ΤΟΠΙΚΑ

«Η λύση του παλαιστινιακού θα φέρει την ειρήνη»

η-λύση-του-παλαιστινιακού-θα-φέρει-τη-851206

«Την πλήρη και ενεργό υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου Αμπάς, για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο στα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ όσο και διμερώς για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Μια λύση του Παλαιστινιακού, υπογράμμισε, θα φέρει ειρήνη από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο.
Ο κ Αμπάς ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και έδωσε έμφαση στην ανάγκη άρσης του εμπάργκο, λέγοντας ότι «ο λαός μου εδώ και ένα χρόνο ζει μια τραγωδία».
Ο κ Καραμανλής στις δηλώσεις που ακολούθησαν χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», τόνισε ότι η επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι συνθήκες για την εξεύρεση λύσης είναι πιο ώριμες από ποτέ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις προσπάθειες του προέδρου Αμπάς, ιδίως μετά τη συμφωνία της Μέκκας και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Χαρακτήρισε «άμεση προτεραιότητα» την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τα κριτήρια του «κουαρτέτου» και πρόσθεσε ότι οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ του Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού Ε.Ολμερ θα επιτρέψει την ουσιαστική αναζήτηση και διαπραγμάτευση δίκαιης, οριστικής και βιώσιμης λύσης στα μείζονα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Βιώσιμη λύση, τόνισε, αποτελεί βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που θα συμβιώνει ειρηνικά και σε αμοιβαία ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριοποίηση της Ελλάδας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στη συμβολή της για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.
Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και διμερώς την ειρηνευτική διαδικασία. «Η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος είναι καθοριστικής σημασίας ,για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους προώθησης της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και να εργαζόμαστε για την εδραίωση της ειρηνικής συμβίωσης του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού», κατέληξε ο κ Καραμανλής.
Την πεποίθηση ότι μια λύση στο Παλαιστινιακό θα σβήσει τις εστίες πολέμου στην ευρύτερη περιοχή διατύπωσε και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι την «αμέσως επόμενη περίοδο» με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας θα υπάρξει πρόοδος.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν με τον κ Καραμανλή για τη συμφωνία της Μέκκας και για την αραβική πρωτοβουλία, η οποία αξίζει να υλοποιηθεί, γιατί αποτελεί μια ισορροπημένη λύση, αφού αφ’ ενός καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί στα προ του 1967 εδάφη και αφ’ ετέρου δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Συζήτησαν ακόμη για το όραμα του προέδρου Μπους, όπως είπε, για την ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών.
Παράλληλα, ο κ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει το εμπάργκο, λέγοντας ότι «ο λαός μου ζει μια τραγωδία εδώ και ένα χρόνο. Οποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να άρει αυτό το εμπάργκο», είπε χαρακτηριστικά.

Με Κ. Παπούλια
Στη συνέχεια, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον κ.Αμπάς, επανέλαβε τη διαρκή και ανυποχώρητη στήριξη της Ελλάδας για την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και εξέφρασε την ελπίδα η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος να είναι κοντά.
Ο κ. Μ.Αμπάς αναφέρθηκε στην διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης του 1983 -μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Παπούλιας- για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Γιασέρ Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου. “Ήταν πολύ γενναία η απόφαση να μας δεχθείτε”, δήλωσε ο κ. Αμπάς και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου