ΤΟΠΙΚΑ

Δύο οι υποψήφιοι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

δύο-οι-υποψήφιοι-πρυτάνεις-του-πανεπι-30407

Ο σημερινός αντιπρύτανης, αρμόδιος για θέματα έρευνας, Ζήσης Μαμούρης, και ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Νίκος Δαναλάτος, θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν στις επερχόμενες εκλογές τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προχθες, εξέπνευσε η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων ενόψει των εκλογών. Τις υποψηφιότητές τους κατέθεσαν δύο καθηγητές για τη θέση του πρύτανη και επτά καθηγητές για τις τέσσερις θέσεις των αντιπρυτάνεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα αναμένεται η επίσημη αναγόρευση των υποψηφίων, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλοι συμμετέχοντες στις εκλογές με επιστολική υποψηφιότητα.

Προς το παρόν, τον πρυτανικό θώκο θα διεκδικήσουν οι κ.κ. Ζήσης Μαμούρης και Νίκος Δαναλάτος, ενώ τις τέσσερις θέσεις των αντιπρυτάνεων οι: Ιωάννα Λαλιώτου από το ΙΑΚΑ (Βόλος), Στέφανος Παρασκευόπουλος από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (Βόλος), Ευτυχία Καψαλάκη από το Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα), Βασίλης Κανακούδης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Βόλος), Δημήτρης Λεωνίδας από το Τμήμα Βιοχημείας (Λάρισα), Ιωάννης Θεοδωράκης από το ΤΕΦΑΑ (Τρίκαλα) και Χαράλαμπος Μπιλλίνης από το Τμήμα Κτηνιατρικής (Καρδίτσα).

Όπως είναι γνωστό, στις 31 Αυγούστου 2018 λήγει η θητεία του σημερινού πρυτανικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκαν πρυτανικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Τετάρτη 23 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Η κυριότερη αλλαγή που θα ισχύσει στις εκλογές είναι η εξής: ενώ μέχρι σήμερα στις εκλογές κατέρχονταν σχήματα, τον Μάιο οι εκλογές θα γίνουν μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή σχήματα με υποψήφιο πρύτανη και την ομάδα του (των αντιπρυτάνεων), αλλά μεμονωμένες υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη και λίστα υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις αντιπρυτάνεων.

Επίσης, το εκλεκτορικό σώμα έχει δικαίωμα να ψηφίζει μόνο έναν: έναν για πρύτανη και έναν από τη λίστα για τους αντιπρυτάνεις.

Στις εκλογές, εκτός από το σύνολο των μελών ΔΕΠ θα συμμετάσχει και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ποσόστωση. Πρόκειται για τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και τους διοικητικούς υπαλλήλους, η ψήφος των οποίων θα έχει βαρύτητα 20%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ θα μετρά κάθε ψήφος των μελών ΔΕΠ, οι ψήφοι του προσωπικού θα μετρούν κατά 20% στο τελικό αποτέλεσμα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές δεν έχουν οι φοιτητές. Οι φοιτητές ψήφισαν τελευταία φορά το 2008.

Ο Νίκος Δαναλάτος: «Δεν είναι εφικτή η συγχώνευση»

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, ο υποψήφιος για τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος, με επιστολή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ΜΜΕ αναφέρεται στις θέσεις για το ίδιο το πανεπιστήμιο αλλά και στο εγχείρημα συνένωσής του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Για το θέμα της συγχώνευσης, μολονότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το Π.Θ. έχει ήδη καταθέσει την τελική του πρόταση, ο κ. Δαναλάτος υποστηρίζει ότι η συγχώνευση δεν είναι εφικτή. «Η καθαρή μου θέση, που έχω εξάλλου διατυπώσει και σε όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα που συμμετέχω, είναι ότι υπό την προτεινόμενη μορφή του, με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία τμημάτων και σχολών χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και αμιγώς με ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απαξίωση του Πανεπιστημίου μας, και επομένως η εν λόγω συνένωση εκτιμώ ότι επί του παρόντος και άμεσου μέλλοντος δεν είναι εφικτή και πρέπει να επανεξεταστεί».

Γενικότερα πάντως, σύμφωνα με τις βασικές θέσεις του κ. Δαναλάτου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ίδρυμα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές και να χτίσει πολλαπλές γέφυρες συνεργασίας. Επιπλέον θα πρέπει να λειτουργεί πιο δημοκρατικά, να μην υποκύπτει στις επιταγές της κάθε πολιτικής ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι νεότεροι να παίρνουν μέρος ενεργότερα στα κοινά και στη διαμόρφωση της στρατηγικής του και στην υλοποίηση των στόχων του. Υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, το Π.Θ. να επεξεργαστεί σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου