ΤΟΠΙΚΑ

Με… άγκυρα το Μεσογειακό Χωριό

με-άγκυρα-το-μεσογειακό-χωριό-474121

Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας δήλωνε χθες την ετοιμότητα της νομαρχιακής αρχής να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με το δήμο Βόλου και άλλους φορείς, συγκροτημένη εναλλακτική λύση για το Μεσογειακό Χωριό, ο σχεδιασμός του οποίου τινάχθηκε στον αέρα εξαιτίας της σημαντικής περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Προαναγγέλλοντας τη δημοσιοποίηση της πρότασης, ο κ. Παπατόλιας δεν άνοιξε τα χαρτιά για τον τρόπο που θα προταθεί να καλυφθεί το κενό του Μεσογειακού Χωριού. Ωστόσο διαφάνηκε ότι ως εναλλακτική λύση βλέπει τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία όμως δεν πρόκειται να ρίξουν άγκυρα στο λιμάνι του Βόλου, εάν δεν εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων.

«Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε πρόχειρες ανακοινώσεις. Οι προτάσεις μας θα αποτελούν προϊόν θεσμικής συνεργασίας, μελέτης σε βάθος και διερεύνησης όλων των παραμέτρων», δήλωσε.

Κανενός είδους τεχνική παρέμβαση, όμως, δεν μπορεί να γίνει στο λιμάνι του Βόλου, εάν δεν εγκριθεί σύντομα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) λειτουργίας των εγκαταστάσεών του και εάν δεν γίνουν στο master plan οι αναγκαίες προσαρμογές, είπε ο νομάρχης και συμπλήρωσε: «Θέλει δουλειά και πρόσθετα έργα».

Γι’ αυτό αύριο σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΒ Δημ. Θεοδώρου θα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης της Μελέτης.

Πρόκειται για ζήτημα, όπως τόνισε, που συνδέεται ευθέως με την επιτυχή τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κανένα έργο λιμενικό απ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο master plan δεν μπορεί να υλοποιηθεί, εάν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της χορήγησης περιβαλλοντικών όρων για το λιμάνι.

Η εναλλακτική λύση για το Μεσογειακό Χωριό θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα και «δεν θα είμαστε μόνοι μας. Όλοι οι φορείς θα είναι μαζί μας, αρκεί να οριστικοποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας.

Πάντως, εάν δεν λήξει η εκκρεμότητα της Μ.Π.Ε. του λιμανιού, όπως είπε, δεν μπορεί να λυθεί και το ζήτημα της αδειοδότησης του χώρου στάθμευσης, που λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος.

Εμμένοντας στη θέση ότι τα δύο έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 θα είναι σε κάθε περίπτωση το Κωπηλατοδρόμιο στη λίμνη Κάρλα και το Σκοπευτήριο στο Ριζόμυλο, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε: «Αν για κάποιο λόγο πετύχαμε ώστε να γίνουν το Κωπηλατοδρόμιο και το Σκοπευτήριο, είναι διότι καταφέραμε και υλοποιήσαμε την ιδέα και την πρόταση συνεργαζόμενοι αρμονικά. Με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να τεκμηριώσουμε την εναλλακτική μας πρόταση για το Μεσογειακό Χωριό».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου