ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλο κύκλωμα μαστροπών… αλά μαφία

μεγάλο-κύκλωμα-μαστροπών-αλά-μαφία-476146

Διεθνές κύκλωμα εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών με παρακλάδι και στο Βόλο εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία μετά από πολύμηνη έρευνα σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.

Το γιγαντιαίο ροζ κύκλωμα δρούσε οργανωμένο και δομημένο στα πρότυπα της μαφίας. Ήδη έχουν συλληφθεί 17 βασικά μέλη της οργάνωσης μετά από παράλληλες επιχειρήσεις αστυνομικών στην Αθήνα και την επαρχία, ενώ 160 έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται για τυχόν εμπλοκή τους με τη μαφιόζικη ομάδα μαστροπείας αλλοδαπών.

Ο Βόλος είναι μεταξύ των πόλεων της επαρχίας στις οποίες στήθηκε η γιγαντιαία επιχείρηση του τμήματος εμπορίας ανθρώπων της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος μαζί με την Αθήνα, τη Λαμία, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και άλλα σημεία της χώρας. Σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές έρευνα διεξάγεται και στη Ρωσία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει συλλήψεις ή προσαγωγές στο Βόλο. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ των υπόπτων ως συνεργών του «εγκεφάλου» είναι φούρναρης της πόλης.

Ο Βολιώτης αρτοποιός, η συμμετοχή του οποίου στο κύκλωμα εξετάζεται, φέρεται να μην είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια υπόθεση.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, κυρίως από τη Ρωσία, τις οποίες οι δράστες προωθούσαν σε κέντρα διασκέδασης ή εξέδιδαν μέσω γραφείων.

Νόμιμες επιχειρήσεις, off shore εταιρίες, ακίνητα στήθηκαν και αποκτήθηκαν από τα εκατομμύρια ευρώ της ροζ βιομηχανίας, ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν «επενδύσεις» έχουν γίνει και σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛΑΣ το κύκλωμα ήλεγχε περίπου το 80% των γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης τις οποίες εκμεταλλεύονται οι σωματέμποροι στην Ελλάδα.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται 40χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας αρτοποιείων και άλλων επιχειρήσεων, κυρίως της νύχτας, ο οποίος είχε συλληφθεί για παρόμοια μεγάλη υπόθεση το Νοέμβριο του 2008, αλλά πριν από ένα χρόνο περίπου αφέθηκε ελεύθερος γιατί έληξε ο χρόνος προφυλάκισής του.

Τρία μέλη του κυκλώματος είχαν στο παρελθόν πέσει και πάλι στα δίχτυα του νόμου για μαστροπεία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, χωρίς όμως ποτέ να μπουν φυλακή. Οι πληροφορίες από την Αστυνομία λένε πως το εύρος της υπόθεσης δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί, καθώς όλη η επιχείρηση στήθηκε σε συνεργασία με τη ρωσική Αστυνομία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως έγινε γνωστό, οι Έλληνες μαστροποί έρχονταν σε επαφή με Ρώσους «συναδέλφους» τους και έκλειναν τις μεγάλες δουλειές. Δηλαδή την «εισαγωγή» νεαρών καλλίγραμμων γυναικών, τις οποίες στη συνέχεια έριχναν σε στριπτιζάδικα ως χορεύτριες, ενώ παράλληλα τις ανάγκαζαν να εκδίδονται.

Πρωταγωνιστής ωστόσο είναι ο 38χρονος που φέρεται και ως ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου strip show που βρίσκεται στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού.

Η αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Λευκός Άρτος» τον Νοέμβριο του 2008 είχε ξεκινήσει με την κατάθεση νεαρής Ρωσίδας ιερόδουλης, αλλά και από ένα έγγραφο της Ιντερπόλ για τη γυναίκα-φάντασμα Μαρίνα Ναγκμπίνα, από το Καμπαρόφσκ της Σιβηρίας, που στρατολογούσε κοπέλες.

Ο Α. Γ. τότε ήταν ιδιοκτήτης κυπριακής offshore εταιρίας, καθώς και της εταιρίας με φούρνους. Είχε προηγηθεί το Νο1… ξεσκόνισμα με την επιχείρηση «Vitrine» το καλοκαίρι του 2007 με την εκμετάλλευση περίπου 100 γυναικών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου