ΤΟΠΙΚΑ

Οργιάζουν οι ληστές με τη βαριοπούλα

οργιάζουν-οι-ληστές-με-τη-βαριοπούλα-472878

Το «γρίφο» των ληστών με τη βαριοπούλα, που έχουν κάνει … διπλή εμφάνιση στη Μαγνησία -και τις δύο φορές στη Νέα Αγχίαλο και στην ίδια τράπεζα την ΑΤΕ- προσπαθούν να λύσουν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, συνεργαζόμενες με τις αρχές της υπόλοιπης Θεσσαλίας, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.
 
Περάσματα των ληστών με τη βαριοπούλα καταγράφονται το τελευταίο δίμηνο σε πολλές περιοχές, με την Ελληνική Αστυνομία να ελέγχει τις ομοιότητες των «χτυπημάτων» στις τράπεζες.
Το σχέδιο που εφαρμόζει το δίδυμο των ληστών δείχνει καρμπόν στις επιθέσεις που δέχθηκε τελευταία το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Νέας Αγχιάλου με εκείνες σε τράπεζες στην Αρναία Χαλκιδικής, την Πτολεμαΐδα, το Αιγίνιο, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα.
Η μεθοδολογία είναι πανομοιότυπη. Οι ληστές κάνουν την εμφάνισή τους στην τράπεζα-στόχο τους με το καλημέρα, δηλαδή πέντε λεπτά πριν ή πέντε λεπτά μετά το άνοιγμα των ταμείων για την έναρξη των συναλλαγών. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν μετακινηθεί με κλεμμένες δίκυκλες μοτοσικλέτες και ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία μετά τη δράση τους εγκαταλείπουν σε κοντινό σημείο και εξαφανίζονται με άλλο όχημα, σε μια προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη του.
Εισβάλλουν στην τράπεζα, σπάζοντας την τζαμαρία της κεντρικής εισόδου με βαριοπούλα. Τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα άλλοτε με κουκούλες και άλλοτε με κράνη. Ο ένας περιμένει μπροστά ακριβώς από την τράπεζα στο τιμόνι του κλεμμένου οχήματος και ο δεύτερος, αφού σπάει τη τζαμαρία με τη βαριοπούλα, εισβάλλει στο εσωτερικό της τράπεζας και με την απειλή καλάσνικοφ απαιτεί από τους υπαλλήλους το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου.
Οι ληστές με τη βαριοπούλα στην Αγροτική Τράπεζα Ν. Αγχιάλου εισέβαλαν στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 20 Νοεμβρίου. Και τις δύο φορές όμως έφυγαν άρον-άρον και με άδεια χέρια, αφού φαίνεται ότι είχαν υπολογίσει λάθος την ώρα απασφάλισης του χρηματοκιβωτίου.
Στην ουσία οι δράστες φαίνεται ότι επιχειρούν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο, παίζοντας με τα λεπτά της ώρας. Στις δύο απόπειρες ληστείες στη Ν. Αγχίαλο δεν ήταν ακριβείς στο ραντεβού τους, αφού όταν η τζαμαρία κατέρρεε από τη βαριοπούλα, το χρηματοκιβώτιο που λειτουργεί με σύστημα χρονοκαθυστέρησης δεν είχε ακόμη ανοίξει.
Η αναμονή λεπτών μοιάζει για τους ίδιους, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν αναμονή ωρών. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις εγκατέλειψαν την προσπάθεια και έγιναν καπνός, τη μία φορά με μοτοσικλέτα και τη δεύτερη με ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου εγκαταλελειμμένο στις Μικροθήβες και όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί τον περασμένο Αύγουστο.
Οι τοπικές αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα στοιχεία για την αποκάλυψη της ταυτότητας των ένοπλων κουκουλοφόρων με τη βαριοπούλα, ενώ ερευνούν τις ομοιότητες των δύο επιθέσεων στη Μαγνησία, με αρκετές τελευταία στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ανέφερε ότι η μέθοδος στις δύο απόπειρες ληστείας είναι καρμπόν, όμως οι κινήσεις των δραστών παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις.
Στο πρώτο χτύπημα η συμπεριφορά των ληστών παρέπεμπε σε ατζαμήδες και πιο χαλαρούς δράστες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση εμφανίστηκαν αδίστακτοι.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται εάν σε κάθε περίπτωση πίσω από τις κουκούλες βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα ή εάν όχι τότε πρόσωπα μιας οργανωμένης ομάδας, που εναλλάσσονται.
Η υπόθεση των συνεχών ληστειών από δράστες που χρησιμοποιούν βαριοπούλες, εισβάλλοντας στα υποκαταστήματα την ώρα που είναι κλειστά για το κοινό, εξετάζουν και ειδικευμένοι αστυνομικοί.
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι οι ληστές χτυπούν και δεύτερη φορά στα ίδια υποκατάστημα τράπεζας, κίνηση που δεν συνηθίζουν οι κακοποιοί.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου