ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτο στα Αθλητικά Τμήματα σχολείων

λουκέτο-στα-αθλητικά-τμήματα-σχολείω-473306

Δικαιώθηκαν οι φόβοι των μαθητών των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας, που διαμαρτύρονταν όλους αυτούς τους μήνες για τις μη προσλήψεις γυμναστών – προπονητών. Οι μαθητές σημείωναν πως αυτή η απαξίωση του Υπουργείου ουσιαστικά προμήνυε την κατάργηση των ΤΑΔ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μετά τις δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Λουκέτο θα μπει στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου σε δηλώσεις της έκανε λόγο για μεγάλο κονδύλι που χρησιμοποιείται στα ΤΑΔ, χωρίς αυτά να έχουν τον απαραίτητο αριθμό μαθητών – αθλητών.

Στην εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ΤΑΔ Γυμνασίων και των Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ) Λυκείων για το σχολικό έτος 2010 -11, διευκρινίζοντας ότι για την τρέχουσα χρονιά θα λειτουργήσουν εκείνα τα τμήματα στα οποία πληρούνται οι αριθμητικές προϋποθέσεις ως προς τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η μετακίνηση των μαθητών από και προς τους χώρους άθλησης και επιστροφής τους από και προς το σχολείο.

 

Εκρυθμη η κατάσταση στη Μαγνησία

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας βρήκε αντίθετους τους μαθητές των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης των Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας.

Οι μαθητές με τις καταλήψεις που πραγματοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες ζητούν επιτακτικά τους γυμναστές τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις προπονήσεις. Απαντήσεις όμως δεν έλαβαν από τους υπευθύνους, όσες φορές κι αν απέστειλαν έγγραφα ή πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρώην προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής του Νομού Μαγνησίας και γυμναστής κ. Νίκος Παπαχρήστος σημείωσε πως αυτή η κατάληξη των ΤΑΔ φαίνονταν από το καλοκαίρι.

«Παρακαλούσα μέσα στο καλοκαίρι να λάβω απαντήσεις για τη στελέχωση των ΤΑΔ, όμως δεν τις πήρα ποτέ. Είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη προπονητών και τα παιδιά τώρα βρίσκονται στον αέρα», σημείωσε ο ίδιος.

Γυρνώντας στο παρελθόν ο κ. Παπαχρήστος τόνισε πως το 2002 είχε προτείνει να ιδρυθεί ένα ξεχωριστό Αθλητικό Σχολείο στα πρότυπα του Μουσικού. Η πρόταση ήθελε το σχολείο να στεγαστεί στους χώρους του Πανθεσσαλικού, όπου εκεί τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν κοντά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και μεγάλους χώρους για να κάνουν τα μαθήματά τους.

Ωστόσο αυτή η πρόταση ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Σε ό,τι αφορά τη δυναμική των ΤΑΔ, ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε πως οι διακρίσεις των μαθητών-αθλητών από τα αθλητικά τμήματα ήταν συνεχείς και σημαντικές. Οι ομάδες του μπάσκετ, τα παιδιά της κωπηλασίας αλλά και του στίβου, είχαν διακριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, κατατάσσοντας τη Μαγνησία στις υψηλότερες θέσεις στον μαθητικό αθλητισμό σ’ όλη τη χώρα.

Βέβαια ο πρώην προϊστάμενος έκανε λόγο και για τη γενικότερη απαξίωση του θεσμού, μιας και δεν υπήρχαν οι κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και οι υποδομές, με αποτέλεσμα αντί στα ΤΑΔ να υπάρχουν δώδεκα παιδιά για τα ομαδικά αθλήματα και οχτώ για τα ατομικά, να φοιτούν μόλις τρία ή τέσσερα παιδιά.

Η απόφαση του Υπουργείου έγινε γνωστή στα σχολεία της Μαγνησίας και οι μαθητές του 4ου Λυκείου Βόλου προχώρησαν χθες σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός. Προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσουν κι άλλα σχολεία που έχουν αθλητικά τμήματα και οι μαθητές τους επιζητούν να συνεχίσουν τις προπονήσεις εντός των σχολείων τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου