ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ της ΔΕΥΑΜΒ η Νομαρχία

υπέρ-της-δευαμβ-η-νομαρχία-851206

Δεν τεκμηριώνεται, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποφαίνεται η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για τα λύματα που διοχετεύτηκαν στον Ξηριά, εξαιτίας της βλάβης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Στη διαμάχη μεταξύ δήμου Βόλου και Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, που ξέσπασε γύρω από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε κολοβακτηρίδια –σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις ιδιωτικού εργαστηρίου- η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δια της αρμόδιας Διεύθυνσης παίρνει θέση και καθησυχάζει τις ανησυχίες που προκάλεσε με τις ανακοινώσεις της η τοπική περιβαλλοντική οργάνωση.
Χθες το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος, που αποτελείται από στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ.
Από στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης ζητήθηκαν και δόθηκαν όλα τα στοιχεία, από την επεξεργασία των οποίων η Διεύθυνση Υγείας, όπως ανακοινώθηκε μετά την επίσκεψη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «από τον μέχρι τώρα έλεγχο δεν τεκμηριώνεται πρόβλημα δημόσιας υγείας που να έχει σχέση με τη διοχέτευση επεξεργασμένων λυμάτων στον Ξηριά».
Στο μεταξύ, το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος προχώρησε χθες σε νέες δειγματοληψίες. Οι χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων θα γίνουν σε τρία εργαστήρια: το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Δημ. Ζαρίφης ανέφερε χθες ότι παρά το γεγονός ότι οι δειγματοληψίες έγιναν μετά την αποκατάσταση της ζημιάς στον αγωγό του Βιολογικού, η πραγματική εικόνα είναι δυνατό να αποτυπωθεί από τις εργαστηριακές αναλύσεις, από τη στιγμή που η ρύπανση, εάν υφίστανται, δεν παύει σε μία ημέρα.
Σε ερώτηση για ποιόν λόγο οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι οποίες εκ του νόμου υποχρεούνται να προβούν σε δειγματοληψίες σε παρόμοιες περιπτώσεις, έλαβε δείγματα μετά την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού ο κ. Ζαρίφης διευκρίνισε ότι η υπηρεσία είχε ζητήσει από το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος από τις 4 Απριλίου.
Μάλιστα, είχε ζητηθεί να δοθεί εντολή διενέργειας ελέγχων με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφη, παρατηρήθηκε δυσκαμψία και δεν υπήρχε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της υπηρεσίας.
Αναφερόμενος δε στα αποτελέσματα των αναλύσεων από το χημικό εργαστήριο του Αλ. Βούλγαρη, τόνισε ότι τα κολοβακτηρίδια δεν συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, όπως είπε, δεν προκύπτει ρύπανση από τη ΔΕΥΑΜΒ, καθώς τα δείγματα που αναλύθηκαν λήφθηκαν 200 μέτρα κάτω από τον αγωγό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου