ΤΟΠΙΚΑ

«Επιστημονικό άδειασμα» Δραμητινού από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος

επιστημονικό-άδειασμα-δραμητινού-19088

«Επιστημονικό άδειασμα» στον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίο Δραμητινό επεφύλασσε στην προχθεσινή σύσκεψη ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αν. υπουργός ενώπιον των φορέων επισήμανε ότι οι μελέτες που επικαλέστηκε ο κ. Δραμητινός (για να υποστηρίξει πως όπου γίνεται καύση απορριμμάτων υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους περίοικους και να ζητήσει τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου) είναι αναξιόπιστες και δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

«Αφορούν άλλο αντικείμενο», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σωκ. Φάμελλος, εξηγώντας στους παριστάμενους πως άλλο πράγμα η καύση σκουπιδιών και άλλο η καύση RDF. Ο αν. υπουργός προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας πως οι έρευνες στις οποίες «βασίστηκε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, για να υποστηρίξει τα όσα υποστήριξε προκαλώντας «τρομο-υστερία» στην πόλη, αφορούν σε έρευνες που έγιναν για την καύση σύμμεικτων σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες, και όχι για την καύση RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Ο κ. Φάμελλος, κάνοντας χρήση των επιστημονικών του γνώσεων ως χημικού μηχανικού με μεταπτυχιακές σπουδές και ειδίκευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως το RDF δεν έχει καμία σχέση με τα σκουπίδια. Διαθέτει, όπως είπε άλλη σύνθεση από τα απορρίμματα, ενώ δεν συμβάλλει στην παραγωγή φουρανίων όταν καίγεται στην τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες απ’ ό,τι στα αποτεφρωτήρια, και έτσι η αποσύνθεση είναι μεγαλύτερη και οι ρύποι καταστρέφονται. Το χλώριο είναι επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό είναι ευνόητο, διότι σε διαφορετική περίπτωση η ποιότητα του τσιμέντου θα ήταν αμφιλεγόμενη, πράγμα που δεν μπορεί να ρισκάρει καμία τσιμεντοβιομηχανία.

Τέλος, όπως εξήγησε ο αν. υπουργός, οι μετρήσεις για τη συναποτέφρωση είναι πιο αυστηρές από ό,τι στην καύση σκουπιδιών.

«Οι μετρήσεις της Περιφέρειας που έχουμε στο υπουργείο για την ΑΓΕΤ στον Βόλο είναι όλες καθαρές. Δεν δείχνουν καμία υπέρβαση. Αν έχετε εσείς άλλα στοιχεία, να μας τα καταθέσετε», σημείωσε απευθυνόμενος στους φορείς ο υπουργός και επισήμανε:« Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω κυνήγι μαγισσών. Εγώ επιθυμώ να λύσω το πρόβλημα. Να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία από τους αρμόδιους φορείς. Όσο δεν μιλάτε, δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις», κατέληξε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου