ΤΟΠΙΚΑ

Δ. Μπαξεβανάκης: «Με τις Πανελλήνιες κλέβουμε έναν χρόνο από τις ζωές των παιδιών μας»

δ-μπαξεβανάκης-με-τις-πανελλήνιες-κλ-19417

«Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να καταστούν τα επαγγελματικά λύκεια μια ισότιμη επιλογή για τους μαθητές». Το παραπάνω διεμήνυσε κατά την επίσκεψή του στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού στη Ν. Ιωνία, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, που πραγματοποιεί από χθες διήμερη περιοδεία στη Μαγνησία και έχει συναντήσεις και επαφές με στελέχη της εκπαίδευσης για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε και στο σύστημα των πανελλαδικών, προσκαλώντας την εκπαιδευτική «οικογένεια» σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί λύση για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς «να τους κλέβουμε ένα χρόνο από την καλύτερη περίοδο της ζωής τους», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στον Γολγοθά των εξετάσεων που ξεκινούν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από το συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού ξεκίνησε χθες την περιοδεία του, ο κ. Μπαξεβανάκης συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γ. Μουστάκα. «Εμείς θέλουμε να είμαστε σε επαφή με την κοινωνία, να συζητάμε με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, να δούμε τι επιπτώσεις έχουν στην καθημερινότητα των σχολείων τα μέτρα που αποφασίζουμε και νομοθετούμε», έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης εισερχόμενος στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού.

Κατά τη συνάντησή του στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος με τους διευθυντές των τεσσάρων σχολικών μονάδων (2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο Ε.Κ. Βόλου και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο), εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ο κ. Μπαξεβανάκης διαβεβαίωσε την εκπαιδευτική οικογένεια ως εκπαιδευτικός και ο ίδιος ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη δημόσια εκπαίδευση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τον Αύγουστο θα σημάνει μια «νέα αρχή».

Όπως τόνισε στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Θέλουμε τα ΕΠΑΛ να αποτελούν ισότιμη επιλογή για τους μαθητές», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι σε ορίζοντα διετίας πρόκειται να βγουν νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα προγράμματα σπουδών και νέα βιβλία για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρόγραμμα εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ, στην θεσμοθέτηση της πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο θεσμό της Μαθητείας, τονίζοντας ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας πάει πολύ καλά. Ο ίδιος μίλησε και για τη «νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» που σηματοδοτεί η ένταξη της ενισχυτικής διδασκαλίας αλλά και ψυχολόγων. Στη Μαγνησία έχουν προσληφθεί δύο ψυχολόγοι τον τελευταίο ένα μήνα.

Στην πρώτη γραμμή μαζί με τα επαγγελματικά λύκεια είναι και η ειδική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας ιδρύονται νέα σχολεία και συστήνονται τμήματα ένταξης όπου υπάρχει ανάγκη. «Ο,τι δεν έγινε σε εποχές ευμάρειας γίνεται σε δύσκολους καιρούς μέσα από τον καθορισμό προτεραιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Πανελλαδικές: «Κλέβουμε έναν χρόνο από τη ζωή των παιδιών μας»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων και στην πρόταση κατάργησής τους. Όπως ανέφερε, αναζητείται λύση για τον τρόπο εισόδου των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Μαγικές λύσεις και συνταγές δεν υπάρχουν», είπε προσκαλώντας όλους στο διάλογο. Υπογράμμισε όμως ότι το υπάρχον σύστημα οδηγεί σε απαράδεκτες καταστάσεις. «Στην πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τις πανελλαδικές. Κλέβουμε από τα παιδιά μας τουλάχιστον ένα χρόνο από τη ζωή τους, ίσως και παραπάνω, φορτώνονται οι οικογένειες με δυσβάστακτα βάρη. Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο, να παραμείνουν στις σχολικές αίθουσες και μετά το Πάσχα. Ο διάλογος άνοιξε με βάση πρόταση του ΙΕΠ που έχει τα υπέρ και τα κατά της. Δεν έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο. Θέλουμε τη συμβολή σας και στόχος είναι να φθάσουμε σε λύση», τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Μέτρα για τη στελέχωση των νησιωτικών σχολείων

Στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής οικογένειας της Μαγνησίας, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων στις νησιωτικές περιοχές. Φέτος όπως και προηγούμενα χρόνια, τα μαθήματα στα νησιά των Βορείων Σποράδων ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση δεδομένων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι μετά τον Αύγουστο, ο υπουργός θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα, αριθμούς και σύστημα διορισμών αναπληρωτών. «Για την επόμενη χρονιά θα ληφθούν μέτρα ώστε η στελέχωση των νησιών να γίνει πιο έγκαιρα», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου