ΤΟΠΙΚΑ

Υφ. Εργασίας: Αλλάζουν τα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

υφ-εργασίας-αλλάζουν-τα-πρόστιμα-για-α-27817

Αλλάζει τελείως η λογική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Νάσος Ηλιόπουλος, που επισκέφτηκε την Τοπική Επιθεώρηση Εργασίας στον Βόλο και είχε συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, παρατηρείται μία αποκλιμάκωση της αδήλωτης εργασίας και αυτό είναι θετικό, όπως ανέφερε.

Επικαλούμενος ποσοστά, υπογράμμισε πως το 2014 η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας ήταν στο 19,2%, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει μειωθεί στο 12%, «χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι δεν έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας για να εξαλείψουμε το φαινόμενο» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που αλλάζει εντελώς τη λογική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία» δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Όπως είπε ο υφυπουργός «μέχρι τώρα, η λογική ήταν αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική ως προς τον εργοδότη που παραβίαζε τη νομοθεσία. Για έναν αδήλωτο εργαζόμενο, το πρόστιμο που επιβαλλόταν στην επιχείρηση, ανερχόταν στα 10.500 ευρώ».

Αναφερόμενος στο πλαίσιο που θα κινηθούν οι αλλαγές στα πρόστιμα, ο ίδιος ανέφερε:«Αυτό που εισηγούμαστε είναι μία συνολική αλλαγή, ώστε να επικρατήσει μία λογική δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον μεσολαβήσει πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος. «Όσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει η σύμβαση εργασίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του προστίμου. Από 10.500 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειώνεται στα 7.000 ευρώ, αν γίνει τρίμηνη πρόσληψη, στα 5.000 ευρώ, αν ο εργοδότης προχωρήσει σε εξάμηνη πρόσληψη και στα 3.000 ευρώ, αν γίνει ετήσια πρόσληψη» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε επίσης, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει ένσημα τριών μηνών, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, εφόσον υπάρχει υποτροπή. «Αν, δηλαδή, ο ίδιος εργοδότης πιαστεί εκ νέου με αδήλωτο εργαζόμενο, θα διπλασιάζεται το πρόστιμο, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης» συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην υποδηλωμένη εργασία, που αποτελεί επίσης ένα μεγάλο «αγκάθι» στην αγορά εργασίας, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες του υπ. Εργασίας για την αντιμετώπισή του.

Τον κ. Ηλιόπουλο υποδέχτηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, η κ. Μάγδα Ηλιδάκη, προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας και ο κ. Κώστας Μαυρουδής, προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου