ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τιμά τον μουσικό του Σύμπαντος

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-τιμά-τον-μο-42398

Τον Βολιώτη μουσικό του Σύμπαντος, βραβευμένο με μετάλλιο από τη ΝΑΣΑ σε αναγνώρισης της συνεισφοράς του στο όραμά της, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τιμά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα γενέθλια των 30 ετών του ιδρύματος, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και θα του απονεμηθεί το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνιστά την ανώτατη διάκριση.

Η βράβευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα αποτελέσει το highlight των επετειακών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που φέτος γιορτάζει 30 χρόνια ζωής. «Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυτή την περίοδο. Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και να τον αναγορεύσουμε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς έχει συνθέσει εξαιρετική μουσική για τη ΝΑΣΑ και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον διεθνή οργανισμό. Το αντικείμενο σπουδών στο τμήμα συνδέεται με τη ΝΑΣΑ», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που γεννήθηκε στην Αγριά -διεθνώς γνωστός ως Vangelis- πρωταγωνιστεί στο διεθνές μουσικό στερέωμα και η προσθήκη του ονόματός του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνιστά τιμή και για το ίδιο το ίδρυμα.

Εχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, είναι βραβευμένος με Οσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», ενώ σκηνοθέτησε την τελετή έναρξη του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος..

Η πρώτη του γνωριμία με τον κόσμο του διαστήματος έγινε το 1980 όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Cosmos: A Personal Voyage. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Emmy.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο «Μυθωδία» στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Δύο χρόνια αργότερα η ΝΑΣΑ τίμησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμά της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα. Το 2013 η ΝΑΣΑ υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο).

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη να συνθέσει τη μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Εκείνος, ανταποκρινόμενος, συνέθεσε μια μουσική τριλογία (Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα) η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.

Ως φόρο τιμής στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης το 1995 έδωσε το όνομα του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354. Πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου