ΤΟΠΙΚΑ

Σ. Φάμελλος: «Δεν γίνονται πειράματα με την υγεία»

σ-φάμελλος-δεν-γίνονται-πειράματα-με-34939

Σε ένα προς ένα τα ερωτήματα, τα οποία ταλανίζουν την τοπική κοινωνία σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, απάντησε χθες -για άλλη μια φορά- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα» του Σωτήρη Πολύζου στην TRT. «Μας ενδιαφέρει το θέμα και ασχολούμαστε καθημερινά», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι προέχει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να «θαφτεί η ανησυχία». «Θέλω», είπε, «αυτή η ανησυχία για την υγεία να είναι προοδευτική, να λειτουργήσει προς όφελος του περιβάλλοντος», και υπενθύμισε ότι εξαιτίας της οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, προ ημερών, αποδέχθηκαν να εξαπλασιάσουν (από 2 σε 12 τον χρόνο) τις μετρήσεις των επικίνδυνων ρύπων (διοξίνες και φουράνια).

Υπογράμμισε ότι «δεν γίνονται πειράματα με την υγεία», και ζήτησε να μη διασπείρονται τέτοιες ειδήσεις που δεν είναι πραγματικές.

«Επειδή υπάρχει η ανησυχία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αυξήσουμε τον έλεγχο και την πληροφόρηση και να κατεβάσουμε τα όρια. Κι αυτό το δέχθηκε η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Και μπορεί η κοινωνία να αισθάνεται ότι έχει συμβάλλει σε αυτές τις αλλαγές, τις οποίες εμείς διεκδικούμε για λογαριασμό της», πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος ανέπτυξε αναλυτικά τις πτυχές του θέματος, τόσο που οδήγησε τον δημοσιογράφο να τον ρωτήσει τι επαγγέλλεται. Απάντησε ότι είναι Χημικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό στο περιβάλλον, επιστήμη πάνω στην οποία εργαζόταν, με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων.

Σημείο, πάντως, που άφησε ασχολίαστο είναι τα εσωκομματικά πυρά που δέχεται, όπως για παράδειγμα από τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, Μ. Δραμητινό, που μιλάει για λουκέτο στην ΑΓΕΤ επικαλούμενος μελέτες, αλλά και τον καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Σταμπουλή (ο οποίος είχε προαναγγείλει… αλλαγή υπουργικών αποφάσεων, στη συνέχεια διαψεύστηκε από τον κ. Φάμελλο με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κι ωστόσο επιμένει).

«Δεν θα σχολιάσω την τοποθέτηση κανενός στελέχους. Εκείνο που θα επαναλάβω είναι ότι γίνεται συζήτηση με την τσιμεντοβιομηχανία για αύξηση των ελέγχων και ενημέρωση, αδιαμεσολάβητα, της κοινωνίας».

Σύστημα ανοιχτό σε όλους: Απαιτείται να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια, επισήμανε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Φάμελλος, εστιάζοντας στην ανησυχία της τοπικής κοινωνίας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και του πολίτη.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, εξασφαλίστηκε σε συνάντηση προ δύο εβδομάδων, το on line σύστημα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργεί στην ΑΓΕΤ (ήταν κλειστό το 2011 και επαναλειτούργησε το καλοκαίρι του 2017) να εφαρμοστεί πλέον σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, τα συστήματα μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων θα είναι πλέον ανοιχτά για κάθε πολίτη και ΜΜΕ.

Για την τελευταία δειγματοληψία στο RDF: Ο αν. υπουργός αναμένει, μετά από έγγραφο κάλεσμα, την Περιφέρεια να του γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα της τελευταίας δειγματοληψίας του RDF, από το φορτίο που μπλοκαρίστηκε την 1η Απριλίου στη διαδρομή προς την ΑΓΕΤ. Ο κ. Φάμελλος ενημερώθηκε προχθές με έγγραφο από τον Δήμο Βόλου ότι υπάρχει ανησυχία για μια καινούργια δειγματοληψία που έχει δημοσιοποιηθεί. Ηδη χθες απάντησε και ενημέρωσε ότι για την άδεια λειτουργίας, αλλά και για την παύση της άδειας λειτουργίας, αρμόδια είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ο κ. Φάμελλος κοινοποίησε την απάντησή του και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Ρωτώ και εγώ πράγματι αν υπάρχει ανάλυση, με ποια χαρακτηριστικά έγινε και τι επιπτώσεις υπάρχουν. Διότι αν υπάρχει παράβαση νόμων -και ιδιαίτερα νόμων περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας- πρέπει άμεσα να παρέμβει, έχει την ευθύνη», τόνισε.

Σχετικά με υπερβάσεις: Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι πέρυσι τον Μάρτιο συγκροτήθηκε το ειδικό κλιμάκιο περιβαλλοντικού ελέγχου (ΚΕΠΕ) και μάλιστα διατομεακό, με τη συμμετοχή Επιθεωρητή Περιβάλλοντος.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων, τα οποία έχουν σταλεί από την Περιφέρεια και κοινοποιήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στους δύο βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την κοινωνία μέσω των ΜΜΕ, δείχνουν ότι δεν υπάρχει υπέρβαση στους επικίνδυνους ρύπους ή στην πρώτη ύλη, «στην οποία έχει κάνει 5-6 δειγματοληψίες με απόλυτα πιστοποιημένα πρότυπα και πιστοποιημένα εξωτερικά εργαστήρια», όπως είπε.

Για το σύνολο αυτών των ρύπων δεν υπάρχει θέμα υπέρβασης, τόνισε, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο οφείλει και σέβεται απόλυτα τα έγγραφα των θεσμικών φορέων. Βρίσκεται δε σε αναμονή μιας ακόμη ανάλυσης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται στα μέσα Μαΐου.

Για τον τρόπο δειγματοληψίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι «οι δειγματοληψίες γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και πρωτόκολλο, λαμβάνονται συγκεκριμένες ποσότητες από διάφορες μπάλες (δέματα), αναμειγνύονται, βγαίνει ο μέσος όρος που τον ελέγχουμε, και κρατάμε και ένα μικρό δείγμα για στατιστικό επανέλεγχο».

Συμπλήρωσε δε ότι «οι μπάλες του εναλλακτικού υλικού δεν είναι απλώς μέσα στις τρεις βαθμίδες που είχε θέσει ως υποχρεωτικές η απόφαση του κ. Μανιάτη, αλλά τα αποτελέσματα που μας έστειλαν από την Περιφέρεια δείχνουν ότι είναι στην κλάση 1 και λίγες στη 2. Αρα δεν φτάνουν καν στα ανώτερα όρια. Όπως και οι μετρήσεις για τους επικίνδυνους ρύπους δείχνουν ότι είναι στο 10% του ορίου».

Για την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου: Σχετικά με την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, η οποία δεν έχει συγκροτηθεί εδώ και ένα χρόνο, κρίνει σκόπιμο να γίνει άμεσα, προκειμένου να υπάρχει τοπική αξιοπιστία, αλλά και με δεδομένο ότι μία βιομηχανία δεν πρέπει να είναι αντίπαλος της κοινωνίας, όπως ανέφερε, καθώς έχουν το ίδιο περιβάλλον, τους ίδιους φυσικούς πόρους, την ίδια εργασία.

«Εμείς λάβαμε από την ΑΓΕΤ πριν από δύο εβδομάδες μια επιστολή που ζητάει τη συγκρότηση της Επιτροπής και προτείνει και φορείς που θα συμμετέχουν, μεταξύ αυτών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Απαντήσαμε την ίδια ημέρα θετικά και μάλιστα ορίσαμε ως εκπρόσωπό μας τον επικεφαλής όλων των επιθεωρητών της χώρας. Αν μέχρι τέλος Απριλίου δεν υπάρξει εγρήγορση και δεν συσταθεί η Επιτροπή, τότε το κάλεσμα θα το απευθύνω εγώ».

«Δεν μας έπεισε ο κ. Φάμελλος με όσα είπε»

Τονίζουν σε ανακοινώσεις τους η Περιβαλλοντική και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Με επικρίσεις «υποδέχτηκαν» τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην TRT, η Επιτροπή Αγών Πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΠΠΜ αναφέρονται τα εξής: «Τη γριά, όσο και αν τη φτιασιδώσεις, γριά θα μείνει. Προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να πείσει την κοινωνία του Βόλου ο κ. Φάμελλος, ότι η γριά είναι νέα κοπέλα 20 χρονών. Είμαστε βέβαιοι ότι κανένα δεν έπεισε ο κ. υπουργός, στο θέμα της ΑΓΕΤ, όσο ευκολόπιστος και αν είναι. Γιατί η αλήθεια είναι αμείλικτη. Δεν έμαθε «επισήμως» ο κ. Φάμελλος, ότι το φορτηγό που σταμάτησαν οι πολίτες την Κυριακή 1η Απριλίου στον περιφερειακό της Γορίτσας περιείχε σχεδόν αποκλειστικά πλαστικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε η ίδια η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, που δεν είχε κανένα λόγο να ενοχοποιήσει την ΑΓΕΤ. Αγνοεί επίσης ότι υπάρχει μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που επισημαίνει την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ. Ξέρει όμως κάθε τι το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πολυεθνικής Lafarge, ο σοσιαλιστής υπουργός.

Οι πολίτες του Βόλου δεν εξαπατούνται πλέον με κανένα φτιασίδωμα. Ας μη ρίχνει της ευθύνες μόνο στην Περιφέρεια για την ασύδοτη λειτουργία της ΑΓΕΤ. Αυτός εξέδωσε την ΑΕΠΟ πέρυσι το Φεβρουάριο και αυτός θα την πάρει πίσω. Όσο είναι ακόμα υπουργός» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών συμφωνεί επίσης, πως τα όσα είπε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος δεν πείθουν κανένα. Σύμφωνα με την Επιτροπή ο κ. Φάμελλος «ερμηνεύει κατά το δοκούν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, προωθεί την παραγωγή διοξινών και την πρόκληση καρκίνου προς όφελος του λόμπυ των σκουπιδιών και των βιομηχάνων, παραβλέποντας τις αντιδράσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας».

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις της για την καύση, επικαλούμενη τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες από την Περιφέρεια και επικρίνει τον κ. Φάμελλο με αφορμή τις αναφορές του στην κυκλική οικονομία, απευθύνοντας ερωτήματα όπως: «Από πότε η καύση σκουπιδιών βαπτίζεται κυκλική οικονομία; Από πότε η καύση σκουπιδιών είναι καλύτερη από τη χρήση φυσικού αερίου; Και γιατί καταλήγουμε στην καύση χωρίς να έχουμε επενδύσει καθόλου στην ανακύκλωση, στην επανάχρηση και στη διαλογή στην πηγή;».

Τέλος, με αναφορές σε πρώτο πρόσωπο τα μέλη της Επιτροπής, απευθυνόμενα προς τον αν. υπουργό επισημαίνουν: «Κάποτε ήσασταν πολέμιος της καύσης στον Δήμο Θέρμης και γνωρίζετε πολύ καλά τις επιπτώσεις της καύσης RDF και των παραγόμενων διοξινών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα έργα σας βλάπτουν τη δημόσια υγεία και αρρωσταίνουν ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να μας παραμυθιάζετε με υποσχέσεις για αυστηρότερους ελέγχους και μετρήσεις, όταν ακόμα και ο λόγος που τις επικαλείστε είναι ο αγώνας μας και οι δικές μας αποκαλύψεις για το σκάνδαλό σας. Μας έφτασε η ευαισθησία σας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου