ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτομεί το «Αξιον εστί»

καινοτομεί-το-αξιον-εστί-43755

Διοργανώνει τον 1ο εθνικό μαθητικό διαγωνισμό δημιουργικότητας – κριτικής ικανότητας

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το «Αξιον εστί», το οποίο διοργανώνει τον πρώτο εθνικό μαθητικό διαγωνισμό δημιουργικότητας- κριτικής ικανότητας «Out of the box challenge» το Σάββατο 28 Απριλίου, 09:30 έως 11:30, στο Δημοτικό Σχολείο του «Αξιον εστί» σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Χαρισμάθεια», δωρεάν για όλους τους μαθητές του Βόλου.

Η «Χαρισμάθεια», ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, φροντίζει για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει η μετάβαση μακριά από την αποστήθιση στην εποχή της πληροφορίας και όλα τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Βασικός στόχος είναι η υποστήριξη της δημιουργικότητας, της κριτικής ικανότητας και της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές δημοτικού που φοιτούν από τη Γ’ έως τη ΣΤ’ τάξη. Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες μαθητές θα πρέπει να λύσουν γρίφους και προβλήματα λογικής, χωρίς να απαιτείται κάποια πρότερη γνώση, με μόνο όπλο την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητά τους. Σε αυτά τα προβλήματα η απομνημόνευση δεν μπορεί να βοηθήσει! Το περιεχόμενο των γρίφων αντλείται από ευρύ φάσμα γνωστικών περιοχών (από μαθηματικά και φυσική μέχρι φιλοσοφία) και απαιτείται από τα παιδιά να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιδέες, ατομικά και σε ομάδες.

«Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις γρίφους και προβλήματα λογικής; Έχεις τη φαντασία ενός συγγραφέα; Την τετράγωνη λογική ενός μαθηματικού; Είσαι πρακτικός όσο ένας μηχανικός; Έχεις το βάθος σκέψης ενός φιλοσόφου; Τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη; Πόσο γρήγορα και σωστά μπορείς να πάρεις αποφάσεις; Πόσο σίγουρος είσαι για τις δυνατότητές σου;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που συνθέτουν την φιλοσοφία του διαγωνισμού.

Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι «δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση και δεν χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα από πριν. Χρειάζεται να φέρεις μαζί σου την επιμονή, τη συγκέντρωση, την κρίση και τη φαντασία σου. Να θυμάσαι: Δεν υπάρχουν όρια για τον άνθρωπο που έχει αστείρευτη φαντασία».

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό πρέπει, προηγουμένως, να συμπληρωθεί η σχετική δήλωση συμμετοχής από τον γονέα ή κηδεμόνα, και να αποσταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 23 Απριλίου, είτε τυπωμένη είτε στο e mail [email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου