ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλείουν πρώην νεοπλασματικούς ασθενείς από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

αποκλείουν-πρώην-νεοπλασματικούς-ασ-36026

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλειο Γιόγιακα και την Τομεάρχη Παιδείας, βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το ζήτημα του άδικου αποκλεισμού των πρώην νεοπλασματικών ασθενών από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: “Με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017 τροποποιήθηκε η διαδικασία γνωμάτευσης των σοβαρών παθήσεων που δίνει τη δυνατότητα σε πάσχοντες να ενταχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων έως και κατά 5%. Σύμφωνα με την τροποποιημένη διαδικασία οι περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών κρίνονται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) χωρίς ωστόσο να καθορίζονται με σαφήνεια είτε στο νόμο, είτε στην εγκύκλιο εφαρμογής του τα κριτήρια επιλογής. Η νέα διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και μόνο στις περιπτώσεις πασχόντων από νεοπλασματικές νόσους και ασθενείς με AIDS. Μέχρι την περσινή χρονιά οι νέοι αυτών των κατηγοριών ελάμβαναν το πιστοποιητικό πάθησης από πρωτοβάθμιες επιτροπές που συστήνει το υπουργείο Υγείας σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας προσκομίζοντας μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά νοσηλείας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή έμεινε αμετάβλητη για τις υπόλοιπες 64 σοβαρές παθήσεις του σχετικού καταλόγου.

Πριν λίγες εβδομάδες τελειόφοιτοι που κατά το παρελθόν έπασχαν από νεοπλασματική νόσο και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους πριν την τελευταία πενταετία ενημερώθηκαν με επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ. ότι δεν δικαιούνται την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία που ακολουθείται για τις περιπτώσεις των σοβαρών παθήσεων, με την αιτιολογία ότι η νεοπλασματική νόσος έχει ιαθεί και επομένως δε δικαιούνται πιστοποιητικό πάθησης. Η πλειονότητα των αιτήσεων ωστόσο δεν έχει εξετασθεί καθώς η θητεία της δευτεροβάθμιας επιτροπής ενστάσεων του ΚΕ.Σ.Υ. έχει λήξει χωρίς να ορισθεί νέα. Μάλιστα τμήμα των απορριφθέντων δεν έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά, στην περίπτωση που καθίστατο εφικτό να συμμετάσχει, δεν είναι καταλλήλως προετοιμασμένο να ανταγωνισθεί ισότιμα υποψήφιους που έχουν ολοκληρώσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους.

Σύλλογοι γονέων παιδιών με νεοπλασματική νόσο με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρονται στα σημαντικά κενά της εκπαίδευσης των πρώην πασχόντων κατά την περίοδο της θεραπείας τους τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθούν στη συνέχεια, κατά την πλήρη ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δεσμευθεί δια της κας Υφυπουργού ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Εάν και πότε προτίθεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευθετείται το ζήτημα που έχει προκύψει για τους πρώην πάσχοντες από νεοπλασματική νόσο,

– Πότε αναμένεται να συσταθεί η νέα δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)” καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου