ΤΟΠΙΚΑ

Καλούν σε συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο κατά της καύσης RDF

καλούν-σε-συμμετοχή-στο-αυριανό-συλλα-27859

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, που θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, απευθύνουν Σύλλογοι και φορείς.

Ειδικότερα:

Το ΕΠΑΜ Μαγνησίας

Το ΕΠΑΜ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Από την (υπό εθνικό έλεγχο Τσιμεντοβιομηχανία) ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην (υπό μαφιόζικο έλεγχο) Καλτσεστρούτσι, κι απ’ την Καλτσεστρούτσι στην (Σκουπιδοκάφτρα) πολυεθνική Λαφάρτζ- Χολσίμ (LafargeHolcim)…Εξέλιξη; … Βελτίωση; … Πρόοδος;

Λαφάρτζ: ο διεθνής «γίγαντας» του τσιμέντου, που αποπειράθηκε να κάψει μέχρι και ελαστικά αυτοκινήτων στο παρελθόν, αλλά χάριν στα αντανακλαστικά της τότε αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, απετράπη!

Σήμερα, αποφάσισε, σε μια (υπό ΚΑΤΟΧΗ) χώρα που διοικείται από το «εξωτερικόν», να κάψει σκουπίδια (RDF, SRF και ΟΧΙ μόνο), με πρόσχημα πάντα την οικολογία, ανακύκλωση, κ.λ.π. Η αλήθεια είναι, ότι με τη στήριξη των τοποτηρητών, που αυτοαποκαλούνται «Ελληνική Κυβέρνηση» αδειοδοτήθηκαν να κάψουν («πειραματικά» όπως μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ Φάμελου) ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, με ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ το Βολιώτικο λαό! Φυσικά, με τις ευχές και τις επιδοτήσεις από την «φιλάνθρωπο» ένωση που αυτοαποκαλείται Ευρωπαϊκή.

Αναρωτιόμαστε γιατί, μετά τους ελέγχους την Περιφέρειας και την επίσημη ανακοίνωσή της, δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα δίωξη κατά των υπευθύνων της Λαφάρτζ.

Αμφιβάλλουμε, αν η αδειοδότηση για τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που καίει η Λαφάρτζ, αντιστοιχεί σε παραγόμενο τσιμέντο και πού πάει αυτό το τσιμέντο, μέχρι να αρχίσει η ανοικοδόμηση των χωρών που καταστρέφουν συστηματικά οι δυτικοί «ειρηνιστές» στη Μέση Ανατολή.

Εάν οι συμπολίτες μας είναι σκεπτόμενοι πολίτες και όχι απλώς ψηφοφόροι, οφείλουν να κοιτάξουν τον εαυτό τους κατάματα και να απαντήσουν ειλικρινά σε αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία σαφώς και θα θέσουν οι επόμενες γενιές.

Ο πάγιος εκβιασμός της οικονομικής και πολιτικής ελίτ παγκοσμίως είναι γνωστός: «ή δέχεσαι το θάνατο, ή υφίστασαι ανεργία και πείνα». Ένας τόσο φτηνός εκβιασμός, μα τόσο χρήσιμος σε όλους όσους ζουν παρασιτικά σε βάρος των πολλών και στους ντόπιους συνεργάτες τους πολιτικούς και όχι μόνο.

Οι σημειακές ΠΗΓΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ για τους πολίτες της Μαγνησίας είναι πολλές, και όχι μόνο της Λαφάρτζ! Από τις κινητές πηγές ρύπανσης (αυτοκίνητα, κ.λπ.), τις σταθερές βιομηχανικού τύπου (Χαλυβουργία, ΜΕΤΚΑ, κ.α.), Λιμάνι (σκραπ), Δίκτυο ύδρευσης (αμιαντοσωλήνες, χλωριώσεις, κατεστραμμένες σωληνώσεις), Βιολογικός, και μια σειρά από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, δημιουργούν ένα –ασφυκτικά- νοσηρό περιβάλλον στο οποίο «φιλοδοξούμε» να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας!

ΠΟΛΙΤΗ της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας, κανείς δεν θα νοιαστεί και δεν πρόκειται να νοιαστεί ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ εκτός ΑΠΟ ΣΕΝΑ. ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ & ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Το Ε.ΠΑ.Μ., δεν δημιουργήθηκε για να χαϊδέψει αυτιά και να κοιμίσει συνειδήσεις, δημιουργήθηκε από Έλληνες πολίτες, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ να πουν την αλήθεια, όσο επώδυνη κι αν είναι και να προτείνουν το δύσκολο δρόμο της συμμετοχής και της ευθύνης.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι πολίτες για να καταλάβουν αυτοί που νομίζουν ότι είναι θηρία και σπέρνουν μόνο φόβο και καταστροφή, ότι η μόνη πραγματικά τρομακτική δύναμη, είναι ο ενωμένος λαός. Αυτός που δρα χωρίς κηδεμόνες, με ελεύθερη βούληση και γνώση, με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Οι Μαγνησιώτες δεν είμαστε πειραματόζωα κανενός υπουργού και καμιάς Λαφάρτζ. Για τις παρανομίες οποιασδήποτε εταιρίας, υπάρχει η δικαιοσύνη, η πραγματική όχι η ελληνική. Για τη ζωή μας όμως, υπεύθυνοι είμαστε εμείς! Ας το καταλάβουμε !

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στο συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου, στην πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 12.00 για να αντιληφθεί το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας, ντόπιο & ξένο, τοπικό & κεντρικό, ότι οι πολίτες είναι εδώ και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να πετύχουν κάθε δίκαιο αίτημά τους”.

Η παράταξη “Οικολογική Θεσσαλία”

Από την παράταξη “Οικολογική Θεσσαλία” του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η «Οικολογική Θεσσαλία» τονίζει ότι η ευαισθητοποίηση και η μαχητική διεκδίκηση των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν σχεδιασμούς και πρακτικές που δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους το δημόσιο συμφέρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ούτε μπορεί να μπει στη ζυγαριά του κόστους / οφέλους των μεγάλων πολυεθνικών που όλοι μας ξέρουμε ότι εξαντλούν τα περιθώρια με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Από την άλλη θεωρούμε ότι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές επιλογές του Δήμου Βόλου. Δεν μπορεί να κατηγορείται η ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών και από την άλλη ο Δήμος Βόλου να σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή τους. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός έχει πάει περίπατο με “λύσεις” που όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμες αλλά έρχονται σε αντίθεση με το πραγματικό συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Το πρώτο βήμα για την πόλη του Βόλου θα έπρεπε να είναι η μείωση των απορριμμάτων που παράγονται από τα νοικοκυριά μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες και ενεργές πολιτικές και να εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης ώστε μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγει στους ΧΥΤΑ ή να χρειάζεται επεξεργασία.

Η περιφερειακή αρχή από την πλευρά της, οφείλει να διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση, για το θέμα, χωρίς αστερίσκους και να δώσει πειστικές διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που καθημερινά προκύπτουν για το ζήτημα και να απαντήσει πρωτίστως αν το φορτίο που εντοπίστηκε με επικίνδυνο υλικό προ κάποιων ημερών, χρησιμοποιήθηκε για καύση και αν αυτό έπρεπε να κατασχεθεί ή όχι.

Η Οικολογική Θεσσαλία είναι στο πλευρό των πολιτών που παλεύουν συμμετέχοντας στους αγώνες και δεσμεύεται για την προώθηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσεων που θα αλλάξουν, τόσο τη λογική, όσο και την κατεύθυνση όλου του κύκλου παραγωγής και διαχείρισης σκουπιδιών, ώστε σαν κοινωνία να κατακτήσουμε ποιότητα ζωής με συμμετοχή και κοινωνική υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα”.

Η παράταξη “Αυτόνομης παρέμβασης μηχανικών

Μαγνησίας -Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών”

Η παράταξη “Αυτόνομης παρέμβασης μηχανικών Μαγνησίας -Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών”

Η παράταξη “Αυτόνομης παρέμβασης μηχανικών Μαγνησίας -Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών” σε ανακοίνωση -κάλεσμα προς τους μηχανικούς αναφέρει:

“Συνάδελφοι, Είναι καιρός που στην τοπική μας κοινωνία έχουν ανοίξει τεράστια μέτωπα που αφορούν σε κυρίαρχα για την ζωή μας ζητήματα όπως ο αέρας που αναπνέουμε αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας-Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών από την αρχή έχει ξεκάθαρα πάρει θέση και για τα δυο ζητήματα.

Στο πρώτο θέμα της καύσης υλικών όπως το πετ κοκ αλλά και των δευτερογενών , λεγόμενων, καυσίμων κι όπως βαφτίζονται πια όλα εκείνα τα επεξεργασμένα σκουπίδια και που ονομάζονται άλλοτε ως SRF άλλοτε ως RDF άλλοτε περιγράφονται ως ένας απλός κωδικός , είμαστε από πολιτική επιλογή που όμως υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση με καθαρό τρόπο αντίθετοι . Αντίθετοι στην επιλογή της καύσης τέτοιων υλικών από εργοστάσια που αφενός είναι πολύ κοντά ή και μέσα στον αστικό ιστό αφετέρου είναι επισήμως απ’ όλους παραδεκτό πως αυτή η καύση παράγει στοιχεία που είναι εξαιρετικά τοξικά και άρα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Είναι δεδομένο πως δεν μπαίνουμε καν στον πειρασμό να αναφερθούμε στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή είναι κατ’ ουσίαν εξαφανισμένοι, στη μονομερή και καταφανή υπέρ του κεφαλαίου και των βιομηχανιών Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , την ύπαρξη ή όχι τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη ασφάλεια μια τέτοια επιλογή καύσης και πολλά άλλα. Μένουμε μόνο σ’ αυτό που η λογική οδηγεί και δεν είναι άλλο από την ανάγκη άμεσης απαγόρευσης της καύσης τέτοιων υλικών που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στους ανθρώπους της είναι ,σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο ,οι αρρώστιες κι ο θάνατος.

Στο δεύτερο θέμα και σε συνάρτηση με το πρώτο ,καθώς για να υπάρχει το δευτερογενές καύσιμο κάποιος πρέπει να το παράγει, προτείναμε από την αρχή πως μια ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που στοχεύει στην διαλογή στην πηγή, με πολλούς κάδους, με πράσινα σημεία όπως το Ε.Σ.Δ.Α.(Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) δίνει την δυνατότητα , με ανακύκλωση, με επανάχρηση , με ανάκτηση υλικών και ενέργειας (αέριο) , με κομποστοποίηση και παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ –λιπάσματος, με διαχείριση τελικά έντασης εργασίας κι όχι έντασης κεφαλαίου , θα μας οδηγούσε με ασφάλεια στην βέλτιστη αντιμετώπιση διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς στον Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θα κατέληγε ελάχιστη και αμελητέα ποσότητα αυτών . Και για τον λόγο αυτό είμαστε απ’ αρχής αντίθετοι και στις φαραωνικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF και που σαν καύσιμο πλέον θα τροφοδοτεί τις υψικαμίνους εργοστασίων που με την σειρά τους θα τροφοδοτούν σ’ όλους εμάς τον καρκίνο και τον όλεθρο. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναφερθούμε περαιτέρω σε ζητήματα ύψους επενδύσεων και λειτουργικού κόστους που προκύπτουν μεν αλλά είναι απολύτως δευτερεύοντα μπροστά στα προηγούμενα.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν δυναμικά , με τη συμμετοχή τους, τη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, με καθολική την απαίτηση: «Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ», « Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου»”.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρεί ως ύψιστη προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, μέρος της οποίας αποτελούν οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό μας. Το Πανεπιστήμιο συντάσσεται με όλους τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τις δράσεις που στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος. Με προσήλωση στην Αρχή Προφύλαξης που καθορίζει ότι όταν μια δραστηριότητα δημιουργεί απειλές κατά τις ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος επιβάλλεται να λαμβάνονται προφυλακτικά μέσα, δεσμευόμαστε ότι ως ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα θα συμβάλλουμε στην παραγωγή γνώσης και στην στήριξη του δημοσίου ελέγχου με στόχο τη διασφάλιση της ζωής και της ευημερίας των πολιτών”.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Το Δ.Σ. του Συλλόγου, κατά την συνεδρίαση της 3ης Μαΐου 2018, αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του Δ.Σ.Β. στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας συλλογικοτήτων και Φορέων του Βόλου κατά της καύσης αποβλήτων, που διοργανώνεται το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η συμμετοχή του Συλλόγου στην εν λόγω συγκέντρωση:

  • Εκφράζει την έντονη ανησυχία (και) του Δικηγορικού Σώματος για τα προκύπτοντα από την καύση αποβλήτων ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, που προδιαγράφουν παράλληλα δυνητικά αρνητικές συνέπειες για την δημόσια υγεία.
  • Προτεροποιεί την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, έναντι της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπό την έννοια ότι προκρίνει την εκ μέρους των επιχειρήσεων υιοθέτηση (έστω, υποχρεωτικά) τεχνολογικής υποδομής και μηχανισμών ασφαλείας που εκμηδενίζουν ή έστω ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.
  • Θέτει εμφατικά την ανάγκη συστηματοποίησης και αυστηροποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων σε ολόκληρο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας, που επιλέγει να χρησιμοποιεί για την λειτουργία της την καύση αποβλήτων, ιδιαίτερα δε στις περιπτώσεις που η δραστηριότητα ασκείται σε απόσταση αναπνοής από τον αστικό ιστό.
  • Προδιαγράφει την θέση του Δικηγορικού σώματος στην κατεύθυνση του οφειλόμενου ανασχεδιασμού του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων (σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο), με στόχο τον εξορθολογισμό και την βελτιστοποίηση των μεθόδων ανακύκλωσης και αξιοποίησης των υπολειμμάτων αποβλήτων , ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος καλεί τα Μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στην εν λόγω συγκέντρωση διαμαρτυρίας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου