ΤΟΠΙΚΑ

Υπό ανάκριση αύριο ο Τσιτουρίδης

υπό-ανάκριση-αύριο-ο-τσιτουρίδης-851206

Η πρόταση της JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ αναδεικνύει το γεγονός ότι οι επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων στα σύνθετα δομημένα ομόλογα είναι κυρίως ζημιογόνες.
Ενώ η κυβέρνηση αρχικά επέμεινε στην άποψη ότι τα Ταμεία δεν θα χάσουν απ αυτές τις επενδύσεις, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ακόμα και το επίμαχο «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ όταν εκδόθηκε είχει ήδη αξία χαμηλότερη κατά 15% περίπου από την ονομαστική, δηλαδή τα Ταμεία πλήρωσαν 280 εκατ. ευρώ για έναν τίτλο που άξιζε περίπου 238 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων που σύναψε το Δημόσιο με την ανάδοχο JP Morgan ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ενώ τα Ταμεία μετά τον τρίτο χρόνο διακινδύνευαν να «επιτύχουν» ετήσιες αποδόσεις και κάτω από 1%.
Επιπλέον, στη σύμβαση για την έκδοση του ομολόγου δεν γίνεται καμία αναφορά στην τιμή έκδοσης. Αν αναφερόταν η -πραγματική- τιμή, ίσως τα Ταμεία να απέφευγαν τις ζημίες.
Όταν όμως, η τράπεζα δημοσιοποίησε την πρόταση της, τότε η κυβέρνηση άρχισε να κάνει λόγο για «ενδεχόμενες ζημίες των Ταμείων, καθώς όλα στα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά Ταμεία εμφανίζουν -πραγματικές- ζημίες.
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ επιδιώκει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ζητεί επιστροφή όλων των χρημάτων που επένδυσαν τα Ταμεία σε αυτούς τους τίτλους. Η ΓΣΕΕ υλοποιώντας την απόφαση της Ολομέλειας της περασμένης Πέμπτης, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με αίτημα τη συνάντησή τους ώστε να συζητηθεί το θέμα: «Διαχείριση αποθεματικών και ζημιά των Ασφαλιστικών Ταμείων μας».
Εκτός από την Πρωτομαγιά, τα συνδικάτα διοργανώνουν 24ωρη απεργία στις 15 Μαΐου για την «επιστροφή των κλεμμένων».

Στη Βουλή
Αύριο έχουν κληθεί να μιλήσουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τηςς Βουλής ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγ.Παπαδόπουλος και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Π.Θωμόπουλος.
Την Πέμπτη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα μιλήσει ο Γ.Αλογοσκούφης.
Δεν αποκλείεται, να κληθεί να μιλήσει εκ νέου ο κ. Ζορμπάς, αυτή τη φορά κεκλεισμένων των θυρών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου