ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για την εκχώρηση δημοτικών τελών

αντιδράσεις-για-την-εκχώρηση-δημοτικ-23850

Σε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας στον δημοτικό φωτισμό, σε 18.166 σημεία σε Βόλο και Ν. Ιωνία, πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Βόλου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Για το έργο θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός και ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού και τη συντήρησή του για 12 έτη. Θα πληρωθεί μέσα από εκχώρηση των δημοτικών τελών φωτισμού.

Το τελευταίο, η εκχώρηση δημοτικών τελών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με την αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές ότι αποτελεί προάγγελο ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών. Η απόφαση για την εκχώρηση των εσόδων του δήμου από τα δημοτικά τέλη φωτισμού, λήφθηκε με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας.

Το μέλος των Δρόμων Συνεργασίας, Θωμάς Κλημόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της αναβάθμισης της υπηρεσίας δημοτικού φωτισμού και της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, ωστόσο χαρακτήρισε «σκοτεινό» το κομμάτι της εκχώρησης των δημοτικών τελών φωτισμού, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να καταλήξουν υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Την εισήγηση καταψήφισε και η παράταξη της Επιλογής Ευθύνης.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, δήλωσε υπέρ των ΣΔΙΤ, η συγκεκριμένη όμως περίπτωση υποστήριξε ότι αποτελεί ενεχυρίαση των δημοτικών τελών για 12 χρόνια, χωρίς να είναι καν γνωστοί οι όροι της σύμβασης.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, που υποστήριξε ότι το έργο θα μπορούσε να αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του δήμου σε διάστημα μερικών μηνών. «Η δημοτική αρχή θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τη δημοτική υπηρεσία φωτισμού, δήθεν για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλες υπηρεσίες. Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να κάνει την επένδυση από μόνος του. Είναι θέμα πολιτικής και τίποτα άλλο. Δεν θα συναινέσουμε στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας φωτισμού», υπογράμμισε, καλώντας τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Και οι ανεξάρτητοι Θεολόγος Διαμαντένιας και Κώστας Γαργάλας τάχθηκαν κατά της εκχώρησης σε ιδιώτη των δημοτικών τελών φωτισμού.

«Δεν υπάρχει εκχώρηση εσόδων», απάντησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, υπογραμμίζοντας ότι ο ιδιώτης που θα αναδειχθεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό θα πληρωθεί μέσα από τα χρήματα που δαπανά ο δήμος κάθε χρόνο για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον δημοτικό φωτισμό. «Ο δήμος θα αντικαταστήσει 19.000 λαμπτήρες, δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει ενέργεια. Και όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορέσει να γίνει και μείωση των τελών. Πού λοιπόν επιβαρύνονται οι πολίτες; Η υπηρεσία διαθέτει 11 άτομα προσωπικό. Μπορούν 11 άτομα να αντικαταστήσουν 19.000 λαμπτήρες σε τέσσερις μήνες; Εμείς δεν είμαστε κατά των εργολάβων όταν οι υπηρεσίες αδυνατούν να φέρουν σε πέρας ένα έργο προς όφελος των δημοτών. Ας μας δώσει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσουμε σε 300 προσλήψεις εργαζομένων να μην έχουμε ανάγκη κανέναν εργολάβο», τόνισε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με αυτό το έργο θα ξεκινήσει από την υπηρεσία αντικατάσταση 8.500 λαμπτήρων στις δημοτικές ενότητες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου