ΤΟΠΙΚΑ

Το όνειρο έγινε πράξη… Νέο κτίριο- κόσμημα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

το-όνειρο-έγινε-πράξη-νέο-κτίριο-κόσμ-37396

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί για την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή το νέο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Απριλίου στις 11.30 το πρωί στην οδό Γεωργίου Καρτάλη (Γαλλίας) 48.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το τριώροφο κτίριο, επιφάνειας συνολικού εμβαδού 650 τετραγωνικών μέτρων, γνωστό ως Κληροδότημα Στρεφτάρη, ανακαινίστηκε με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και του ΚΕΘΕΑ και τη σύμπραξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Σημαντικό κεφάλαιο αναπτυξιακής δυναμικής είναι για το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ το νέο κτίριο-κόσμημα που βρίσκεται δίπλα στη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, και θα στεγάσει τις υπηρεσίες για τους έφηβους και τις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα θα φιλοξενηθούν οι υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, η δανειστική βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό στέκι «Μεταμορφώσεις» και η έδρα του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει το πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο, στον πρώτο όροφο η δανειστική βιβλιοθήκη, ο νεοσύστατος Σύλλογος Οικογένειας και το πολιτιστικό στέκι, και στον επάνω όροφο θα «φιλοξενηθούν» οι δράσεις πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, τα γραφεία προσωπικού και διοικητικές υπηρεσίες.

Στον τρίτο όροφο υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας φιλοξενίας των εφήβων που προέρχονται από γειτονικές πόλεις και χωριά (Πήλιο, Σποράδες και αλλού). «Το σχέδιο είναι μακροπρόθεσμο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Δεν έχουμε στελέχη για να υποστηρίξουμε μια τέτοια δράση», υπογραμμίζει ο Γιάννης Μίλτος, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης.

Πολυετείς προσπάθειες

Οι προσπάθειες για την ανακαίνιση του κληροδοτήματος Στρεφτάρη διήρκεσαν δώδεκα χρόνια, με αφετηρία το 2006, κι όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μίλτος, «περάσαμε από διάφορα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου», το οποίο αναμένεται, σημειωτέον, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διεύρυνση του έργου που αναπτύσσει το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, στο σύνολο των δομών του.

«Οι δράσεις μας εστιάζονται περισσότερο στην έγκαιρη παρέμβαση, για να προλάβουμε το πρόβλημα στη ρίζα του όταν αρχίζει να δημιουργείται. Γι’ αυτό οι παρεμβάσεις μας δεν εστιάζονται μόνο σε όσους απευθύνονται σε μας, αλλά περιλαμβάνουν και δράσεις που αναπτύσσουμε σε σχολεία, για να έρθουμε σε επαφή με τους μαθητές», επισημαίνει ο υπεύθυνος της δομής.

Το έμψυχο δυναμικό επισκέπτεται χώρους όπου υπάρχουν έφηβοι που ενδέχεται να έχουν παραβατική συμπεριφορά, και αναπτύσσεται συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο νέο πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο, εξάλλου, φιλοξενούνται και οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπίζεται διεξοδικά κάθε πρόβλημα με τη βοήθεια των ειδικών.

Πρόγραμμα εγκαινίων

Η εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιρίου υποστηρίζεται από τους Συλλόγους Φίλων και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.

Μετά την προσέλευση του κόσμου, θα τελέσει αγιασμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Ακολουθούν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του προέδρου του ΔΣ ΚΕΘΕΑ. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι ενότητες που αφορούν τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση ενός κτιρίου βιομηχανικής κληρονομιάς του Βόλου, και την ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Κατόπιν οι παριστάμενοι θα γνωρίσουν τον χώρο και τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου