ΤΟΠΙΚΑ

Η αυριανή ομιλία του Ευ. Ζαφραντζά στην Εταιρεία Αστρονομίας

η-αυριανή-ομιλία-του-ευ-ζαφραντζά-στην-26787

Αύριο Κυριακή και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) ο κ. Ζαφραντζάς Ευστάθιος, οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, θα μιλήσει στο πλαίσιο των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας και θα παρουσιάσει το θέμα: «Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδιαμε τα πρώτα πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, που έγιναν στον διαστημικό σταθμό Skylab ( 1973- 1979)»

Η ομιλία θα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο κ. Ζαφραντζάς θα αναφερθεί στην έννοια της βαρύτητας, που είναι μία από τις τέσσερεις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσεως και στην εξέλιξη των σχετικών θεωριών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο βασικό πρόβλημα των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος όταν ταξιδεύει στο Διάστημα, καθώς και στις επιπτώσεις που έχει στο σώμα του και στην υγεία του

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας θα προβληθεί αυθεντική ταινία 16mm σε μπομπίνα, –ντοκιμαντέρ της NASA με τίτλο «Μηδενική βαρύτητα» (“Zero Gravity”) που δείχνει τα πειράματα που έγιναν στον πρώτο αμερικάνικο διαστημικό σταθμό (τροχιακό εργαστήριο) Skylab και τους 3 νόμους του Νεύτωνα για την βαρύτητα.

Το πρόγραμμα Skylab ήταν το πρώτο έργο της NASA που έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει πώς οι διαστημικές πτήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευημερία του ανθρώπου πάνω στη Γη. Οι αστροναύτες που εργάστηκαν στο Skylab εκτέλεσαν πειράματα και παρατηρήσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης της Γης, της αστρονομίας, της διαστημικής φυσικής, της μικροβαρύτητας, της βιοϊατρικής και της βιολογίας. Ήταν ένα εργαστήριο όπου οι άνθρωποι έμαθαν πώς θα μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν στο Διάστημα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για μεγάλες χρονικές περιόδους και ήταν ο πρόδρομος του σημερινού Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.( ISS)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου