ΤΟΠΙΚΑ

Τί δήλωσε για την καύση RDF ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

τί-δήλωσε-για-την-καύση-rdf-ο-πρόεδρος-της-34237

«Υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι λύσεις περιορισμού του όγκου των απορριμμάτων που πηγαίνουν προς ταφή -πρακτική που έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη και αυτό είναι αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο- θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δεχθούμε την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων (RDF/SRF) σε μια τσιμεντοβιομηχανία, μέσω της οποίας η επίπτωση είναι η μικρότερη δυνατή προς το περιβάλλον».

Το παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Dr Περιβαλλοντολόγος – Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, μιλώντας σε εκδήλωση για την «καύση σκουπιδιών και τη διαχείριση απορριμμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Παπαστράτου με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Βόλου Κοινωνία», που επιχειρεί παρεμβάσεις σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο, το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ στον Βόλο είναι ένα πολύ ειδικό θέμα, που για να απαντηθεί θα πρέπει «να δούμε συνολικά τη μεγάλη εικόνα της διαχείρισης απορριμμάτων».

Όπως τόνισε, η Ελλάδα αλλά και ο Βόλος είναι δεκαετίες πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μόλις το 6% με 7% ανακυκλώνεται από τους πολίτες, ένα επιπλέον 6% με 7% ανακυκλώνεται από ρακοσυλλέκτες και ένα ποσοστό 2% με 3% των απορριμμάτων ανακτάται μέσω μονάδων που υπάρχουν. «Οριακά φθάνουμε στο 20% ανακύκλωσης. Το 80% θάβεται. Η ταφή είναι η χειρότερη λύση, και αυτό είναι παγκοσμίως αποδεκτό», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συζήτηση έχει αποπροσανατολιστεί σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων. «Αυτό που πρέπει να συζητάμε, και προς αυτή την κατεύθυνση να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, είναι η πρόληψη. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να μην παράγουμε σκουπίδια. Αμέσως μετά θα πρέπει να κάνουμε επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια ανακύκλωση και ανάκτηση. Ας κάνουμε αυτά που πρέπει, που δεν έχουμε κάνει τίποτα, και μετά συζητάμε για το εναλλακτικό καύσιμο που εισάγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυρκίτσος δεν ήταν αρνητικός στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, μέσα όμως από το πολύ μικρό υπόλειμμα απορριμμάτων που δεν θα ανακυκλώνεται. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής SRF, για να πηγαίνει να καίγεται ή στη δημιουργία μιας μονάδας καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων. Εχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του να θάψουμε -εφόσον προηγηθούν όλα τα βήματα για την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων- και στη δημιουργία εναλλακτικού καυσίμου μέσα από μια διεργασία που θα αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο. Εκεί θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με το ελάχιστο υπόλειμμα απορριμμάτων να παράγουμε RDF ως εναλλακτικό καύσιμο και ήμασταν οι πρώτοι πριν από 15 χρόνια που το είχαμε πει αυτό ως οικολογική οργάνωση και το έχουν αποδεχθεί και οι υπόλοιπες οικολογικές οργανώσεις. Πρέπει να δούμε τις ειδικές συνθήκες και να εξετάσουμε για τι RDF και τι SRF μιλάμε», υπογράμμισε.

Εξηγώντας το παραπάνω, σημείωσε ότι «SRF που εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από μια τοπική μονάδα. Όμως SRF σε μικρή ποσότητα, που θα παράγεται σε μονάδα που έχει δημιουργηθεί για το υπόλειμμα των απορριμμάτων και θα πρέπει να το θάψουμε, ενδεχομένως μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα τσιμεντάδικο, μέσω του οποίου η υπάρχει η μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον».

«Θα πρέπει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη συνολική εικόνα», είπε ο κ. Κυρκίτσος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διοξινών που παράγονται κατά την καύση, σημείωσε: «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες. Όμως μια χωματερή που καίγεται παράγει χιλιαπλάσιες διοξίνες. Χιλιαπλάσιες. Δεν μιλάμε γι’ αυτές. Ενας κάδος που καίγεται μέσα στην πόλη ή του βάζουμε φωτιά παράγει απίστευτες διοξίνες. Δεν μιλάμε γι’ αυτό. Αρα θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τα θέματα και να τα αντιμετωπίσουμε με τη σωστή σειρά».

Κληθείς να απαντήσει στην ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, είπε: «Ο,τι γίνεται ως επεξεργασία εγκυμονεί κινδύνους. Φτιάχνουμε το καλύτερο εργοστάσιο ΔΕΗ. Υπάρχουν κίνδυνοι. Ο λιγνίτης σκοτώνει στην Κοζάνη. Αρα δεν θα πρέπει να έχουμε ρεύμα. Ακόμη και οι ΑΠΕ έχουν επιπτώσεις. Δεν υπάρχει καμία διεργασία που να μην έχει επιπτώσεις περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Εκείνο που κάθε φορά θα πρέπει να ζυγίζουμε είναι ποια διεργασία εξυπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου και έχει τις μικρότερες επιπτώσεις. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν θέλουμε τις ανεμογεννήτριες γιατί πιάστηκε και σκοτώθηκε ένα πουλί. Ναι αλλά αν βάλεις ένα καλώδιο μπορούν να σκοτωθούν περισσότερα πουλιά. Είναι λάθος προσέγγιση. Πρέπει να βλέπουμε ολιστικά το θέμα, να ζυγίζουμε και να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις».

Συμμετοχή της «Βόλου Κοινωνίας» στο συλλαλητήριο

Η «Βόλου Κοινωνία», σύμφωνα με το μέλος της δημοτικής κίνησης, Παντελή Μαστρογιάννη, θα συμμετάσχει το επόμενο Σάββατο 5 Μαΐου στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο κατά της καύσης απορριμμάτων. «Η καύση είναι ένα πρόβλημα που εδώ και ένα χρόνο απασχολεί έντονα τους πολίτες του Βόλου. Οι ενεργοί πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», σημείωσε ο κ. Μαστρογιάννης.

Από την πλευρά του το μέλος της «Βόλου Κοινωνία», Πάρις Μουτσινάς δήλωσε ότι «σε αυτή τη φάση διαφωνώ με την καύση σκουπιδιών. Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να προηγηθούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα κάνουμε όλα ανάποδα». Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του Βόλου, είπε ότι είναι «ειδική περίπτωση γιατί ο αέρας δεν ανανεώνεται», και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί για να σώσουμε την πόλη και την υγεία μας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου