Ο Καθηγητής του Π.Θ. Δημ. Κουρέτας υποψήφιος για διεθνές βραβείο

Τελευταία ενημέρωση: 2018-04-18, 19:15:52
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα σαρώνει τα βραβεία
Ο Καθηγητής του Π.Θ. Δημ. Κουρέτας υποψήφιος για διεθνές βραβείο

Μια ακόμη σημαντική διάκριση προστίθεται στην ερευνητική δράση του καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος συγκαταλέγεται, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, ανάμεσα σε αυτούς που επελέγησαν την προηγούμενη εβδομάδα ως υποψήφιοι για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων του Arrell Food Institute του Καναδά.

Οι υποψηφιότητες ήταν πολλές, προέρχονταν από διάφορες χώρες και τους υποψήφιους τους πρότειναν πανεπιστήμια διαφόρων χωρών. Τον Ελληνα υποψήφιο πρότεινε, σημειωτέον, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο Βιoλογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής κ. Κουρέτας ανέφερε ότι η υποψηφιότητα είναι σημαντική, διότι αναγνωρίζεται το έργο της ερευνητικής ομάδας της οποίας είναι επικεφαλής, αλλά και η κοινωνική διάσταση του παραγόμενου έργου. «Τα τρόφιμα που έχουμε δημιουργήσει λύνουν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, και το μηχάνημα που μετράει τα αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα και το κρασί είναι προστιθέμενη αξία στα χέρια μικρών παραγωγών» είπε.

«Με χαροποίησε ιδιαίτερα η υποψηφιότητα, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ομάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την πόλη και την περιοχή, γενικότερα» επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα, και έχει διακριθεί πολλές φορές στην Ευρώπη για τη δημιουργία μιας πρότυπης εργαστηριακής ερευνητικής μονάδας.

Βραβείο 10.000 δολαρίων

Το ινστιτούτο τροφής Arrell βραβεύει κάθε χρόνο δύο επιστήμονες, σε αναγνώριση της παγκόσμιας ερευνητικής συμβολής τους στα πεδία της διατροφικής καινοτομίας και βελτίωσης της υγείας με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Το βραβείο είναι ύψους 100.000 καναδικών δολαρίων.

Ο καθηγητής Δ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν πολλές φορές αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για την επιστημονική τους έρευνα και για την επιχειρηματική της υλοποίηση.

Η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο ίδιος, έχει αποσπάσει σειρά βραβείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το βραβείο καινοτομίας το 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το βραβείο καινοτομίας του Γερμανικού Επιμελητηρίου το 2016 και άλλα.

Με χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, η ερευνητική ομάδα του κ. Κουρέτα διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό τη διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών μορίων, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απώτερο σκοπό τη δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με σαφή ισχυρισμό βελτίωσης της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Η δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το αιγοπρόβειο τυρόγαλα, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου εξοπλισμού μέτρησης των αντιοξειδωτικών στο αίμα αποτελούν δύο από τις πολλές καινοτομίες του εργαστηρίου του κυρίου Κουρέτα και είναι προτεινόμενες για το διεθνές βραβείο του Arrell Food Institute.

Η πρόταση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας του καθηγητή Κουρέτα έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε αναγνώριση της εξαιρετικής του επιστημονικής έρευνας, της ακούραστης προσπάθειάς του να προάγει την επιστημονική και δημόσια αντίληψη σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και την παραγωγή και κατανάλωση φαγητού, και της αφοσίωσής του στο να αξιοποιεί τα επιτεύγματα του με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλείφει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=