Η μάχη των μαχών σήμερα στη Λάρισα για τη ΔΕΥΑΜΒ

Τελευταία ενημέρωση: 2018-04-20, 10:08:17
Η μάχη των μαχών σήμερα στη Λάρισα για τη ΔΕΥΑΜΒ

Αίτηση αναστολής εκτελέσεως με αίτημα προσωρινής διαταγής και ανακοπή κατά του απογράφου και της επιταγής προς εκτέλεση, με την οποία η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί ποσό 9.209.772,94 ευρώ, κατέθεσε χθες το πρωί η ΔΕΥΑΜΒ δια των νομικών της συμβούλων, Γιάννη Καραγκιόζου και Χρήστου Στρατηγόπουλου. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου, σήμερα όμως στις 9 το πρωί έχει προσδιοριστεί η συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής. Το πιθανότερο είναι η ΔΕΥΑΜΒ να ζητήσει αναβολή για την προσωρινή διαταγή για την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς στις 10 σήμερα το πρωί, καλείται να δώσει την επονομαζόμενη και ως «μάχη των μαχών» για την ανατροπή της υπόθεσης της ΕΡΓΗΛ, στο πενταμελές Εφετείο Λάρισας. Πρόκειται για τη συζήτηση της αγωγής που έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας ποσό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέν, για εργασίες που δεν εκτελέστηκαν στο πλαίσιο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη.

Σε ό,τι αφορά το απόγραφο της ΕΡΓΗΛ, η ΔΕΥΑΜΒ στην αίτηση αναστολής, πέρα από τυπικά νομικά θέματα θέτει και ζητήματα ουσίας: η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί ποσό για εργασίες που δεν εκτέλεσε, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών θα διακοπεί η εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ και άρα η λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, κάτι που συνιστά μείζον κοινωνικό ζήτημα. Επιπλέον, η ΔΕΥΑΜΒ έχει βάσιμες ελπίδες για τη δικαίωσή της στο Εφετείο Λάρισας, και σε περίπτωση που η υπόθεση λήξει αισίως δεν διασφαλίζει κανείς ότι θα μπορέσει να πάρει πίσω τα χρήματα από την ΕΡΓΗΛ που δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά της.

Στη ΔΕΥΑΜΒ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δικαστική εξέλιξη της αίτησης αναστολής, όπως και για τη σημερινή μάχη στο Εφετείο Λάρισας, όπου θα συζητηθεί η αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τη θετική κατάληξη της αγωγής. Σημαντικό όπλο μας είναι η πραγματογνωμοσύνη που έκανε το ΤΕΕ Μαγνησίας που είναι ένας ανεξάρτητος φορέας-τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Η πραγματογνωμοσύνη δείχνει ότι συμβατικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν, τις πληρώθηκε όμως η ΕΡΓΗΛ. Ζητούμε επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Αυτή η αγωγή αναμένεται να ανατρέψει όλη την υπόθεση ΕΡΓΗΛ», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αρης Σαββάκης.

Κάλεσμα στήριξης από τη δημοτική αρχή

Με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη δικαστική μάχη, η δημοτική αρχή Βόλου απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και στήριξης της προσπάθειας για τη «σωτηρία» της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου αναφέρονται τα εξής:

«Την τελευταία της απέλπιδα προσπάθεια να αρπάξει, χωρίς να τα δικαιούται, τα χρήματα των πολιτών του Βόλου για έργο που ΔΕΝ εκτέλεσε, η γνωστή πια σε όλους για τις μεθοδεύσεις και τη στόχευσή της ΕΡΓΗΛ, κοινοποίησε προς τη ΔΕΥΑΜΒ δικόγραφο με το οποίο απαιτεί την καταβολή από την επιχείρηση ποσού εννέα εκατομμυρίων διακοσίων εννέα χιλιάδων επτακοσίων εβδομήντα δυο ευρώ και ενενήντα τεσσάρων λεπτών (9.209.772,94 €). Ηδη πάντως από πλευράς του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ κατατέθηκε αίτηση ανακοπής στο πρωτοδικείο Βόλου.

Η προκλητική αυτή ενέργεια ασφαλώς δεν εκδηλώνεται τυχαία στην παρούσα χρονική στιγμή και προφανώς οφείλεται στην έντονη ανησυχία των αδηφάγων εργολάβων από την εκδίκαση της αγωγής της ΔΕΥΑΜΒ, εναντίον τους, η οποία εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή, 20 Απριλίου, ενώπιον του τριμελούς εφετείου Λάρισας,

Η απαίτηση τους είναι αυθαίρετη, παράτυπη και παντελώς ΜΗ βέβαιη και ΜΗ εκκαθαρισμένη. Θυμίζουμε ότι, η ΕΡΓΗΛ όχι μόνο έχει αποζημιωθεί πλήρως για το έργο που εκτέλεσε, με ποσό που αγγίζει τα δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως αναντίρρητα προέκυψε από τους ελέγχους και των πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ, έχει λάβει επιπλέον της αξίας των εργασιών που έχει εκτελέσει περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάθεση του δικογράφου από την ΕΡΓΗΛ, ακριβώς την εβδομάδα εκδίκασης της σε βάρος της αγωγής και για τη νομική και δικαστική απάντηση του οποίου η ΔΕΥΑΜΒ είναι απολύτως έτοιμη για την αντίκρουση και ανακοπή του, μόνο σκοπό έχει την απόσπαση της προσοχής της επιχείρησης από την εκδίκαση της αγωγής.

Βεβαιώνουμε τους πολίτες ότι στο θέμα ΕΡΓΗΛ, η ΔΕΥΑΜΒ είναι απολύτως έτοιμη και προετοιμασμένη νομικά για τον ολόπλευρο και κατάλληλο χειρισμό του θέματος, και μάλιστα ως κύριος μάρτυρας θα καταθέσει και ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ώστε η ΕΡΓΗΛ να μην καρπωθεί τα ποσά που αναζητεί, αλλά και για να επιστρέψει στην ΔΕΥΑΜΒ τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Στον άνισο και δύσκολο αυτό αγώνα κατά της διαπλοκής, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος καλούν όλους τους πολίτες να δώσουν τη στήριξή τους ώστε τα αρπακτικά που εμφανίζονται με τη μορφή εργολαβικής εταιρείας να μην πλουτίσουν, άδικα και παράνομα, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, επειδή εκμεταλλεύονται τα τραγικά λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις κάποιων.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι εκπρόσωποι του λαού, από όποια θεσμική θέση κι αν βρίσκονται, θα εγκαταλείψουν, επιτέλους, τη σιγή και την αποχή που μέχρι σήμερα τηρούν και θα ταχθούν με το μέρος του δικαίου και της νομιμότητας.

Κάθε αδράνεια, κάθε εφησυχασμός θα οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες την επιχείρηση-κτήμα του λαού του Βόλου, και συνεπώς είναι ανεπίτρεπτη και αναλόγως θα αντιμετωπιστεί από τους ίδιους τους πολίτες».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
5
=