ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται οι ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις

αυξάνονται-οι-ποινές-για-τις-τροχαίες-851206

Αυξημένους βαθμούς ποινής για τις τροχαίες παραβάσεις, οι οποίες προκαλούν με μεγαλύτερη συχνότητα απ΄ ό,τι άλλες θανατηφόρα δυστυχήματα, προβλέπει το νέο “point system” (ΣΕΣΟ), που θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Το νέο ΣΕΣΟ προβλέπει επίσης αφαίρεση διπλώματος στις πλέον σοβαρές παραβάσεις, ακόμη και αν ο υπόλογος οδηγός δεν έχει συγκεντρώσει τους προβλεπόμενους 25 πόντους ποινής, οι οποίοι και επιβάλλουν την αφαίρεση της άδειας οδήγησής του.
Με το νέο “point system”, το υπουργείο Μεταφορών εμφανίζεται αποφασισμένο να φθάσει το “μαχαίρι μέχρι το κόκαλο”, αφού – πέραν των παραπάνω – αρκούν τρεις σοβαρές παραβάσεις ή η επανάληψη μίας (όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), σε διάστημα ενός έτους, ώστε να αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης για μισό χρόνο, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί οι 25 πόντοι ποινής.
Οι πλέον σοβαρές παραβάσεις ιεραρχούνται ως εξής: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση σήματος “Stop” ή ερυθρού σηματοδότη, τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων και αναστροφή σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα.
“Πρόγευση” του νέου ΣΕΣΟ, το οποίο θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, έδωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του υπουργείου Μεταφορών, Ανδρέας Λάτσινος, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας. Μάλιστα, επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθούν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα 250 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ώστε να μπορούν να καταχωρούν τους βαθμούς ποινής στη βάση δεδομένων και να τους αποστέλλουν απευθείας στο ΥΜΕ.
Αναφερόμενος, στο νέο ΚΟΚ, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου εντός 10 ημερών, ο οδηγός δικαιούται έκπτωσης 50%. Υπενθύμισε δε, ότι καταργείται η δυνατότητα πρόωρης επανάκτησης πινακίδων από τους οδηγούς, αν καταβάλουν το τριπλάσιο τίμημα, διότι αυτό ήταν ένα μέτρο που ευνοούσε τους οικονομικά εύρωστους, “καταργώντας” στην ουσία την ποινή τους.

Βιβλία σε μαθητές Γυμνασίου
Ο κ. Λάτσινος ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Μεταφορών θα αναπαραγάγει περίπου 8.000 βιβλία για μαθητές Γυμνασίου, ώστε από τη σχολική χρονιά 2007-2008 το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να μπει πιλοτικά σε 100 ελληνικά σχολεία. Σημείωσε δε, ότι το υπουργείο θα καλύψει τα έξοδα συμμετοχής τεσσάρων Ελληνόπουλων – από το Μακρυχώρι και τη Φαρκαδώνα – στη Γενική Συνέλευση Νέων, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (23-29/4/2007).
Εξάλλου, συνδικαλιστές – με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Οδηγών Μεταφοράς, Μιχάλη Παπαδόπουλο – πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο της εκδήλωσης, κρατώντας πλακάτ, με συνθήματα όπως “Όχι στην εργοδοτική ασυδοσία των εταιριών μεταφορών”, “Ναι στην εφαρμογή των κανονισμών ΕΕ και των νόμιμων ωραρίων”, “Καλύτεροι έλεγχοι στα υπέρβαρα” και “Εφαρμόστε τα ρεπό”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου