ΤΟΠΙΚΑ

Ιδιαιτερότητες και αλλαγές στην υποβολή του Ε3 για την επιχειρηματική δραστηριότητα

ιδιαιτερότητες-και-αλλαγές-στην-υποβ-26136

Προσαρμοσμένο στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα είναι φέτος το έντυπο Ε3 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Σε ενημερωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο πρώην Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο από τον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Βόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αριστείδης Παπανδρέου, επισήμανε ότι τα βιβλία των επιχειρήσεων -ιδιαίτερα των μικρών- δεν είναι προσαρμοσμένα για να δώσουν τα στοιχεία που ζητάει το λογιστικό σχέδιο.

Αμέσως λοιπόν μετά την έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών διοργάνωσε την πραγματοποίηση διήμερου σεμιναρίου για να απαντήσει σε όλες τις απορίες και τα ερωτήματα των οικονομολόγων.

«Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Να τα αποτυπώσουμε σωστά ώστε να μη γίνουν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο φορολογικός νόμος που είχε διαμορφωθεί, έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/14. Φέτος είναι το τέταρτο έτος εφαρμογής του. «Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα, αλλά επειδή κάθε χρόνο γίνονται αρκετές τροποποιήσεις, διοργανώνουμε αυτά τα σεμινάρια ώστε τα μέλη μας να είναι επαρκώς ενημερωμένα, να μην υπάρχουν λάθη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο σεμινάριο εισηγητές ήταν οι κ. κ. Βαγγέλης Μιχελινάκης και Παλαιολόγος Λιάζος.

Ο κ. Λιάζος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το πληροφοριακό στοιχείο το οποίο υποβάλουν οι επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένο στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Επισήμανε ότι από την υποβολή του εντύπου Ε3 προκύπτουν στοιχεία για το μικτό κέρδος και τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές. Ακόμη ζητούνται πολλά στοιχεία και για τις πωλήσεις και τα έξοδα των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Το σεμινάριο συνεχίστηκε σήμερα στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι. Σήμερα έγινε εκτενής αναφορά στα θέματα των δαπανών, πώς αντιμετωπίζονται από φορολογική, λογιστική, ασφαλιστική και εργασιακή πλευρά. Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου