ΤΟΠΙΚΑ

Επίσημα θα ζητήσει τα στοιχεία η ΑΓΕΤ

επίσημα-θα-ζητήσει-τα-στοιχεία-η-αγετ-37608

Επίσημη ενημέρωση από την τοπική διεύθυνση του εργοστασίου «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ στην Αγριά ζήτησαν χθες οι εργαζόμενοι της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας, θορυβημένοι μετά την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι στο τελευταίο δείγμα RDF που ελήφθη από φορτίο φορτηγού την 1η Απριλίου, έδειξαν υπέρβαση στον υδράργυρο και περιεκτικότητα πλαστικού 75 έως 80%.

Ο διευθυντής του τοπικού εργοστασίου, Μιχ. Βλάχος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας το σωματείο των εργαζομένων ότι η εταιρεία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Αφησε μάλιστα ευθέως αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν τα δείγματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές που προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν μπορεί να είναι αξιόπιστα, τόσο για τον υδράργυρο όσο και για το πλαστικό. Σημειώνεται, πως για το πλαστικό δεν υπάρχει προδιαγραφή όσον αφορά το όριο του ποσοστού περιεκτικότητας.

Όσον αφορά το επίπεδο του υδράργυρου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του τοπικού εργοστασίου στο σωματείο, η περιεκτικότητα διαμορφώνεται στο υλικό καύσης σε συνάρτηση με τη θερμογόνο δύναμη που αναπτύσσεται, και η οποία αν συνυπολογιστεί, η περιεκτικότητα του υδραργύρου από την κλάση 4 -που ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας- πέφτει στην κλάση 1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΓΕΤ αναμένεται να ζητήσει επίσημα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δημοσιοποιήσει όλες τις παραμέτρους των αποτελεσμάτων του δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε. Δηλαδή για τον υδράργυρο, το χλώριο και τη θερμογόνο δύναμη, που είναι τα τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά του RDF.

Η Περιφέρεια στο προχθεσινό δελτίο Τύπου ανακοίνωσε τις μετρήσεις μόνο για την περιεκτικότητα υδραργύρου και πλαστικού, και όχι για το χλώριο και τη θερμογόνο δύναμη.

«Από το σύνολο των αποτελεσμάτων σε όλες τις παραμέτρους των μετρήσεων μόνο μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου, εκφράζοντας φόβους ότι «αν ο τρόπος με τον οποίο ελήφθησαν τα δείγματα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, τότε όλα τα αποτελέσματα είναι λανθασμένα».

Χθες πάντως, δεύτερη μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τηρεί σιγήν ιχθύος. Παρότι έγινε προσπάθεια επικοινωνίας από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, κανείς δεν μίλησε για το θέμα. Ακόμη δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, μολονότι από προχθές το βράδυ η ΑΓΕΤ με επίσημη ανακοίνωσή της προαναγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις

«Θορυβηθήκαμε, για αυτό και προκειμένου να έχουμε ασφαλή εικόνα για τα αποτελέσματα ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία. Αυτά που μας εξήγησε ο διευθυντής είναι σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που δημιούργησαν τα αποτελέσματα της Περιφέρειας. Θα πρέπει η Περιφερειακή Ενότητα να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία των μετρήσεων για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Εμείς ως σωματείο πράξαμε αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Κοινωνικό έλεγχο στην εταιρεία, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Βασίλης Χαλαστάρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Μιχάλη Βλάχο, συνοδευόμενος από τον ΓΓ του σωματείου, Νίκο Ζυγούρη

Οι μετρήσεις για τον υδράργυρο

Πάντως οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν πως η διαφορά που κατατάσσει το δείγμα RDF της ΑΓΕΤ -στο οποίο έκανε δειγματοληψία η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας την Κυριακή των Βαΐων- στην 4η κλάση ως προς τη διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο, με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να διαπιστώνει υπέρβαση, είναι πολύ μικρή. Ειδικότερα η τιμή της διαμέσου περιεκτικότητας σε υδράργυρο ήταν 0,28 MJ/Kg.

Για να μετατραπεί σε τιμές mg/MJ διαιρέθηκε με τη χαμηλότερη τιμή της Θερμογόνου Δύναμης (3 MJ/Kg) ώστε αυτή να προσδιοριστεί σε τιμές mg/MJ. Το δείγμα κατατάχθηκε λοιπόν με διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο 0,093 mg/MJ στην 4η κλάση, η οποία σε διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο μπορεί να είναι ίση ή μικρότερη από 0,15 mg/ MJ. Στην αμέσως μικρότερη κλάση, στην 3η κλάση, η οποία σύμφωνα με την ΚΥΑ 56366/4351/2014 είναι επιτρεπόμενη για την τσιμεντοβιομηχανία, κατατάσσονται τα δείγματα με διάμεσο της περιεκτικότητας σε υδράργυρο μικρότερη ή ίση με 0,08 mg/MJ.

Ανακοινώσεις

Συνέχεια ανακοινώσεων από συλλογικότητες και οικολογικές οργανώσεις έφεραν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που έκανε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για το RDF την Κυριακή των Βαΐων στην ΑΓΕΤ.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί σε παραίτηση τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, υπογραμμίζοντας πως «οφείλει την κύρια συγγνώμη γιατί επέτρεψε την παράνομη «πειραματική» καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ», ενώ το «Ξεκίνημα» τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να απαγορευτεί άμεσα η καύση του συγκεκριμένου ιταλικού φορτίου σκουπιδιών, να ανακληθεί η επίμαχη απόφαση που δίνει άδεια στη καύση RDF.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου