ΤΟΠΙΚΑ

Νέο άδειασμα Δραμητινού από Σωκράτη Φάμελλο στη Βουλή

νέο-άδειασμα-δραμητινού-από-σωκράτη-φ-18778

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου

*Σ. Φάμελλος: «Οι επιστημονικοί φορείς έχουν μπερδέψει τα σύμμεικτα απορρίμματα με την καύση RDF

*Χρ. Μπουκώρος: Οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι σοβαροί και μετρημένοι

Nέο άδειασμα επιφύλαξε σήμερα στο διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μάνθο Δραμητινό ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος, καλώντας τον υπουργό να ενημερώσει την Βουλή, αν διαθέτει τα στοιχεία που επικαλείται ο διοικητής του Νοσοκομείου, για να υποστηρίξει ότι η καύση Rdf, ευθύνεται για νεοπλασίες και άλλες ασθένειες.

«Η τοπική κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της τόσο σε ότι αφορά τη διαδικασία καύσης RDF, όσο και προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθε επιπέδου. Η απώλεια αυτής της εμπιστοσύνης οφείλεται εν πολλοίς στις δημόσιες δηλώσεις επίσημων κρατικών φορέων για την επικινδυνότητα καύσης εναλλακτικών καυσίμων» σημείωσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ λαμβάνοντας το λόγο, για να αναπτύξει την ερώτησή του.

«Όταν μιλάμε για δημόσια υγεία, συνέχισε ο ίδιος, οι φορείς που παίζουν βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, είναι οι επιστημονικοί φορείς υγείας. Όταν λοιπόν έχουμε επανειλημμένες δηλώσεις επιστημονικών φορέων, αλλά κυρίως τοποθετήσεις κρατικών φορέων, όπως είναι ο διοικητής του Νοσοκομείου, που επικαλείται μελέτες επιδημιολογικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες συνδέεται η καύση RDF και εναλλακτικών καυσίμων με την αύξηση νεοπλασιών, αντιλαμβάνεστε ότι δικαιολογημένα η τοπική κοινωνία ανησυχεί» πρόσθεσε επίσης ο κ. Μπουκώρος απευθυνόμενος στον αν. υπουργό Περιβάλλοντος.

«Δεν έχω λάβει καμία μελέτη από αυτές που επικαλούνται επιστήμονες ή επιστημονικοί φορείς. Τα πράγματα πρέπει να τίθενται στη σωστή τους βάση, ώστε να μην υπάρχουν φήμες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία» απάντησε ο κ. Φάμελλος, υπογραμμίζοντας πως εκ μέρους των φορέων της επιστημονικής κοινότητας υπάρχει παρανόηση καθώς οι μελέτες που επικαλούνται αφορούν στα σύμμεικτα σκουπίδια και όχι στην καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία.

Συνεχίζοντας ο υπουργός, εξήγησε πως «υπάρχουν ρητές προδιαγραφές για το τι είναι το RDF και συνεχίζοντας ανέφερε: «Το ευρωπαϊκό πρότυπο για μη επικίνδυνους ρυπαντές με θερμογόνο δύναμη δεν κατατάσσεται με βάση εάν είναι πλαστικό η χαρτί, αλλά με βάση την περιεκτικότητα σε επικίνδυνους ρύπους. Τηρούνται τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί, δείχνουν πως η ΑΓΕΤ βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια που ορίζονται για την καύση RDF. Είναι σαφές πως αν υπάρξει υπέρβαση ρύπων, θα σταματήσει η χρήση» είπε ο ίδιος.

«Κανένας υπουργός ή βουλευτής δεν μπορεί να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία όταν γίνεται δέκτης πληροφοριών, όπως αυτές που σας προανέφερα. Μου προκαλεί εντύπωση η ομολογία σας κύριε υπουργέ, πως επίσημοι κρατικοί φορείς από τον χώρο της υγείας ουσιαστικά παραπλανούν την κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας στοιχεία και μελέτες που αφορούν σε σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή σκουπιδιών που καίγονται σε αποτεφρωτήρες χαμηλής αντιρυπαντικής τεχνολογίας και τις παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα καύσης rdf από κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανιών οι οποίοι τηρούν όλες τις τεχνολογικές προϋποθέσεις. Αυτό με ξεπερνάει, γιατί πιστεύω πως οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι σοβαροί και μετρημένοι και να είναι αυτό που λένε πρέπει να είναι ακριβές» παρατήρησε στο σημείο αυτό ο κ. Μπουκώρος, μετά την τοποθέτηση του υπουργού και επέμεινε μέχρι τέλους ότι θα πρέπει αφενός το υπουργείο να λάβει όλα τα μέτρα εκείνα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου να υπάρξει σωστή πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου