ΤΟΠΙΚΑ

Στον Σ. Φάμελλο οι τοπικοί φορείς για τη χρήση RDF

στον-σ-φάμελλο-οι-τοπικοί-φορείς-για-τη-22475

Μπαίνουν σήμερα οι βάσεις για τη συγκρότηση της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, για τη χρήση RDF στην ΑΓΕΤ. Την πόρτα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου, που είχε την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της σύσκεψης σήμερα στη 1 το μεσημέρι, θα διαβούν οι εκπρόσωποι των φορέων που έλαβαν την πρόσκληση για να συμμετέχουν.

Ειδικότερα θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, το ΤΕΕ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τέλος η διοίκηση της ΑΓΕΤ από το τοπικό εργοστάσιο «Όλυμπος» στον Βόλο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η Επιτροπή θα έχει ως αντικείμενο, την παρακολούθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την ενίσχυση μέτρων αντιρρύπανσης και περιβαλλοντικού ελέγχου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να αναλυθεί το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και θα ζητηθεί από τους φορείς που έχουν προσκληθεί, να προτείνουν εκπρόσωπό τους που θα συμμετέχει σ’ αυτή. Να σημειωθεί επίσης, πως στόχος του ΥΠΕΝ αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, είναι οι επόμενες συναντήσεις να γίνονται στον Βόλο.

Σε δηλώσεις της χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση υπογράμμισε πως «εμείς χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, διότι θεωρούμε πως λειτουργεί αθροιστικά και θετικά στο να γίνονται ακόμη καλύτεροι έλεγχοι, να συσχετίζονται τα στοιχεία των ελέγχων και να μην υπάρχει αμφισβήτηση με δεδομένο ότι θα είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με επιστήμονες και τεχνικές γνώσεις».

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, το ζητούμενο είναι να χρηματοδοτηθεί άμεσα η επιτροπή, για να μπορεί να λειτουργεί.

«Εμείς από την αρχή με την απόφαση του 2017 στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και μετά από το κείμενο αυτοψίας του ΚΕΠΕ που συμμετείχε και το ίδιο το Υπουργείο συναποφασίσαμε να συσταθεί η επιτροπή κοινωνικού ελέγχου με δεδομένο ότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφτεί το 2012 μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών που στο άρθρο 7 αναφέρεται σαφέστατα ότι υπό την αιγίδα του υπουργείου περιβάλλοντος σύσταση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου η οποία θα αποτελείται με απόφαση του υπουργού από εκπροσώπους φορέων όπως φορείς Τ.Α., οργανισμών, επιστημονικών φορέων» πρόσθεσε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.

Παρουσία αλλά όχι συμμετοχή

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως από όλους τους φορείς που έχουν προσκληθεί μόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έσπευσε να επισημάνει, ότι θα παραστεί μεν στη σημερινή σύσκεψη, αλλά για να γνωστοποιήσει την άρνησή του να συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) στη συνεδρίασή της 7ης Μαΐου 2018, αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού κου Φάμελλου Σωκράτη και να συμμετάσχει δια του προέδρου του κ. Τσάμη Ευθυμίου.

«Σκοπός της συμμετοχής του Ι.Σ.Μ. στη σύσκεψη αυτή είναι η γνωστοποίηση στον υπουργό της ισχύουσας άποψής του περί της εκπεφρασμένης αντίθεσής του στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, θεωρώντας ήσσονος σημασίας την σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την καύση αυτού του υλικού.

Η κοινωνία του Βόλου, μετά την μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 5ης Μαΐου 2018, περιμένει ουσιαστικές απαντήσεις στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που την απασχολεί. Δεν αρκείται πλέον στη σύσταση μίας επιτροπής με άγνωστες, απροσδιόριστες και αναποτελεσματικές αρμοδιότητες για την καύση «ανακυκλώσιμων υλικών» προς παραγωγή ενέργειας, με ορατό τον κίνδυνο να επιβαρύνουν το Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΜ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου