ΤΟΠΙΚΑ

Από την Καλαμπάκα στο νοσοκομείο της Λαμίας

από-την-καλαμπάκα-στο-νοσοκομείο-της-λ-851206

Μαζική γαστρεντερίτιδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα από άγνωστη αιτία σημάδεψε το τέλος της εκδρομής 100 μαθητών της Α΄ τάξης του 1ου Λυκείου Σπάρτης που αναγκάστηκαν να παραμείνουν την Κυριακή στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου μεταφέρθηκαν από του συνοδούς τους με δύο λεωφορεία.
Οι μαθητές επέστρεφαν από την Καλαμπάκα όπου γευμάτισαν πριν ξεκινήσουν με προορισμό την Σπάρτη.
Σύμφωνα με τους συνοδούς καθηγητές, τα πρώτα συμπτώματα -που θεωρήθηκαν μεμονωμένα και αποδόθηκαν στις πολλές στροφές που είχε ο δρόμος- παρουσιάστηκαν λίγο πριν τη Λαμία. Μετά από μια μικρή στάση στην Εθνική Οδό Λαμίας-Αθηνών ξεκίνησαν και πάλι το ταξίδι τους για τη Σπάρτη.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τα συμπτώματα πήραν μια γενικότερη μορφή σε δύο από τους μαθητές. Το γεγονός αυτό τους ανάγκασε να διακόψουν το ταξίδι τους και να μετακινηθούν στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Όσο όμως παρέμειναν εκεί, τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Έτσι, τρεις μαθητές αρχικά μετακινήθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Αταλάντη στο νοσοκομείο της Λαμίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερη αποστολή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με άλλους δύο μαθητές, ενώ παράλληλα οι ενοχλήσεις πήραν μαζικό χαρακτήρα.
Οι συνοδοί καθηγητές σε συνεννόηση με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αταλάντης εκτίμησαν ότι οι 100 μαθητές πρέπει να φτάσουν στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου είχε σημάνει συναγερμός.
Συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τα δύο λεωφορεία έφτασαν στο νοσοκομείο της Λαμίας λίγο πριν τις 11 το βράδυ.
Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα οι γιατροί εκτιμούσαν ότι 9 έως 11 μαθητές χρειάζονται άμεση νοσηλεία.
Αλλοι 10 μαθητές είχαν παρουσιάσει σημαντικά συμπτώματα και έπρεπε να τεθούν υπό παρακολούθηση για λίγες ώρες. Ακόμα, μια άλλη ομάδα από 16 μαθητές είχε και αυτή παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, αλλά ήταν σε η ήπια μορφή.
Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα με τη συνδρομή της Νομαρχίας Φθιώτιδας 60 περίπου μαθητές που κρίθηκαν ότι δεν χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση μετακινήθηκαν για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Λαμίας, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στο νοσοκομείο για την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων που είχαν ήδη αρχίσει.
Οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη της υγείας των μαθητών, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόμοια περιστατικό είχαμε πριν ένα μήνα περίπου με μαθητές του Λυκείου Γλυφάδας που επέστρεφαν από εκδρομή επίσης από την Καλαμπάκα.
Τόσο οι γιατροί όσο και οι αστυνομικοί εκτιμούν οι ότι η αιτία της μαζικής προσβολής των μαθητών πρέπει να βρίσκεται στο φαγητό το οποίο πήραν σε διάφορα σημεία απ όπου πέρασαν στην επιστροφή τους. Έτσι δόθηκε αμέσως εντολή για ελέγχους σε όλα τα πιθανά σημεία τόσο μέσα στα όρια της Φθιώτιδας όσο και στην περιοχή των Τρικάλων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου