ΤΟΠΙΚΑ

Σύλλογοι και φορείς καλούν στο συλλαλητήριο κατά της καύσης RDF

σύλλογοι-και-φορείς-καλούν-στο-συλλαλ-29207

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, απευθύνουν με ανακοινώσεις τους Σύλλογοι.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

“Η πόλη του Βόλου πρέπει μεθαύριο το Σάββατο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν δέχεται να υπονομεύεται η υγεία της προκειμένου για τα κέρδη της ΑΓΕΤ. Η ΑΓΕΤ έχει πάρει άδεια να καίει 200.000 τόνους RDF και 150.000 τόνους πετ κωκ, μετατρέποντας σε κόλαση την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου. Οι καρκινογόνες ουσίες που θα εκπέμπονται, δηλαδή διοξίνες, φουράνια, πτητικός υδράργυρος και θάλλιο, απειλούν ευθέως την υγεία των πολιτών. Είναι γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για την καύση σκουπιδιών, ενώ το εργοστάσιο αυτό είναι κυριολεκτικά μέσα στην πόλη. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αδύνατον να προστατέψουν τους πολίτες.

Μην ξεχνάμε ότι πριν ένα μήνα η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη» όταν το υλικό που μετέφεραν τα φορτηγά στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, το οποίο ήρθε με πλοία από την Ιταλία, απεδείχθη από τις ανακοινώσεις της ίδιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι ήταν κατά κύριο λόγο πλαστικό. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτό που δεν δέχονται οι Ιταλοί να καίνε, πρέπει να καίγεται στην ΑΓΕΤ; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι πρέπει ο Βόλος να γίνει ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών για να κερδίζει η ΑΓΕΤ; Εάν οι καρκινογόνες ουσίες διαχυθούν στο ευρύτερο περιβάλλον του Βόλου θα αποτελέσουν πλήγμα όχι μόνο στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην οικονομία της περιοχής, αφού θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στα προϊόντα του δευτερογενή τομέα, τον τουρισμό, τις τιμές των ακινήτων και στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Βόλος το Σάββατο θα πει ένα ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όλοι οι Βολιώτες θα είναι παρόντες στο συλλαλητήριο”.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Συνάδελφοι συνταξιούχοι, Το Σάββατο 5 Μαΐου, 12μμ, να είμαστε στην πλατεία Ελευθερίας, μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, να απαιτήσουμε να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας, την ζωή μας για τα κέρδη της πολυεθνικής LAFARGE. Πρέπει να τους σταματήσουμε”.

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“O Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας ως εκ του νόμου φορέας υγείας , είναι δίπλα σε κάθε πρόβλημα του πολίτη που έχει να κάνει με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος από οποιαδήποτε αιτία μόλυνσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα , έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα , από την καύση του RDF.Μια πολιτισμένη κοινωνία , δεν είναι δυνατόν να δέχεται ότι το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπνέει , περιέχει πλαστικό σε 75-80% και υδράργυρο σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας . Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί από τους υπευθύνους η συνέχιση αυτής της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην πόλη του Βόλου. Συντασσόμαστε και αυτή την φορά , μαζί με όλους τους πολίτες της πόλης μας , ενάντια σε κάθε απειλή προς το περιβάλλον από όπου κι αν προέρχεται.. Συμμετέχουμε ενεργά στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας , για το δικαίωμά μας στην ζωή σε ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩ”.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας καλεί όλους/ες τους συναδέλφους/ισες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών (RDF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής καύσιμου υλικού σκουπιδιών (SRF) από το Δήμο Βόλου.
Τόσο η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όσο και η απόφαση του Δήμου Βόλου να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής καύσιμου υλικού από σκουπίδια μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους την στιγμή που η πόλη μας κάνει πρωταθλητισμό στις καρκινικές νόσους, στα καρδιοαγγειακά νοσήματα και τις αναπνευστικές συστηματικές νόσους.
Η υγεία των εργαζομένων και όλων των πολιτών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα Μνημόνια που έσπρωξαν εκατομμύρια στον καιάδα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Όταν υπεγράφησαν τα πρώτα μνημόνια, που συνεχίζονται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, όλες οι εκθέσεις μας διαφώτιζαν ότι όπου εφαρμόστηκαν τα προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ και πλέον της Ε.Ε , το μέσο προσδόκιμο της ζωής μειώθηκε. Δημόσιες υποδομές ξεπουλήθηκαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και το φυσικό περιβάλλον γνώρισε από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που άλωσαν τις χώρες αυτές, μια ανείπωτη καταστροφή.
Ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών είναι ο αγώνας του λαού μας κατά των Μνημονίων που συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ κι οκτώ χρόνια. Είναι ο αγώνας κατά των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν και του κεφαλαίου που μέσα από τρόικες ή θεσμούς, ΕΕ & ΔΝΤ, υπαγορεύουν και υπονομεύουν την πορεία της ζωής μας.
Μια ημέρα πριν από το προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών, η Υπουργός Εργασίας επισκέπτεται τον Βόλο, την πόλη της ανεργίας. Χωρίς καμιά ντροπή, μας λανσάρουν τα προγράμματα φτώχειας, ως προγράμματα ….εργασίας. Όπως ακριβώς την καύση σκουπιδιών ως….ανακύκλωση.
Κυβέρνηση, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια, Πολυεθνικές βλάπτουν σοβαρά την υγεία του πληθυσμού!
Μόνο οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λύσουν τα άλυτα προβλήματα του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης, της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Να είμαστε όλοι/ες το Σάββατο 5 Μάη, 12πμ στην πλ. Ελευθερίας κάτω από τη σημαία του διαρκούς ταξικού αγώνα χωρίς κανένα συμβιβασμό και καμιά υποχώρηση”.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Καλούμε τις εργαζόμενες της πόλης μας, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που ανησυχούν για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο στις 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας και να βροντοφωνάξουμε:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF-RDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Δε δεχόμαστε να γίνει η πόλη μας θάλαμος αερίων και η ΑΓΕΤ να σκορπίζει το θάνατο στις οικογένειές μας και ιδίως στα παιδιά μας.

Δεν αναγνωρίζουμε καμιά νομιμότητα πάνω στο θέμα αυτό, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική που καθορίζουν τα όρια των καρκινογόνων ουσιών ενδιαφερόμενοι μόνο για το κέρδος των τσιμεντοβιομηχάνων και όχι για ζωή του πληθυσμού.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί δήθεν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να συμβαδίζουν με την προστασία των εργαζομένων και της υγείας του λαού.

Ξέρουμε καλά επίσης ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο πράγματα αντίθετα!

Δε βάζουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από τις ζωές μας και ιδίως των παιδιών.

Δε μπαίνουμε στη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

– Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ από τη ΑΓΕΤ

– Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ

– Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο.

– Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

– Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

– Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς”.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Όλοι οι πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους, για την υγεία των παιδιών τους, για την τοπική οικονομία και για το μέλλον αυτής της πόλης χρειάζεται να δώσουν μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

Μόνο με τη μαζική συμμετοχή θα στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Προς την κυβέρνηση για να ανακαλέσει όλες τις άδειες που δίνουν τη δυνατότητα στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ (Lafarge-Holcim) να καίει σκουπίδια, «πετ κώκ», και άλλα δήθεν εναλλακτικά καύσιμα. Προς τον Δήμο Βόλου για να μην προχωρήσει σε εργοστάσιο που θα μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο SRF με τελικό αγοραστή την ΑΓΕΤ. Προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους σε κάθε βιομηχανία που ρυπαίνει το περιβάλλον αλλά και μετρήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την κατάσταση των υδάτων, του εδάφους κοκ.

Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα. Η Lafarge-Holcim είναι η πιο ισχυρή πολυεθνική τσιμέντου παγκοσμίως. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γι’ αυτό, το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το αίτημα για σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών.

Το κίνημα δεν πρέπει να μείνει σε μία και μόνο μαζική κινητοποίηση, αυτή της 5ης Μάη. Πρέπει να προετοιμάσει τα επόμενα βήματά του. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι χρειάζεται:

Να δυναμώσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών που με τη δράση της έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο χτιστεί το κίνημα ενάντια στην καύση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία επιτροπών γειτονιάς όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.

Να έχει συνέχεια το άτυπο «ενιαίο μέτωπο» από φορείς της τοπικής κοινωνίας που αντιτίθενται στην καύση και καλούν στο συλλαλητήριο (εργατικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, επιστημονικούς φορείς όπως ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, επαγγελματίες, κοινωνικοί φορείς όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτικές, κοινωνικές και κινηματικές οργανώσεις, κλπ).

▪ Αυτό το μέτωπο να χαράξει ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και όχι εφησυχασμού και αναμονής. Καμία εμπιστοσύνη σευποσχέσεις για «πιο αυστηρούς ελέγχους και προϋποθέσεις» για δήθεν ασφαλή καύση οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα ακουστούν.

▪ Ένα βήμα κλιμάκωσης θα είναι το να παραλύσει για μια μέρα η τοπική οικονομία μέσα από μια 24ωρη τοπική γενική απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας θα κλείσουν τα πάντα: μαγαζιά, ιδιωτικές εταιρίες, δημόσιος τομέας, εκπαίδευση, μεταφορές κοκ.

▪ Οι φορείς που στηρίζουν και καλούν το συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου μπορούν να πάρουν απόφαση για μια συγκεκριμένη ημερομηνία τοπικής γενικής απεργίας (δίνοντας επαρκή χρόνο για είναι καλά προετοιμασμένη και επιτυχημένη) και στη συνέχεια να καλέσουν και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο”.

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“H Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», έχοντας από καιρό διατυπώσει τις απόψεις της για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων, την ενδεδειγμένη κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή και το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να έχει τα επόμενα χρόνια η πόλη, μοντέλο το οποίο προϋποθέτει καθαρό περιβάλλον και υψηλά στάνταρτ υγείας, έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες τις για τη χρήση «εναλλακτικών καυσίμων» από τη τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής.

Σε μία χώρα όπου διαχρονικά όλοι οι θεσμοί του κράτους (κεντρική εξουσία, τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτικοί μηχανισμοί και άλλοι θεσμοί) έχουν πάρει βαθμό κάτω από τη βάση, είναι δικαιολογημένο να υπάρχει καχυποψία και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε και τα πρόσφατα γεγονότα της 1ης Απριλίου ενισχύουν τα συναισθήματα αυτά.

Σε μία πόλη η οποία έχει μία από τις πιο επιβαρυμένες ατμόσφαιρες στη χώρα με υψηλά ποσοστά αερορύπανσης, έρχεται να προστεθεί η καύση υλικών η οποία ελλοχεύει έκκληση επικίνδυνων ουσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει αδυναμία συστηματικών ελέγχων, έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων, παρουσιάζοντας μας μάλιστα την καύση ως τη βέλτιστη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία, όντας μέρος αυτής, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 5 Μαΐου διεκδικώντας καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής. Πάνω από οποιονδήποτε, από όλους και όλα είναι μόνο το ύψιστο αγαθό που λέγεται υγεία. Η ίδια μας η ζωή”.

Η “ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” Μαγνησίας

Η “ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” Μαγνησίας σε ανακοίνωση αναφέρει:

“Το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την αστική ζώνη του Βόλου. Τα δύο τελευταία χρόνια και με συνευθύνη και συνενοχή των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ΑΓΕΤ- Lafarge παράγει «πιλοτικό» καρκίνο πάνω από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία εδώ και δύο χρόνια χρησιμοποιεί καυσίμο από σκουπίδια (RDF), προκειμένου να αυξηθούν τα υπερκέρδη της. Τα σκουπίδια έρχονται όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες καθιστώντας τον Βόλο αποτεφρωτήρα της ΝΑ Ευρώπης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημοτική αρχή Μπέου, αγνοώντας πεισματικά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, έχει δρομολογήσει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καυσίμου από σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Βόλου, το οποίο προφανώς και θα πωλείται στην ΑΓΕΤ.

Στο Βόλο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε γειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Εμείς τα μέλη της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Μαγνησίας καθώς και η επικεφαλής του κόμματός μας Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα είναι παρούσα, καλούμε τον κάθε Βολιώτη να συμμετάσχει στις 5-5-2018 στις 12:00 στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών για τα πιο πάνω τα ιδιαίτερης σπουδαιότητας θέματα που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον της πόλης μας και εν τέλει την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Θα τους σταματήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά! Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια που θα σκορπίσουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας!”.

Η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας

Η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η ΛΑΕ Μαγνησίας εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της ενάντια στην καύση RDF και SRF καθώς δεν πρέπει να καίγονται, όπως και κανένα άλλο σκουπίδι, γιατί κατά την καύση απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια (καρκινογόνες ουσίες) και άλλοι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αέριοι ρύποι. Ειδικά όταν ή η καύση γίνεται σε τεχνολογικά παρωχημένους κλιβάνους, όπως αυτοί της ΑΓΕΤ.

Τοποθετείται αταλάντευτα με τη συμμετοχή στον αγώνα των πολιτών του Βόλου, για πλήρη κατάργηση κάθε καύσης απορριμμάτων σε όλη την κλίμακα.

Διεκδικεί και απαιτεί μαζί με τους πολίτες αυστηρή τήρηση κάθε προστατευτικής για της δημόσια υγεία και το περιβάλλον, νομοθεσίας. Έλεγχο και πρόστιμα όταν παραβιάζονται τα όρια από την ΑΓΕΤ και όποια άλλη στην βιομηχανία, με συνεχείς ελέγχους για τους αέριους ρύπους,

Διεκδικεί και απαιτεί έλεγχο του Δήμου Βόλου αν έχει εκπληρώσει τους προβλεπόμενους στόχους για πρόληψη, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των απορριμμάτων, και είναι ριζίκα αντίθετη στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF , σε όποια περιοχή , με ουσιαστική συμμετοχή και έλεγχο των πολιτών σε κάθε θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μας .

Διεκδικεί και απαιτεί πλήρη ανάκληση της άδειας από το υπουργείο «περιβάλλοντος» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και το κ. Φάμελο που ως «πόντιοι πιλάτοι» ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, για την καύση όλων των σκουπιδιών σε οποιαδήποτε μορφή από την ΑΓΕΤ

Διεκδικεί και απαιτεί την χρησιμοποίηση άλλων μορφών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών και διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας .

Η ΛΑΕ Μαγνησίας θεωρεί πως ο εχθρός δεν βρίσκεται μέσα στο κίνημα. Απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους ντόπιους υποστηρικτές τους , που για τα κέρδη των βιομήχανων δίνει συνεχείς αδειοδοτήσεις για την καύση σκουπιδιών και επιτρέπει στον Δ. Βόλου να κατασκευάζει εργοστάσια καύσης σκουπιδιών, πολιτικές που χρηματοδοτεί και η Ε.Ε .

Η ΛΑΕ Μαγνησίας καλεί κάθε βολιώτη και βολιώτισσα, κάθε ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη του Νομού, να πάρει ενωτικά μέρος στο μεγάλο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε καύση σκουπιδιού, στη δημιουργία από το Δ. Βόλου εργοστάσιου καύσης απορριμμάτων, και για να απαιτήσουμε από το Υπουργείο και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποτροπή της καύσης σκουπιδιών στο νομό Μαγνησίας, και όχι μόνο από την ΑΓΕΤ, αλλά και από κάθε άλλη βιομηχανία.

Το Σάββατο 5 Μάη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, βάζουμε όλες και όλοι τις ζωές μας μπροστά!!”.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Μαγνησίας

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ του ομίλου Lafarge-Holcim, μονοπολιακού κολοσσού που καθορίζει σε παγκόσμια κλίμακα την παραγωγή και την τιμή στο τσιμέντο, βρίσκει στη χώρα μας και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ την πραγμάτωση των σύγχρονων κανιβαλικών δογμάτων που προωθεί ο καπιταλισμός στην εκμετάλλευση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η επέκταση των αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προωθήθηκαν εδώ και περίπου ένα χρόνο και ανοίγουν την πόρτα (χωρις κανέναν φραγμό πλέον) να καίει η εταιρία ως «εναλλακτικό καύσιμο» σκουπίδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελούν την υλική εφαρμογή της αντιλαϊκής και απάνθρωπης πολιτικής . Στο πλαίσιο αυτό το εργοστάσιο «δικαιούται» να καίει, μεταξύ άλλων, 200.000 τόνους καυσίμων αποβλήτων (RDF, SRF) ετησίως, καθώς και να μπορεί να μεταφέρει με πλοία και χαμηλότερο κόστος απορρίμματα από την Ιταλία. Αυτό που μάλλον η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως ψιλά γράμματα είναι πως η ίδια η καύση αυτών των υλικών, που αποτελούνται κυρίως από πλαστικό, παράγει διοξίνες και καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μέσω της εισπνοής βλάπτουν σωρευτικά.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έγκλημα με πολλές προεκτάσεις. Αρχικά η υγεία χιλιάδων ανθρώπων θυσιάζεται στο βωμό του ανταγωνισμού για τα κέρδη της Γάλλο-Ελβετικής πολυεθνικής LaFarge. Μιας εταιρείας που για να επιβιώσει μέσα στη Συρία χρηματοδότησε παρακρατικές οργανώσεις του ισλαμικού κράτους και που οι περιβαλλοντικές της “ευαισθησίες” τίθενται συχνά προς συζήτηση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πριμοδοτεί αυτές τις δραστηριότητες στα πλαίσια του “εκσυγχρονισμού” και της “ανάπτυξης στα δυτικά πρότυπα”. ΕΕ, περιφερειακές και τοπικές αρχές συμπληρώνουν το παζλ του αστικού μπλοκ που με διάφορες ταχύτητες, σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετική επιχειρηματολογία, αλλα με κοινό στόχο την αναβάθμιση των δεικτών κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών, δημιουργούν ή τουλάχιστον προσπαθούν να δημιουργήσουν, μια ασπίδα προστασίας στα βρόμικα χέρια των μονοπωλίων που τους «ταΐζουν». Γιατί όσο και αν αποσιωπάται εντέχνως, η καύση σκουπιδιών και η δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας RDF και SRF αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ, την οποία δεν αμφισβητεί κανείς θεσμικός και τοπικός παράγοντας (περιφερειάρχες, βουλευτάδες, δήμαρχοι κτλ). Αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να υλοποιήσει και ο επιχειρηματικός τυχοδιωκτισμός της δημοτικής αρχής του Βόλου, που στο πλαίσιο της συνολικής επιχειρηματικοποίησης των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών μετατρέπει την πόλη σε ένα επικίνδυνο για τις κοινωνικές ανάγκες καζίνο, ξεγυμνώνοντας την αστική διαχείριση ως ενα απλό «κατοικίδιο» εργοδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ δε διαφέρει πολύ από το πολύνεκρο έγκλημα στη Μάνδρα ή από το ναυάγιο που μόλυνε με τόνους μαζούτ τις ακτές της Αττικής τον Σεπτέμβρη ή το διαρκές «επενδυτικό» έγκλημα της El Dorado στη Χαλκιδική. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια, αλλά για το λογικό επακόλουθο ενός συστήματος, στο οποίο πολυεθνικές εταιρείες, σε απόλυτη σύμφυση με το κράτος, ανταγωνίζονται τυφλά σε μια κούρσα που μόνο καρκίνο, θάνατο και περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να σημαίνει για εμάς.

Η Lafarge δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, ούτε έχει βγει “εκτός” της νομοθεσίας της ΕΕ. Απο αυτή την άποψη δεν τίθεται ζήτημα ενος «ανεκτού συμβιβασμού», «εξορθολογισμού» της διαδικασίας καύσης (όπως επιχείρησε να προωθήσει ο Χουντής, ευρωβουλευτής της ΛΑΕ) ή πρόκληση αισθημάτων «εταιρικής ευθύνης» (όπως έγραφαν στο κείμενο τους οι «15» δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο δήμο Βόλου), αλλά ενός μαζικού πολιτικού εκβιασμού με όρους κινήματος που θα συντρίψει τόσο τα κυβερνητικά σχέδια όσο και εκείνα της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό η διγλωσσία της κυβέρνησης και των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια καρικατούρα «κακού και καλού μπάτσου», δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια γελοία απόγνωση που επιχειρεί να τσαλαβουτήσει απο τη μια στο ρεύμα των λαϊκών αντιστάσεων και παράλληλα να κάνει επικύψεις στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ως μια τακτική απόλυτα εχθρική στη δυνατότητα του λαού του Βόλου να διώξει το θάνατο απο την πόλη του. Γι αυτό πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου η παρουσία κυβερνητικών στελεχών στις λαϊκές κινητοποιήσεις της επόμενης περιόδου που θα αφορούν τη μάχη με την κυβερνητική πολιτική και τη Lafarge.

Για να κερδίσουμε χρειάζεται να μεγαλώσουμε την αντίσταση από τα κάτω σε σύγκρουση με λογικές που προωθούν τη λύση των προβλημάτων μας απο ομάδες παραγόντων και «ειδικών». Να συγκρουστούμε και να απομονώσουμε τον φιλοεργοδοτικό συνδικαλισμό της διοίκησης του σωματείου της ΑΓΕΤ και του ΕΚΒ. Να ενισχύσουμε το κίνημα που παλεύει με κέντρο τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη. Να ενισχύσουμε την αντικυβερνητική και αντιεργοδοτική πάλη. Οι μάχες της Κερατέας και της Χαλκιδικής μας δείχνουν το δρόμο. Μόνο με μια ευθεία σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το μπλοκάρισμα των οικονομικών τους ροών, μπορούμε να βάλουμε πραγματικά αναχώματα. Για να μπορεί να υπάρχει παραγωγή σε ισορροπία με το περιβάλλον, τις ανθρώπινες ανάγκες σε επίπεδο εργασίας και την ποιότητα ζωής, δεν γίνεται τον έλεγχο να τον έχουν στα χέρια τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Η κρατικοποίηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ κάτω από εργατικό έλεγχο, για να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας αποτελεί στόχο πάλης που ενοποιεί ολα τα επίπεδα διεκδίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας συμμετέχει και καλεί στην πορεία του Σαββάτου 5 Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και Lafrge για την καύση σκουπιδιών .

Όλοι/Όλες στο συλλαλητήριο αυτό το Σάββατο 5/5 στις 12:00 στην Πλ. Ελευθερίας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου