ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για την επεισοδιακή πορεία

εισαγγελέας-για-την-επεισοδιακή-πορε-474051

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε με εισαγγελική εντολή για τα επεισόδια που σημάδεψαν την πορεία της περασμένης Δευτέρας στο Βόλο, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στη διάρκεια της προκαταρκτικής, την οποία δεν αποκλείεται να χειριστούν Εισαγγελείς, θα διακριβωθούν τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, τα οποία τελέστηκαν στη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας. Στη διάρκεια της πορείας μικρό μέρος των διαδηλωτών, φορώντας κουκούλες και κρατώντας δοκάρια, προκάλεσαν φθορές σε τράπεζες, στάσεις του ΚΤΕΛ, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ξήλωσαν πλακάκια τα οποία χρησιμοποίησαν στον «πόλεμό» τους με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ εκτόξευσαν δεκάδες αυτοσχέδιες μολότοφ, όταν η ένταση συνεχίστηκε γύρω από το παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Από την επομένη κιόλας των επεισοδίων, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας με αναφορά της στην Εισαγγελία Βόλου παρέθεσε τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν από το απόγευμα έως το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Η αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύτηκε με το σύνολο του υλικού που είχε στη διάθεσή της η αστυνομία, όπως εικόνες βιντεσκόπησης που δείχνουν στιγμιότυπα των επεισοδίων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα εξεταστούν οι καταγγελίες πολιτών συλλόγων και πολιτικών φορέων για αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών, στη διάρκεια της πορείας και των επεισοδίων και εάν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, με τη μεγάλη χρήση ληγμένων δακρυγόνων.

Θα ερευνηθούν ακόμη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί, καθώς και μία νεαρή η οποία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο χτυπημένη στο κεφάλι από γκλομπ αστυνομικού, καθώς και ο ξυλοδαρμός διαδηλωτή από αστυνομικό, στη διάρκεια των 13 προσαγωγών, στην οδό Δημητριάδος.

Για τον τραυματισμό αστυνομικών και τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή, πριν την προσαγωγή του στην Αστυνομία, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, μετά από εντολή του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας.

Τα πορίσματα των δύο ΕΔΕ θα αποσταλούν στην Εισαγγελία, ώστε να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

Εισαγγελική έρευνα για τη λυματολάσπη

Αυτεπάγγελτα στο μεταξύ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκη Μπόλλη παρενέβη στην υπόθεση της μεταφοράς ποσότητας λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ Βόλου από το Σχηματάρι, μετά από σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Γιάν. Κουρτίνας δεν είχε μεταβεί έως και χθες στην Εισαγγελία Βόλου, αν και προ ημερών είχε ενημερώσει ότι θα παραδώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του στην Εισαγγελέα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα η κ. Μπόλλη παρήγγειλε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής να διακριβωθεί εάν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις σχετικά με ρύπανση περιβάλλοντος κ.α.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν υπεύθυνοι και αρμόδιοι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο ΧΥΤΑ δέχθηκε λυματολάσπη εκτός από την εταιρία 3Ε στο Βόλο και από το Σχηματάρι, εάν ο ΧΥΤΑ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται λυματολάσπη, καθώς και μέχρι ποια ποσότητα μπορεί να επεξεργαστεί.

Σε κατάθεση θα κληθούν και πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ενεπλάκησαν στην υπόθεση με δηλώσεις τους στον τοπικό Τύπο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου