ΤΟΠΙΚΑ

Πλήρης αφελληνισμός της ΑΓΕΤ

πλήρης-αφελληνισμός-της-αγετ-476179

Καμπανάκι από τα σωματείο της ΑΓΕΤ Ηρακλής προς τη Λαφάρζ. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για βλαπτικές μεταβολές, περαιτέρω συρρίκνωση προσωπικού και προειδοποιούν ότι δεν θα αποδεχτούν τετελεσμένα με άλλοθι την κρίση. Καταγγέλλουν εξάλλου επιχείρηση «αφελληνισμού» του Ομίλου και ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

Στο Βόλο το πρόβλημα αποτυπώνεται κυρίως σε μετακινήσεις προσωπικού και σε συρρίκνωση της απασχόλησης των απολογιστικών.

Στο εργοστάσιο Όλυμπος στην Αγριά η συρρίκνωση του προσωπικού είναι πλέον εμφανής, ενώ ταυτόχρονα δεν γίνεται καμία αντικατάσταση πλέον προσωπικού. Μείωση εξαιτίας του γεγονότος ότι λειτουργεί μόνο μία μονάδα έχει επέλθει και στους απολογιστικούς προς το παρόν.

Σε βάθος 8ετίας στο εργοστάσιο του Βόλου το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%. Τους τελευταίους δύο μήνες με το σύστημα των οικειοθελών αποχωρήσεων από το εργοστάσιο αποχώρησαν 32 εργαζόμενοι. Το εναπομείναν προσωπικό υπολογίζεται στα 440 άτομα.

«Η ανακοίνωσή μας πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως καμπανάκι και ως προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τετελεσμένα στο όνομα της κρίσης» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης, επιβεβαιώνοντας ότι στο χώρο δουλειάς η ανησυχία των εργαζομένων είναι έκδηλη.

Τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ εξέδωσαν χθες την κοινή ανακοίνωση ουσιαστικά προκειμένου να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα για να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους εν όψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση.

Η κοινή ανακοίνωση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όπως υποστηρίζουν τα σωματεία το τελευταίο διάστημα η εταιρία εκμεταλλευόμενη την κρίση προσπαθεί να επιβάλλει οργανωτικές αλλαγές με συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις τμημάτων και θέσεων εργασίας, επικαλούμενη την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, ζητώντας τη συναίνεση των εργαζομένων. Την ίδια ώρα ωστόσο, σύμφωνα με τα σωματεία, αρνείται να συναινέσει και να προβεί σε ενέργειες που θα έδειχναν ότι τιμά και σέβεται από μεριάς της τις προσπάθειες και την κατανόηση των εργαζομένων.

Το σημείο αιχμής μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το τελευταίο διάστημα το κόστος παραγωγής. Η εταιρία μεσούσης της κρίσης και εξαιτίας της μείωσης παραγωγής έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων και μετακινήσεις προσωπικού.

«Επιπροσθέτως όμως -όπως υποστηρίζουν τα σωματεία- απαξιώνει με έντεχνο τρόπο θεσμούς και υποχρεώσεις που απορρέουν από Σ.Σ.Ε και δυστυχώς δε δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η εν λόγω στάση της» και επισημαίνουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η συνεννόηση, η συνέργεια και η επίδειξη από όλους ωριμότητας και υπευθυνότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία όλο αυτό το διάστημα επέδειξαν στην πράξη «την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» σημειώνουν με νόημα τα σωματεία του Ομίλου, που εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν αιχμές ότι εκ μέρους της εταιρίας δεν ασκείται καμία σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης των εισαγωγών τσιμέντου και αναρωτιούνται: «Ποιος είναι ο στόχος αυτής της αδράνειας και τι εξυπηρετεί;».

Τα σωματεία επίσης υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με αύξηση των εξαγωγών για τη διασφάλιση της λειτουργίας των εργοστασίων, τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη συνέχιση της παραγωγής και μετά το 2012 που θα σταματήσει η πριμοδότηση του διοξειδίου του άνθρακα και το ύψος της παραγωγής θα καθοριστεί από την ΕΕ με βάση την παραγωγή των προηγούμενων ετών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου