ΤΟΠΙΚΑ

«Κόσμημα» το νέο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο

κόσμημα-το-νέο-κτίριο-του-κεθεα-πιλο-33913

Πραγματικότητα μετά από 12 χρόνια το νέο κτίριο -Πλήθος κόσμου στη σημερινή τελετή των εγκαινίων του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου του Κληροδοτήματος Στρεφτάρη

Παρουσία πλήθος κόσμου τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της λειτουργίας του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου του Κληροδοτήματος Στρεφτάρη, στην οδό Γεωργίου Καρτάλη (Γαλλίας) 48 στο κέντρο του Βόλου, όπου θα στεγαστούν Υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ Πιλότος.

Το τριώροφο κτίριο, επιφάνειας συνολικού εμβαδού 650 τετραγωνικών μέτρων, γνωστό ως Κληροδότημα Στρεφτάρη, ανακαινίστηκε με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και του ΚΕΘΕΑ και τη σύμπραξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Το νέο κτίριο-κόσμημα που βρίσκεται δίπλα στη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ για τους έφηβους και τις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα θα φιλοξενηθούν οι υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, η δανειστική βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό στέκι «Μεταμορφώσεις» και η έδρα του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει το πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο, στον πρώτο όροφο η δανειστική βιβλιοθήκη, ο νεοσύστατος Σύλλογος Οικογένειας και το πολιτιστικό στέκι, και στον επάνω όροφο θα «φιλοξενηθούν» οι δράσεις πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, τα γραφεία προσωπικού και διοικητικές υπηρεσίες.

Στον τρίτο όροφο υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας φιλοξενίας των εφήβων που προέρχονται από γειτονικές πόλεις και χωριά (Πήλιο, Σποράδες και αλλού).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες για την ανακαίνιση του κληροδοτήματος Στρεφτάρη διήρκεσαν δώδεκα χρόνια, με αφετηρία το 2006.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

“Με στρατηγική, προγραμματισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με συνεργασία και συνέργεια με το ΚΕΘΕΑ αλλά και το ίδρυμα Στρεφτάρη που παραχώρησε το κτίριο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο αυτό με προϋπολογισμό 970.000 ευρώ”, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Και πρόσθεσε πως “παραδίδουμε ένα ανακαινισμένο κτίριο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή, σταματάμε την περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής και ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ να επεκτείνει τις δραστηριότητες και να έχουν ένα σύγχρονο κτίριο να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά του”.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών τους, ο Γιάννης Μίλτος, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι μία μέρα γιορτής για το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ εδώ στον Βόλο. Μία μέρα που την περιμέναμε δώδεκα χρόνια. Τόσο μας πήρε για ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου. Το οποίο θα δώσει μία πνοή στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο. Η παρέμβασή μας πλέον θα εστιάσει πολύ περισσότερο στην εφηβεία στο μαθητικό πληθυσμό στα παιδιά που βρίσκονται στα σχολεία ή στα πανεπιστήμια, στις νέες ηλικίες εκεί που γεννιέται το πρόβλημα στη ρίζα του”.

Αναφορικά με τη λειτουργία Υπηρεσιών στο νέο κτίριο, ο κ., Μίλτος είπε πως σε αυτό θα στεγαστούν οι υπηρεσίες πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Επίσης, θα στεγαστεί το Πολιτιστικό Στέκι “Μεταμορφώσεις”, ο νεοσύστατος Σύλλογος Οικογένειας Φίλων και Εθελοντών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και το Συμβουλευτικό Κέντρο το οποίο έκλεισε στη Νέα Ιωνία, έφυγε από εκεί όπου λειτουργούσε για 27 χρόνια και πλέον θα λειτουργεί στο νέο κτίριο.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των 27 χρόνων λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο, ο κ. Μίλτος είπε ότι “ενώ στην αρχή είχαμε πει ότι έστω και ένας άνθρωπος να σωθεί θα είναι κατόρθωμα έχουν περάσει πάνω από 1.500 χρήστες που έχουν βοηθηθεί από το συμβουλευτικό κέντρο πάνω από 2.000 οικογένειας και πάνω από 1.000 κρατούμενοι στις φυλακές Κασσαβέτειας, στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων και στις φυλακές της Χιλιαδούς που λειτουργούσαν τα πρώτα χρόνια”.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος του “Κληροδοτήματος Στρεφτάρη”, Χρήστος Μπουκώρος

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ και ισόβιο μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος του “Κληροδοτήματος Στρεφτάρη”, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως “το κληροδότημα Στρεφτάρη είναι ένα ιστορικό ίδρυμα του Βόλου που εδώ και 45 χρόνια παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές από τον Βόλο και από την Καρδίτσα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την απόφαση να παραχωρήσουμε το συγκεκριμένο κτίριο στο ΚΕΘΕΑ γιατί έτσι πιστεύουμε ότι γίνεται ένα έργο για τη νεολαία που ήταν άλλωστε και βούληση του μεγάλου ευεργέτη”.

“Βλέποντας τη μορφή που πήρε το κτίριο που παραχωρήσαμε δεν μπορεί παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας”, κατέληξε ο κ. Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου