ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός «Πρότασης Ζωής» ο Δήμος Βόλου

εκτός-πρότασης-ζωής-ο-δήμος-βόλου-32124

Ηταν το 1998 όταν το Κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» εμφανιζόταν ως νεοσύστατη δομή στον Βόλο, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σημαντικού «πολέμου»: της πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις. Η πρόληψη ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών βρέθηκε στην κορωνίδα των δράσεων, δεν περιορίστηκε όμως μόνο εκεί. Καλύπτει ένα ευρύ πεδίο εξαρτήσεων που στο πέρασμα του χρόνου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας, από τον τζόγο μέχρι το διαδίκτυο. Ο «πόλεμος» κατά των εξαρτήσεων δίνεται επί 20 χρόνια με μια πρόταση, την «Πρόταση Ζωής»…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της «Πρότασης Ζωής», Ευθύμη Ζιγγιρίδη, οι μάχες για την πρόληψη δίνονται καθημερινά τα τελευταία 20 χρόνια μέσω του κέντρου. Target group αποτελούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, αλλά και τα σώματα ασφαλείας.

Δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία της δράσης της τελευταίας τετραετίας στον νομό, ο κ. Ζιγγιρίδης μιλά για τουλάχιστον 3.500 έως 4.500 άτομα που ωφελούνται κάθε χρόνο από τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Πρότασης Ζωής». Δράσεις που αφορούν βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες και συνεδρίες μέχρι και -το σημαντικότερο- κατ’ ιδίαν συνεδρίες.

Πέντε εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις εξαρτήσεις: δύο ψυχολόγοι, μία κοινωνική λειτουργός, μία κοινωνιολόγος και ένα άτομο που ανήκει στο διοικητικό προσωπικό.

Το σημαντικό είναι ότι οι ωφελούμενοι των δράσεων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων απολαμβάνουν τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν.

Αλλαξε ρότα ο Δήμος Βόλου

Για τη λειτουργία της η «Πρόταση Ζωής» χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας. Εχει όμως και συνοδοιπόρους στον αγώνα της, τους λεγόμενους εταίρους: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ΕΛΜΕ, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ΕΚΠΟΛ, Δήμοι Βόλου και Αλμυρού, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Ενας όμως από τους συνοδοιπόρους της «Πρότασης Ζωής» προσφάτως άλλαξε ρότα.

Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε μόνο η παράταξη της ΛΑΣ) να αποχωρήσει από την «Πρόταση Ζωής», στην οποία συμμετείχε από το 2011. Στην εισήγηση αναφέρονταν τα εξής: «Με έγγραφό του, το Κέντρο Πρόληψης Πρόταση Ζωής ζητά την τακτοποίηση της ετήσιας οικονομικής εισφοράς μας και τον ορισμό εκπροσώπου. Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διακοπή της συνεργασίας μας, διότι στην πόλη μας δραστηριοποιούνται κοινωνικοί φορείς με το ίδιο αντικείμενο, αλλά και γενικότερα φορείς με ιδιαίτερη προσφορά προς τους πολίτες, των οποίων η δράση είναι μεγάλη και στους οποίους ο δήμος μας συμμετέχει».

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, μίλησε για «φορέα με μηδαμινή δραστηριότητα. Ημουν από τους πρώτους που είχα συμμετάσχει, αλλά μετά τα πράγματα ατόνησαν», είπε από το μικρόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Την ίδια απόφαση έλαβε και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων πριν έναν μήνα, με το σκεπτικό ότι από τον ισολογισμό προέκυπτε ότι δεν υπήρχε δράση και καλύπτονταν μόνο οι μισθοδοσίες του προσωπικού», συνηγόρησε ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας», Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με μόνη την παράταξη της ΛΑΣ να τραβά διαχωριστική γραμμή. «Είναι ένας θεσμός που έχει σχέση με την πρόληψη ενάντια στα ναρκωτικά, και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουμε», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος ψηφίζοντας αρνητικά.

Αντιδράσεις για τις αιχμές

Η αποχώρηση του Δήμου Βόλου από τους εταίρους της «Πρότασης Ζωής» και οι αιχμές για τη δράση της προκάλεσαν αντιδράσεις. «Είναι λυπηρό το συγκεκριμένο γεγονός. Είναι ακατανόητη η απόφαση του Δήμου Βόλου, δεδομένου ότι όλα τα μέλη της «Πρότασης Ζωής» ενημερώνονται ετησίως για όλες τις δράσεις και επομένως ο δήμος γνωρίζει ότι εξυπηρετούνται περίπου 4.000 άτομα ετησίως.

Το σημαντικό για εμάς είναι η αποδοχή του κόσμου, και όταν έχεις ομάδες ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας ξανά και ξανά, αυτό δείχνει πόσο ωφέλιμες είναι οι δράσεις της Πρότασης Ζωής. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απαξιώσει τη δουλειά των εργαζομένων μας, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και διοικητικοί, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απαξιώσει τις μεθόδους λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης, Ευθύμης Ζιγγιρίδης.

Ευχαριστίες με προσωπικές επιστολές συνοδεία απολογισμού

Σύμφωνα με τον κ. Ζιγγιρίδη, η «Πρόταση Ζωής» θα απαντήσει με προσωπικές επιστολές σε έναν προς έναν τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν για τη διακοπή της συμμετοχής του Δήμου Βόλου.

Θα τους ευχαριστεί για την έως σήμερα συνεργασία και θα τους κοινοποιεί κατάλογο με όλες τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης την τελευταία τριετία. «Οσοι ψήφισαν για την αποχώρηση θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη… μηδαμινή μας δράση», σχολίασε ο κ. Ζιγγιρίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου