ΤΟΠΙΚΑ

Εργαλεία ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

εργαλεία-ανάπτυξης-από-το-πανεπιστήμ-20695

Ο κομβικός ρόλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και πρακτικών που μπορούν να αξιοποιηθούν από φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ερευνα – Καινοτομία – Δημιουργία και Εξυπνη Εξειδίκευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΑΤΕΙ – Θεσσαλίας και το ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ Θεσσαλίας.

Η ημερίδα αποτέλεσε την εναρκτήρια από μια σειρά εκδηλώσεων « που προγραμματίσαμε μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας, ένα θεσμό σχετικά νέο, ο οποίος δημιουργήθηκε μέσα από την Περιφέρεια μετά από διαβουλεύσεις και επιλογή κάποιων επιστημόνων ερευνητών, μετά από κατάθεση βιογραφικών, και έχει σκοπό να ενισχύσει την καινοτομία και την έρευνα στην περιφέρεια Θεσσαλίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του θεσμού, Ζήσης Μαμούρης, αναπληρωτής πρύτανη, παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το καινοτόμο πλαίσιο που προωθείται, συνεπάγεται κονδύλια της τάξης των 45 εκατομμυρίων, τουλάχιστον, τα οποία εγκρίθηκαν την τελευταία πενταετία από ερευνητικά προγράμματα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μαμούρης, κονδύλια 12 εκατομμυρίων, αφορούν το πρόγραμμα «ερευνώ, δημιουργώ, καινοτομώ», ενώ οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί, βρίσκονται σε φάση ένταξης.

Ο ίδιος εξήγησε, παράλληλα, ότι η προώθηση της καινοτομίας, επιτυγχάνεται «μέσα από δράσεις υποστήριξης, μέσα από συμβουλευτικές δράσεις, με στόχο την κινητοποίηση ερευνητών, επιχειρήσεων και φορέων, για να μπορέσει η περιφέρεια να αποκτήσει ένα στίγμα καινοτομίας στον εθνικό και στον διεθνή χώρο και να κινητοποιήσει όλες τις παραγωγικές και Ακαδημαϊκές δυνάμεις».

Το κέντρο βάρους της προσπάθειας είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της απασχόλησης και της καινοτομίας, σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται αύξηση ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία συνδέονται με την επιχειρηματικότητα και «ουσιαστικά περιμένουμε ότι στα επόμενα δύο χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο Ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι της χώρας», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλές από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, θα καταλήξουν σε καινοτόμες εφευρέσεις, που θα βοηθήσουν σημαντικά τις εταιρείες και επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Ελλάδος, γενικότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου