ΤΟΠΙΚΑ

Αναξιοποίητα εργατικά χέρια στη Μαγνησία της κρίσης

αναξιοποίητα-εργατικά-χέρια-στη-μαγν-26131

Αφετηρία και αφορμή έρευνας αποτελεί η οικονομική ανασυγκρότηση της Μαγνησίας κατά την περίοδο 1945 – 1967, η οποία αναδεικνύει τη σημερινή περίοδο της κρίσης και της αποβιομηχάνισης, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητα εξειδικευμένα, πολύτιμα εργατικά χέρια. Τα παραπάνω εξήχθησαν ως συμπέρασμα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, από το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και τα Γενικά Αρχεία Κράτους Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι ομιλητές ανέπτυξαν διαφορετικές πτυχές του θέματος «Οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας 1945 – 1967», με την Ελένη Μπενέκη, προϊσταμένη του ιστορικού αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, να υπογραμμίζει ότι «η Μαγνησία αποτελεί ενδιαφέρον παράδειγμα παραγωγικότητας προπολεμικά, λόγω των σωζόμενων αρχείων εκείνης της περιόδου». Μελετώντας τα διαθέσιμα αρχεία και στοιχεία, οι ερευνητές μίλησαν για το μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα που είχε προκύψει αμέσως μετά τον πόλεμο και το σχέδιο Μάρσαλ που επιχείρησε να ανασυγκροτήσει συντονισμένα τις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκεκριμένων εταιρειών που κινούνταν μεταξύ του γεωργικού και βιομηχανικού τομέα, μεταποιώντας ουσιαστικά το γεωργικό απόθεμα που είχε ο νομός, επιχειρούμε να δούμε τη διαδρομή τους και να κινητοποιήσουμε την έρευνα», είπε η κ. Μπενέκη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που παρουσίασε η Μαρία Δημητρίου, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, για τη συμβολή του εργοστασίου Γκλαβάνη στην οικονομική ιστορία της Θεσσαλίας. Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στο διάστημα που μελετώ, διαπιστώνω ότι η παραγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε μέσω ευρεσιτεχνιών ή βελτίωσης των μηχανημάτων, είτε λόγω των διευθυντών, οι οποίοι χάρη στις γνωριμίες τους κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε επενδύσεις, να βελτιώσουν την απόδοση και να βελτιώσουν και την αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας». Η ίδια κατέστησε σαφές ότι η ανασυγκρότηση είναι μείγμα πρωτοβουλιών, δράσεων, τεχνολογικών πρακτικών και εφευρετικότητας.

Πολύτιμο αρχειακό υλικό

Η Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, τόνισε ότι ο Βόλος έχει πάρα πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, και σε βιομηχανικό και σε εμπορικό και σε συγκοινωνιακό και σε τουριστικό τομέα, χάρη σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, με το λιμάνι και την κομβική του θέση, και το Πήλιο που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισμό. Επίσης με την ύπαρξη εξειδικευμένων εργατών που επικράτησαν ως κριτήρια για να αναπτυχθεί η βιομηχανία τότε, ενώ «δυστυχώς σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κρίση που μας αγγίζει πάρα πολύ έντονα στον Βόλο, μια εργατούπολη, που έχει παλιές βιομηχανίες, έχει προσωπικό εργατικό, το οποίο παραμένει όμως αναξιοποίητο» είπε.

Απαντήσεις σε πολλά καίρια ερωτήματα έδωσε η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μιλώντας για την επιβίωση και την ανάπτυξη μέσα από προγράμματα ανασυγκρότησης. Η ίδια επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα προγράμματα βοήθειας πρέπει να έχουν κατ’ αρχάς κοινωνική στόχευση, ενώ σημείωσε ότι «οι κοινωνικές ανισότητες ήταν πολύ μεγάλες και διευρύνονταν διαρκώς μέχρι να αρχίσει η ανασυγκρότηση», και παρατήρησε ότι «τις κοινωνικές ανισότητες τις βλέπουμε να επανέρχονται και σήμερα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα εργαλεία με τα οποία οι άνθρωποι της εποχής ανασυγκροτήθηκαν, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, άρχισαν να ελέγχουν την παραγωγικότητα, άλλαξαν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, έκαναν δραστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες αποδέχτηκαν, ούτως ώστε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Εκθεση τεκμηρίων

Η δράση, που φιλοδοξεί να συμβάλλει επίσης στη μελέτη της τοπικής ιστορίας, συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού στον χώρο της Καμίνου Hoffman του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η έκθεση τεκμηριώνει ιστορικά τους στόχους της με πηγές από το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. και Ν. Σακελλαρίου» – Κέντρο Τεκμηρίωσης και Επικοινωνίας του Δήμου Καρδίτσας, το Ιστορικό Αρχείο Μύλων Λούλη και ιδιωτικές συλλογές. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι 210 3418011, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-17.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου