ΤΟΠΙΚΑ

Μαστροπεία χωρίς σύνορα και… ηλεκτρονικά ίχνη

μαστροπεία-χωρίς-σύνορα-και-ηλεκτρο-49717

Τρεις υποθέσεις σε 4 μήνες ξεσκέπασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου

Εκμεταλλεύονται τη δεινή οικονομική κατάσταση φτωχών γυναικών και πλουτίζουν σε μέρες κρίσης, προωθώντας στην πορνεία χωρίς να αφήνουν πίσω τους κανένα απολύτως ίχνος. Έσπασε τα σύνορα της δράσης του μαστροπού το ίντερνετ, και με το πρόσχημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων «εξαφάνισε» κάθε στοιχείο για τη δράση του.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εντοπίζει ολοένα και πιο συχνά γυναίκες αλλοδαπές, ηλικίας κατά κύριο λόγο κάτω των 30 ετών, να πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Όμως, δύσκολα φτάνει στην ταυτότητα των δραστών.

Μόνο το τελευταίo τετράμηνο διαλεύκανε τρεις υποθέσεις με επ’ αυτοφώρω συλλήψεις στον τόπο του εγκλήματος.

Οι δράστες όμως ταυτοποιήθηκαν μόνο στη μία από τις υποθέσεις, και μάλιστα αυτό συνιστά και επιτυχία.

Για τις υπόλοιπες, οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται…

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των στοιχείων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών σχετικά με το internet, απαγορεύεται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όπως είναι η μαστροπεία, η σεξουαλική δηλαδή εκμετάλλευση γυναικών με τη συναίνεσή τους.

Ο σωματέμπορος έπαυσε λοιπόν να κατακρατεί παράνομα σε υπόγεια σπιτιών αλλοδαπές γυναίκες, όπως συνέβαινε πριν από μία δεκαετία, και με τη χρήση βίας να τις εξωθεί στην πορνεία.

Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία και κρύβεται πίσω από τη λειτουργία ιστοσελίδων με σεξουαλικό περιεχόμενο, με τις οποίες «χτυπά» τις γυναίκες – στόχους που βρίσκονται σε ανάγκη, εξασφαλίζοντας συναίνεση.

Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύσκολα μιλούν στους αστυνομικούς για τους δράστες. Έτσι η Αστυνομία είναι αναγκασμένη να ψάχνει στα τυφλά.

Οι μαστροποί και οι συνεργάτες τους επικοινωνούν με τις γυναίκες μέσω μηνυμάτων, είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της κινητής τηλεφωνίας, καθορίζουν τα ερωτικά ραντεβού, την αμοιβή και το κέρδος χωρίς να εκθέτουν τα προσωπικά τους στοιχεία, και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στον τόπο του εγκλήματος.

Ο μαστροπός λοιπόν σήμερα εξωθεί στην πορνεία νεαρές γυναίκες από πολλές χώρες, όπως από την Ουκρανία, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, και πλουτίζει χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο: ούτε ποινικό ούτε φορολογικό.

Την ίδια στιγμή, τα θύματα της σεξουαλικές εκμετάλλευσης δεν τηρούν τους όρους περί Εκδιδόμενων, με αποτέλεσμα να μην κατέχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και, το κυριότερο, τα πιστοποιητικά υγείας.

Τα ραντεβού

Τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όπως προκύπτει από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών αρχών, επισκέπτονται την Ελλάδα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και κινούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Πάτρα και Λάρισα, όπου εξασφαλίζουν ολιγοήμερη διανομή σε ξενοδοχεία.

Δέχονται συνήθως 4-5 ραντεβού την ημέρα, και μετά από διάστημα δύοτριών ημερών σε κάθε πόλη αποχωρούν.

Δεινή ανάγκη επικαλούνται όταν πέφτουν στα χέρια της Αστυνομίας. Συγγενικά τους πρόσωπα έχουν προβλήματα υγείας. Φτώχεια κατατρέχει τις οικογένειες τους και δυστυχία. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, οι μαστροποί καταφέρνουν να αποσπάσουν συναίνεση χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι εκ μέρους των γυναικών.

Με το πρόσχημα του κέρδους τις εξωθούν στην πορνεία τάζοντας ταξίδια κι άλλα πράγματα.

Οι μαστροποί κερδίζουν τα μισά χρήματα από τα ραντεβού, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ένα ραντεβού διάρκειας μισής ώρας κοστίζει 150 ευρώ.

Οι γυναίκες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία των δραστών. Συνήθως ισχυρίζονται ότι δεν τους ξέρουν.

Αφήνονται ελεύθερες μετά τις καταθέσεις, καθώς η παράβαση περί Εκδιδόμενων με την οποία συλλαμβάνονται είναι σε βαθμό πταίσματος.

Οι υποθέσεις

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου συνέλαβαν πριν το Πάσχα σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου 28χρονη Ουκρανή που δέχτηκε να έρθει σε ερωτική συνεύρεση με αστυνομικό που υποδύθηκε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή με το ποσό των 150 ευρώ.

Η συλληφθείσα είπε στην Αστυνομία για να δικαιολογηθεί για τις πράξεις της ότι βρίσκεται σε ανάγκη. Δεν έδωσε καμία πληροφορία για τον μαστροπό, ισχυριζόμενη ότι δεν γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες.

Στις 23 Νοεμβρίου 2017, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνέλαβαν σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου 29χρονου Βουλγάρα. Η σύλληψή της έγινε με πανομοιότυπο τρόπο.

Η αλλοδαπή έρχεται σε ερωτική συνεύρεση με άνδρες με τη θέλησή της έναντι αμοιβής 180 ευρώ, και επισκέπτεται διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Διαμένει στη χώρα εδώ και δέκα χρόνια, και ενημερώθηκε για site που διαφημίζει σεξουαλικές πράξεις από φίλη της.

Στις 14 Νοεμβρίου άλλη μία παρόμοια υπόθεση ξεσκεπάστηκε.

Δυο Ρουμάνες ηλικίας 26 και 25 ετών συνελήφθησαν ενώ αποδείχτηκε ότι οι δράστες που τις προώθησαν στην πορνεία ήταν δύο Έλληνες με έδρα την Αθήνα.

Είχαν έρθει ήδη σε ερωτική επαφή με έξι Βολιώτες.

Οι γυναίκες θα έφευγαν από την Ελλάδα σε δύο μέρες, αλλά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έβαλε αιφνίδια τέλος στο ταξίδι τους.

Κοινός παρονομαστής όλων των υποθέσεων ήταν ότι τα ραντεβού κλείστηκαν με ανάρτηση αγγελιών στο διαδίκτυο, με φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου και προτροπές για σεξουαλικές πράξεις σε διαφόρους ιστότοπους.

Η Αστυνομία θέλει δίπλα της τον πολίτη

Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, Γιώργος Ντιζές, είπε ότι «η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και ασχολείται με ζήλο και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος εμπορίας ανθρώπων.

Δυστυχώς, όμως, οι υποθέσεις που φτάνουν στην Αστυνομία δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Κι αυτό γιατί στην κοινωνία μας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί η συναίσθηση ότι η εμπορία ανθρώπων είναι μία βάρβαρη πράξη, που μπορεί να συμβαίνει και ακριβώς δίπλα μας.

Το χειρότερο δε είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω έλλειψης των κατάλληλων δομών, τα θύματα μετά τον αστυνομικό χειρισμό επιστρέφουν ξανά στο ίδιο καθεστώς εκμετάλλευσης».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «στον αγώνα αυτό που δίνουμε σαν Αστυνομία θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, πως για κάθε έγκλημα που συμβαίνει δίπλα μας η σιωπή μπορεί να είναι και συνενοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου