ΤΟΠΙΚΑ

Απόσυρση του «Κλεισθένη» ζητά ο Δήμος Βόλου

απόσυρση-του-κλεισθένη-ζητά-ο-δήμος-23531

Κατά πλειοψηφία απόφαση υπέρ του ψηφίσματος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι», έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Το ψήφισμα υπερψήφισε μόνο η ομάδα πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου και η παράταξη της Δύναμης Βόλου, αν και οι υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις εξέφρασαν επίσης τις διαφωνίες τους σε επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος ανέφερε πως «ό,τι και να πούμε είναι απόφαση της κυβέρνησης. Ο,τι και να πούμε δεν θα ληφθεί υπόψη, ούτε θα γίνει κάποια τροποποίηση. Εχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας».

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, που σχολίασε θετικά την εισαγωγή του θέματος από την ΚΕΔΕ στα δημοτικά συμβούλια, τάχθηκε υπέρ του εκλογικού συστήματος, υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της εκλογής δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί επιτομή των μνημονιακών νόμων που έπληξαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως υπογράμμισε, κινείται σε νεοφιλελεύθερη τροχιά ενσωματώνοντας όλες τις μνημονιακές ανατροπές που σημειώθηκαν στους δήμους.

Το μέλος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης, έψεξε την ΚΕΔΕ ότι δίνει μάχη χαρακωμάτων χωρίς να προβάλλει την εναλλακτική της πρόταση που στηρίζεται σε μελέτες. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναλογικής που όμως θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων και θα έχει πλαφόν εισόδου 3%. Υπογράμμισε ότι κορυφαίο ζήτημα είναι η κατάργηση της αποκεντρωμένης, η διεύρυνση των τοπικών συμβουλίων και η θέσπιση τοπικού προϋπολογισμού για έργα τοπικής σημασίας.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός, υποστήριξε ότι σκοπός της απλής αναλογικής είναι να τορπιλίσουν τις μεγάλες πλειοψηφίες που κατέχει στα δημοτικά συμβούλια η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ διέγνωσε κίνδυνο εισόδου ακροδεξιών και ακροαριστερών δυνάμεων στα δημοτικά συμβούλια και πρόκλησης χάους.

Απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα των δήμων χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, τη διαμάχη για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ο ίδιος μίλησε για αντιλαϊκές αλλαγές στους δήμους και διέγνωσε κίνδυνο επιβολής στις πλάτες των πολιτών νέων φορολογικών βαρών. Τόνισε δε ότι ο αγώνας θα πρέπει να είναι για τις αγωνίες του λαού κι όχι για την αποτελεσματικότητα των δήμων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου