ΤΟΠΙΚΑ

Γαλαντόμος ο Καλλικράτης…

γαλαντόμος-ο-καλλικράτης-472922

Στη χθεσινή επιμορφωτική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) που έγινε χθες το πρωί στο Βόλο δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά από τους εισηγητές και στα οικονομικά των αιρετών, ένα θέμα που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, είναι το κυρίαρχο στις ιδιωτικές συζητήσεις των δημοτικών μας αρχόντων, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων και όταν σβήνουν οι τηλεοπτικές κάμερες…
 
Όπως υπογραμμίστηκε από τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ, η βασική αλλαγή που επέρχεται με τον Καλλικράτη σε σχέση με τον μέχρι τώρα ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων είναι ότι τα έξοδα παράστασης των αιρετών μετατρέπονται σε αντιμισθία, κάτι που συνεπάγεται ότι θα έχουν πλέον και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως επίσης και επίδομα αδείας. Τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ σημείωσαν ότι οι αποδοχές των αιρετών Δημάρχων για Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων είναι ίσες με τις συνολικές αποδοχές του γενικού γραμματέα του Υπουργείου που ανέρχονται σε 5.800 ευρώ το μήνα μικτά. Για Δημάρχους που έχουν εκλεγεί σε Δήμους με πληθυσμό από 20.000 – 100.000 κατοίκους ο μισθός του Δημάρχου ανέρχεται στο 80% των αποδοχών του γενικού γραμματέα, ενώ όταν ο Δήμος έχει πληθυσμό κάτω από 20.000 κατοίκους οι αποδοχές είναι το 60% των αποδοχών του γενικού γραμματέα.
Αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και ένα ποσοστό 20% κατά μέσο όρο για την παρακράτηση φόρου, είπαν τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ, τότε οι καθαρές αποδοχές ενός Δημάρχου με πληθυσμό από 20.000 – 100.000 ευρώ είναι περίπου 3.030 ευρώ το μήνα. Στους Δήμους με τον ίδιο πληθυσμό, από 20.000 – 100.000 ευρώ, ο μισθός του Αντιδημάρχου θα είναι περίπου 1.750 ευρώ καθαρά, ενώ η αμοιβή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι 1.500 ευρώ το μήνα.
Για τους Δήμους με πληθυσμό κάτω από 20.000 κατοίκους η αμοιβή του Δημάρχου είναι 2.200 ευρώ το μήνα.
Εάν κάποιος είναι δημόσιος υπάλληλος και έχει εκλεγεί Δήμαρχος ή έχει οριστεί Αντιδήμαρχος, τότε δικαιούται αποδοχές από μία πηγή, ενώ στην περίπτωση που ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος είναι συνταξιούχος τότε με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περικόπτεται η σύνταξη του αιρετού σε ποσοστό 70%.
Σε περίπτωση που ο αιρετός Δήμαρχος είναι εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.λ.π.) και η αντιμισθία του είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους, η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς και μέχρι το ύψος των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
Υπενθυμίζεται πως και στον Καλλικράτη ισχύει ό,τι και στον προηγούμενο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ότι δηλαδή οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό της αντιμισθίας που αναλογεί στο Δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό.
Στο άρθρο 92 του Καλλικράτη και στην παρ. 6 σημειώνεται ότι αν Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων έχουν τεθεί σε αργία την αντιμισθία τους λαμβάνουν οι αναπληρωτές τους. Αν ο αναπληρωτής είναι Αντιδήμαρχος, λαμβάνει αντιμισθία από ένα μόνο αξίωμα. Οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι καθώς και οι Πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από έναν αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν τις απολαβές που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς.
Υπενθυμίζεται πως στο Δήμο Βόλου οι θέσεις των Αντιδημάρχων μπορεί να είναι με βάση τον Καλλικράτη έως δέκα, ενώ αμειβόμενες είναι και οι θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου στα δύο Νομικά Πρόσωπα όσο και στην Κοινωφελή Επιχείρηση.
 
Οι υποχρεώσεις δημ. συμβούλων
Σημειώνεται πως πλέον ο νόμος είναι αυστηρότερος και ως προς τις υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων. Έτσι κάθε σύμβουλος που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις συνεχείς μήνες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της αργίας ή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας. Μάλιστα ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου