ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτύρονται οι εναερίτες της ΔΕΗ

διαμαρτύρονται-οι-εναερίτες-της-δεη-474106

Κατεπείγουσα επιστολή στο σωματείο ΕΤΕ ΔΕΗ στην Αθήνα απέστειλε χθες το σωματείο εναεριτών της ΔΕΗ στο Βόλο, ζητώντας παρέμβαση προκειμένου να υποχρεωθούν οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας για το προσωπικό και παράλληλα να γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια μετά το σοβαρό ατύχημα με τον 48χρονο εναερίτη που απασχολούνταν σε ιδιώτη εργολάβο.

Στο μεταξύ συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας από το βουλευτή του ΚΚΕ Απόστολο Νάνο και τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΕΣΑΚ Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Βασίλη Βλαχάκη και Κων. Στεργίου μετά το σοβαρό ατύχημα με τον εναερίτη της ΔΕΗ που απασχολούνταν σε εργολάβο. Αισιόδοξοι οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για την πορεία της υγείας του 48χρονου Μανόλη Μανώλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος μαζί με τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ-ΕΣΑΚ ζήτησαν από την Επιθεώρηση Εργασίας να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε αφού διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος να συνταχθεί το πόρισμα για το σοβαρό αυτό εργατικό ατύχημα.

Την ίδια στιγμή το σωματείο εναεριτών της ΔΕΗ στο Βόλο απέστειλε χθες κατεπείγουσα επιστολή στο σωματείο ΕΤΕ ΔΕΗ στην Αθήνα, ζητώντας παρέμβαση προκειμένου να υποχρεωθούν οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας για το προσωπικό και παράλληλα να γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια κ.α.

Το σοβαρό ωστόσο εργατικό ατύχημα που έγινε προχθές αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η απασχόληση των εναεριτών, ειδικά όσων απασχολούνται σε ιδιώτες εργολάβους.

Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου εναεριτών της ΔΕΗ που εκπροσωπεί το μόνιμο προσωπικό, Γιάννης Σταματίου, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιβεβαίωσε ότι πράγματι οι συνθήκες που απασχολούνται στους εργολάβους εργαζόμενοι εναερίτες δεν είναι οι ενδεικνυόμενες.

«Τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνονται καν μέτρα ασφάλειας και οι περισσότεροι εργαζόμενοι επειδή δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματο δεν διαμαρτύρονται και έτσι τα πράγματα παραμένουν χαλαρά» επεσήμανε στον «Τ» ο Γιάννης Σταματίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλη σχεδόν την περιοχή της Μαγνησίας η ΔΕΗ απασχολεί 50 άτομα εναερίτες μόνιμο προσωπικό, ενώ περίπου 10 εναερίτες απασχολούνται σε εργολάβο.

Μάθαμε… από τρίτους για το ατύχημα…

Στο συγκεκριμένο σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στο Στεφανοβίκειο ανήμερα του Αγίου Νικολάου «έπαιξαν» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εναεριτών της ΔΕΗ πολλά πράγματα. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Σταματίου, για το ατύχημα, η ΔΕΗ ειδοποιήθηκε την επόμενη μέρα, ενώ ακόμη και την ημέρα του ατυχήματος η ΔΕΗ και το αρμόδιο τμήμα δεν ειδοποιήθηκαν ούτε για τη διακοπή που θα γίνονταν στο δίκτυο ούτε φυσικά για το ατύχημα.

Όταν πρόκειται να γίνει διακοπή ρεύματος προκειμένου να γίνει συντήρηση του δικτύου ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, συνεργείο της ΔΕΗ προσέρχεται στο χώρο παρέμβασης, κόβει την παροχή ρεύματος, κάνει δοκιμαστικό έλεγχο και μετά γειώνει, δίνοντας παράλληλα πιστοποιητικό στον εργολάβο ότι το δίκτυο είναι απομονωμένο από ρεύμα ώστε να ξεκινήσει η συντήρηση.

Η ΔΕΗ ωστόσο εδώ και δύο χρόνια έχει επιλέξει, όχι μόνο στο Βόλο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, να εξουσιοδοτεί ιδιώτες εργολάβους να κάνουν τις διακοπές ρεύματος, ένα κομμάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και ταυτόχρονα επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει η σχετική κατάρτιση και πιστοποίηση.

Τα αίτια του σοβαρού ατυχήματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 48χρονος Μανόλης Μανώλης ανέβηκε στην κολόνα της ΔΕΗ, κάποια στιγμή όμως σύμφωνα με συναδέλφους του για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ενώ η συντήρηση έφτανε στο τέλος, προκλήθηκε το ατύχημα. Η τάση του ρεύματος που χτύπησε τον 48χρονο εκτιμάται ότι ήταν περί τα 22000W, μια ιδιαίτερα υψηλή τάση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου