ΤΟΠΙΚΑ

Κατάλυμα του Πηλίου στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών

κατάλυμα-του-πηλίου-στην-πλατφόρμα-τω-32114

Στο σφυρί, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τουριστικό κατάλυμα στο Πήλιο. Πρόκειται για τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτου της Μαγνησίας, ο οποίος έχει προσδιοριστεί για να συζητηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου. Ο χρόνος για την εκποίηση ακινήτων έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Δικαστικοί επιμελητές εκτιμούν ότι παλιοί πλειστηριασμοί ακινήτων που είχαν ματαιωθεί, είναι θέμα χρόνου να ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι καινούργιες κατασχέσεις ακινήτων εκτιμάται ότι θα απασχολήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ από τον καινούργιο χρόνο θα έρθουμε αντιμέτωποι με… εξώσεις.

Το τουριστικό κατάλυμα που βγαίνει στο σφυρί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκποιείται με επισπεύδουσα Τράπεζα και για ποσό οφειλής περίπου 240.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης κάνει προσπάθειες να ρυθμίσει την οφειλή και να σταματήσει τη διαδικασία. Διεκπεραιωτής του πλειστηριασμού έχει οριστεί συμβολαιογράφος από τη Λάρισα, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί.

Η αποχή των συμβολαιογράφων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας έχει σταματήσει από τις 19 Μαρτίου, μετά από τρίμηνη σχεδόν αποχή. Οι συμβολαιογράφοι του Βόλου και των υπολοίπων νομών της Θεσσαλίας διεκδίκησαν να αναλάβει τη διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εντούτοις, ενώ αναμενόταν να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και να υπάρξει συνεργασία με την ομάδα εργασίας που συνέστησε, η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Οι συμβολαιογράφοι του Βόλου και της Θεσσαλίας απείχαν από τους πλειστηριασμούς με αίτημα το προαναφερόμενο, αλλά και την προστασία της κύριας κατοικίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα που έληξε η αποχή, με ομόφωνη απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας συμβολαιογράφοι-μέλη του Συλλόγου έχουν αρχίσει να πιστοποιούνται στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Αθηνών και να αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των αναγκαστικών προγραμμάτων.

Στον Βόλο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πιστοποιηθεί κανένας συμβολαιογράφους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους άλλους νομούς που είναι αρμοδιότητας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, όπου εντάσσεται και ο Βόλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εφτά συμβολαιογράφοι από τη Λάρισα, δύο από τα Τρίκαλα, τρεις από την Καρδίτσα, τρεις από την Κοζάνη και ένας από τα Γρεβενά.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλία εδώ και δύο εβδομάδες, αρχίζοντας από τη Λάρισα.

Επισημαίνεται ότι με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων του Βόλου μπορούν να πραγματοποιούνται από συμβολαιογράφους των Αθηνών που έχουν πιστοποιηθεί για τη διαδικασία. Με τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άρθρο 98) του Νόμου 2830/2000 δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και απόκτησης άδειας χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικών εφαρμογών, και σε περίπτωση που η εγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί από το σύνολο των συμβολαιογραφικών συλλόγων, όπως εν προκειμένω του Βόλου, οι συμβολαιογράφοι που διενεργούν εκποιήσεις ακινήτων υποχρεούνται να συνδεθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή πύλης άλλου Συλλόγου, στον οποίο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα.

Αν δεν υπάρχει κανένας πιστοποιημένος συμβολαιογράφος από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο κάποιας περιφέρειας, τότε οι εκποιήσεις διενεργούνται από συμβολαιογράφους που είναι πιστοποιημένοι στην Αθήνα.

Οι συμβολαιογράφοι μπορούν πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού να ξεκλειδώσουν τον πλειστηριασμό ενός ακινήτου και να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία. Μπορούν παράλληλα να σταματήσουν τη διενέργεια αν ο επισπεύδων βεβαιώσει ότι υπήρξε ρύθμιση ή αποπληρωμή της οφειλής.

Τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

Αυτή τη στιγμή, συμβολαιογραφικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι εκποιούνται ακίνητα για οφειλές που προέρχονται κατά κύριο λόγο από επιχειρηματικά δάνεια, επαγγελματικοί δηλαδή χώροι, και σε πολύ μικρό ποσοστό διαμερίσματα. «Το 90% των προς εκποίηση ακινήτων αφορά αγροτεμάχια με βιοτεχνικά κτίρια ή επαγγελματικούς χώρους, και βγαίνουν στο σφυρί για μεγάλες οφειλές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων με επισπεύδοντες ιδιώτες εκτιμάται ότι είναι πολύ λίγοι, ενώ το Δημόσιο άρχισε τώρα να κοινοποιεί πλειστηριασμούς.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων ήταν σταματημένοι εδώ και δύο-τρία χρόνια. Συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι οι τελευταίες εκποιήσεις ακινήτων ήταν τα έτη 2014 και 2015. Παράλληλα με την κοινοποίηση των αναγκαστικών προγραμμάτων έχουν ξεκινήσει να γίνονται και καινούργιες κατασχέσεις ακινήτων κυρίως από Τράπεζες, και εδώ και μερικές εβδομάδες και από το Δημόσιο.

Αύξηση 20-30% στις κατασχέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου έχουν κοινοποιηθεί τριάντα κατασχέσεις ακινήτων. Οι περισσότερες αφορούν σε ακίνητα που δεσμεύουν Τράπεζες. Οι πρώτες κατασχέσεις ακινήτων στον Βόλο από το Δημόσιο, μετά το «πάγωμα» της διαδικασίας τα τελευταία έτη, έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα.

Δικαστικοί επιμελητές βλέπουν αύξηση ύψους 20-30% στις κατασχέσεις ακινήτων από τότε που ξεκίνησαν να πιστοποιούνται συμβολαιογράφοι στην περιφέρεια, εν προκειμένω του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, δηλαδή από τις 19 Μαρτίου.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι παλιοί πλειστηριασμοί

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με δικαστικούς επιμελητές, να μας απασχολούν και οι παλιοί πλειστηριασμοί που διεξάγονταν στα Ειρηνοδικεία Μαγνησίας. Αυτή τη στιγμή οι συμβατοί πλειστηριασμοί μετατρέπονται σε ηλεκτρονικούς. Η διαδικασία της μετατροπής έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, που άρχισαν να διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και όχι συμβατοί. «Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν να υλοποιούνται», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Για τις καινούργιες κατασχέσεις ακινήτων, το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από οχτώ μήνες, ούτε μικρότερο από εφτά μήνες από την ημέρα κοινοποίησης της διαδικασίας. Εκτιμάται έτσι ότι θα ξεκινήσουν να τρέχουν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Οι εξώσεις από τα ακίνητα υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν από τον καινούργιο χρόνο. Το ακριβές πλαίσιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησής τους δεν είναι ακόμη γνωστό και υπάρχει διάχυτος προβληματισμός σε κάθε εμπλεκόμενο για το πώς θα εκτελεστεί η διαδικασία. Ο οφειλέτης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενημερώνεται για την έξωση με την κοινοποίηση της πράξης του αποτελέσματος του πλειστηριασμού. Για τα περαιτέρω τεχνικής φύσεως θέματα, το τοπίο είναι θολό. Δικαστικοί επιμελητές πάντως φοβούνται ότι ο αριθμός των εξώσεων θα είναι μεγάλος και συγκρίνεται με το αντίστοιχο φαινόμενο που παρουσιάστηκε στην Ισπανία, όπου από το 2008 και μετά εκδόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εξώσεις.

Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, στη Μαγνησία συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από διάφορους φορείς και συλλογικότητες. Μόλις προχθές πραγματοποιήθηκαν δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας μετά την έναρξη των πλειστηριασμών για οφειλές από 500 ευρώ. Το μέλος του Στεκιού Αλληλεγγύης για Όλους, Γιάννης Μπάλλας, είπε: «Εμείς διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι με τη μαζικότητα του κινήματος και τη συμμετοχή του κόσμου θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως συνέβη με τους συμβατούς πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι αυτή που θα βοηθήσει να σταματήσει η λαίλαπα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου