ΤΟΠΙΚΑ

Μιχ. Βλάχος: «Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει από την ΑΓΕΤ»

μιχ-βλάχος-η-δημόσια-υγεία-δεν-κινδυν-33758

«Ο πολίτης του Βόλου και η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύουν από την ΑΓΕΤ». Τη διαβεβαίωση παρείχε χθες ο νέος διευθυντής του εργοστασίου «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ στην Αγριά, Μιχάλης Βλάχος, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ASTRA και στην εκπομπή του Δημήτρη Μαρέδη. O κ. Βλάχος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η ΑΓΕΤ τηρεί τα πιο αυστηρά κριτήρια προδιαγραφών που θέτει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την καύση RDF αφενός, και αφετέρου ότι όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει είναι κάτω από τα προβλεπόμενα όρια.

Ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή στον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, για αυτό και ζήτησε να συγκροτηθεί η Κοινωνική Επιτροπή Ελέγχου, «ώστε μέχρι και ο τελευταίος πολίτης να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των μετρήσεων», όπως είπε, και προέβαλε τη χρήση του RDF σε σχέση με το φυσικό αέριο ως την ενδεδειγμένη στην τσιμεντοβιομηχανία, όχι μόνο για λόγους ανταγωνιστικότητας αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς.

«Το φυσικό αέριο εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι το RDF, ώστε να υπάρξουν οι πρέπουσες θερμοκρασίες που χρειάζεται η τσιμεντοβιομηχανία για την παραγωγική διαδικασία», ήταν η απάντηση του κ. Βλάχου σε σχετικό ερώτημα.

Ο διευθυντής του εργοστασίου «Όλυμπος» δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση με όλους όσοι έχουν ενστάσεις όσον αφορά την καύση RDF, «αρκεί ο διάλογος να γίνει με τεκμηριωμένα στοιχεία»ι όπως σημείωσε. Παρατήρησε ωστόσο πως για το όλο θέμα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, εξαιτίας της οποίας εντείνεται η ανησυχία των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βλάχος επανέλαβε τις αιτιάσεις της ΑΓΕΤ όσον αφορά τον τρόπο που έγινε ο τελευταίος δειγματοληπτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου σύμφωνα με την Περιφέρεια δείχνουν υπερβάσες στον υδράργυρο. O διευθυντής του εργοστασίου εξήγησε βήμα προς βήμα τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τη λήψη δείγματος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Βλάχο για την ΑΓΕΤ δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης από τον Βόλο. Ο ίδιος ωστόσο, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα με αφορμή τις δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινού και του περιφερειακού συμβούλου Γ. Σταμπουλή, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η πρόταση για μετεγκατάσταση είναι ανεδαφική. Το εργοστάσιο δεν είναι λίγα μηχανηματάκια, τα παίρνω και τα πάω αλλού. Είναι τεράστιες υποδομές, που δεν ξαναγίνονται εύκολα. Ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε περίπτωση της μετεγκατάσταση μίας τέτοιας μονάδας, δεν εξασφαλίζεται ότι θα παραμείνει. Δεν βλέπω τον λόγο να ξαναέρθει στην περιοχή τη στιγμή που υπάρχουν γύρω μας «κλειστοί φούρνοι» και «κλειστές μονάδες». Γιατί να μην «ανάψει ο φούρνος» σε μία άλλη πόλη; Αν κλείσει εδώ, πολύ δύσκολα θα ξανανοίξει μία τέτοια μονάδα στην Ελλάδα», ήταν η εκτίμηση του κ. Βλάχου.

Φιλικότερο το RDF στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βλάχος, το RDF αν υποστεί κατάλληλη καύση είναι το πλέον περιβαλλοντικό καύσιμο, καθώς προέρχεται από επεξεργασμένα υπολείμματα της ανακύκλωσης, τα οποία προηγουμένως έχουν ελεγχθεί με βάση ορισμένες αυστηρές βασικές φυσικές και χημικές παραμέτρους, οι οποίες έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ισχύουν και στην Ελλάδα.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα βιομηχανικό υλικό το οποίο παράγεται από το υπόλειμμα του σκουπιδιού που έχει ανακυκλωθεί, και το οποίο καίγεται σε κλίβανους που μπορούν να αναπτύξουν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιώντας RDF μειώνουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αντί να παίρνουμε κάρβουνο, εκμεταλλευόμαστε κάτι που θα θαβόταν στη γη και το ενσωματώνουμε στο προϊόν μας εξοικονομώντας άλλους φυσικούς πόρους» εξήγησε ο ίδιος.

Κάτω από τα όρια οι μετρήσεις

Ο κ. Βλάχος ήταν κατηγορηματικός ότι όλες οι μετρήσεις είναι «καθαρές» και ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις σε καμία κατηγορία των ρύπων.«Μετράμε περισσότερες φορές από ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, όλα τα αποτελέσματα είναι κάτω από τα όρια της νομοθεσίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα τελευταία αποτελέσματα, αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη το δείγμα, στο οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, εμφανίζεται υπέρβαση στον υδράργυρο. Προχώρησε μάλιστα πιο πέρα, εξηγώντας ότι θα πρέπει να ληφθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλες τις μπάλες που είναι συσκευασμένο το υλικό, επιβάλλεται επίσης με συγκεκριμένο τρόπο να γίνει η ανάμιξη, ώστε το δείγμα να γίνει σκόνη για να είναι έτοιμο για χημική ανάλυση, και επίσης με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να γίνει η μέτρηση, ώστε να είναι αξιόπιστο το δείγμα για να ελεγχθεί.

«Σκίζοντας μία μπάλα και παίρνοντας ένα κομμάτι υλικού 100 και 200 γραμμάτια, το οποίο βάζεις σε μία σακούλα και το πας για ανάλυση, δεν είναι δείγμα αυτό. Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, δεν έχει καμία αντιπροσωπευτικότητα για το σύνολο του υλικού», παρατήρησε ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλιο για την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το RDF αξιολογείται με τρία πράγματα, τη θερμογόνο δύναμη, τον υδράργυρο και το χλώριο.

Διαβεβαιώσεις στους πολίτες

Καταλήγοντας, ο κ. Βλάχος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες. Έκανε μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι και ο ίδιος, ως Βολιώτης, ζει και μεγαλώνει τα παιδιά του στην πόλη, για να συνεχίσει λέγοντας: «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που εργαζόμαστε μέσα στο εργοστάσιο, ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας και θέλουμε να λειτουργούν όλα σωστά μέσα στον χώρο δουλειάς όσον αφορά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να τηρούμε τα πιο αυστηρά κριτήρια προδιαγραφών, και το κάνουμε με συνειδητό τρόπο.

Θέλουμε την κοινωνία στο πλευρό μας. Το εργοστάσιο του Βόλου είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Ποτέ δεν αποτέλεσε εχθρό της κοινωνίας. Το αντίθετο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου