ΤΟΠΙΚΑ

«Χιονοστιβάδα» τα προβλήματα

χιονοστιβάδα-τα-προβλήματα-472911

Η χαώδης γραφειοκρατία, η έλλειψη απόκτησης του σήματος του ΕΟΤ λόγω εμπλοκής σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού χιονοδρομικού τουρισμού, όπως αναλύθηκαν σε φόρουμ με θέμα «Ανάπτυξη Τουριστικής Χιονοδρομίας στην Ελλάδα – Προβλήματα και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο της πολιτικής ηγεσίας, όσο και των άμεσα σχετιζόμενων φορέων, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Amalia Hotel Athens.

Στην τοποθέτησή της στο Φόρουμ η κ. Τζούλια Τσαλίκη, Πρόεδρος της Εταιρείας «αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διευθέτησης όλων των θεσμικών ζητημάτων που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ η κ. Τσαλίκη συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου ΠΕΚΑ Ανδρέα Ανδρεόπουλο. Τη συζήτησή τους απασχόλησε εκτός από την έλλειψη χρηματοδότησης, τα κενά του θεσμικού πλαισίου που μπλοκάρουν την υλοποίηση επενδύσεων στα Χιονοδρομικά Κέντρα, όπως οι προβλέψεις νόμου δεκαετιών (1978) που προβλέπει ότι επενδύσεις μπορούν να γίνονται μόνο από τον ΕΟΤ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κ. Τσαλίκη αναγκαίες κρίνονται τροποποιήσεις, ώστε να Χιονοδρομικά που θα επιτρέπουν τη χρήση εκτάσεων για νέες εγκαταστάσεις.

Η πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος Α.Ε.» συμφώνησε με τον κ. Ανδρεόπουλο για νέα συνάντηση άμεσα, ώστε να συζητήσουν εκτενώς τα προβλήματα, προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή τους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες συναντήσεις και επαφές.

Η Ένωση Χιονοδρομικών Ελλάδος, η οποία συστήθηκε το 2008 με έδρα το Βόλο, αποκτά διαρκώς πιο δυνατή παρουσία και φωνή, τόνισε η κ. Τσαλίκη.

Η διοργάνωση του Φόρουμ της περασμένης Τρίτης αποτέλεσε αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με αντικείμενο τα προβλήματα και τις προοπτικές της τουριστικής χιονοδρομίας -αλλά και του χειμερινού τουρισμού γενικότερα. Στο φόρουμ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, το ιδιοκτησιακό και αδειοδοτήσεις, αλλά και η αδυναμία και ανυπαρξία επενδύσεων. Ακόμη, ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών χιονοδρομικών εγκαταστάσεων, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης ορεινού τουρισμού κ.λ.π. (τουρισμός τεσσάρων εποχών και χιονοδρομικός τουρισμός εβδομάδας, «Λευκές Εβδομάδες»).

Τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας Όλγα Κοτσίνα είναι οι ζημιές στους ισολογισμούς των Χ.Κ., ο υπερκορεσμός τα σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές, οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων στα Χ.Κ., οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, η ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου