ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Γουργουλιάνης: Άναρθρες κραυγές για την καύση σκουπιδιών

κ-γουργουλιάνης-άναρθρες-κραυγές-για-50235

Διάλογο με… άναρθρες κραυγές χαρακτηρίζει τη «συζήτηση» που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στον Βόλο, για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και την αύξηση των καρκινογενέσεων, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Λάρισας, Κων. Γουργουλιάνης. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στον απόηχο του στρογγυλού τραπεζιού για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας», και στο οποίο τέθηκε και το ζήτημα της ΑΓΕΤ, προέτρεψε η συζήτηση να γίνει με επιστημονικά δεδομένα κι όχι με κραυγές, ενώ υπογράμμισε ότι κομβικό σημείο αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου σταθμών καταμέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκειμένου κάθε Βολιώτης να μπορεί να προστατευτεί κατά τις ημέρες των υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να συζητήσουμε με βάση επιστημονικά δεδομένα κι όχι με κραυγές. Αισθάνομαι ότι αυτό που γίνεται στον Βόλο το τελευταίο διάστημα -και γι’ αυτό απέχω από τέτοιες συζητήσεις- είναι μία συζήτηση με κραυγές, και πολύ συχνά χωρίς ειλικρίνεια. Πρέπει να μιλήσουμε με επιστημονικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ ο κ. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν: Από την ατμοσφαιρική ρύπανση πεθαίνουν 4.000 άτομα ετησίως στην Ελλάδα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους. Επιπλέον αυξάνονται και οι δαπάνες υγείας.

«Το σημαντικό μήνυμα που βγήκε από το στρογγυλό τραπέζι είναι ότι στον Βόλο χρειαζόμαστε ένα δίκτυο σταθμών καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αυτό που κατέγραψε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ., Γ. Σαχαρίδης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ήρεμες φωνές, επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν και προτεραιότητα στη δημιουργία δικτύων καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης. Όπως εξήγησε, «με τα δίκτυα καταγραφής κάθε Βολιώτης όταν ξυπνά θα γνωρίζει τα ποσοστά ρύπανσης, και θα μπορεί να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης. Και αυτό είναι το επιθυμητό».

«Δεν μπορείς να τα φορτώνεις όλα στην ΑΓΕΤ»

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, και άρα της ανθρώπινης υγείας, είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα.

«Προσωπικά δεν γνωρίζω κατά πόσο συμβάλλει η ΑΓΕΤ στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Θα πρέπει όμως καθένας να σταθμίσει πόσοι άνθρωποι ζουν από την ΑΓΕΤ, πόσοι εργάζονται εκεί, αν υπάρχουν φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας και αν γίνονται έλεγχοι. Να αποφασίσεις να τα χρεώσεις όλα στην ΑΓΕΤ ή στην κυκλοφορία δεν είναι σωστό. Όλα συμμετέχουν σε ένα ποσοστό. Αρα λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε άναρθρες κραυγές, ούτε να τα φορτώνουμε όλα στην ΑΓΕΤ. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τα επίπεδα της ρύπανσης και οι φορείς να κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Κατά των «κραυγών» και ο Ευθ. Τσάμης

Κατά των «κραυγών» για τα αίτια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ενδεχόμενης αύξησης των καρκίνων, τάχθηκε στο στρογγυλό τραπέζι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, αφήνοντας αιχμές κατά συνταξιούχου παιδιάτρου, που σε ενημερωτική εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ πριν από ένα χρόνο είχε μιλήσει για αύξηση του παιδικού καρκίνου στον Βόλο. «Πρέπει να μιλήσουμε, αλλά όχι με κραυγές. Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος για να πούμε ότι οφείλεται σε αυτή ή σε άλλη βιομηχανία ή αιτία. Η επιδημιολογική μελέτη θα δείξει αν όντως υπάρχει αύξηση καρκίνων στον Βόλο και αν τα περιστατικά καρκίνου είναι αυξημένα σε σχέση με άλλες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του δικτύου σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να καταδείξει κανείς «ενόχους». «Κάποτε ήταν η κυκλοφορία και η βιομηχανία. Τώρα το… μοντέλο άλλαξε και έχουμε τη ρύπανση από τα τζάκια και τις σόμπες του χειμώνα. Δεν στοχοποιούμε έναν τομέα. Ο,τι πέφτει στην αντίληψή μας προσπαθούμε να το αναδείξουμε: όπως το πρόβλημα με τις διοξίνες προ τριετίας στο Βελεστίνο, το πρόβλημα με τις μάντρες στις οποίες καίγονται διάφορα υλικά… Τον τελευταίο καιρό γίνεται συζήτηση για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Για τις βιομηχανίες πιστεύουμε ότι θα πρέπει να φροντίσουν να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που να σέβονται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», τόνισε.

Πολλές οι πηγές ρύπανσης

Σε αντίθεση με τον Βόλο, όπου όλη η συζήτηση στρέφεται γύρω από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και την αύξηση των καρκίνων, κάτι που επιχειρήθηκε και στο ιατρικό συνέδριο στη Λάρισα από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, Στ. Λημνιό και Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, στο στρογγυλό τραπέζι των «Ημερών Πνευμονολογίας» παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την αυξημένη νοσηρότητα-θνησιμότητα.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Π.Θ., Αθηνά Οικονόμου, παρουσίασε στοιχεία της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2018 που αφορούν στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτά, δραστηριότητες που συντελούν στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα είναι η ενέργεια (71%), οι βιομηχανικές διεργασίες (12%), η γεωργία (8%), τα απόβλητα (4%).

Όπως τονίστηκε στο στρογγυλό τραπέζι από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ., Γ. Σαχαρίδη, η ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένα καρδιαγγειακά και ενδεχομένως με κάποιους καρκίνους του πνεύμονα, ενώ όταν αυξάνονται οι ρύποι αυξάνονται και κατά 30% οι εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Η κ. Οικονόμου παρουσίασε έκθεση της WWF, σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα το 2013 καταγράφηκαν 1.050 πρόωροι θάνατοι μόνο από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η παράνομη στάθμευση αυξάνει τους ρύπους

Στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι ίδιοι οι πολίτες. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα μικροσωματίδια παράγονται στην Ιάσονος και τη Δημητριάδος από λεωφορεία που αναγκάζονται να σταματούν και να κάνουν ελιγμούς επειδή οι λεωφορειόδρομοι είναι κλειστοί επειδή εμείς παρκάρουμε παράνομα. Πρέπει όλοι μας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε», είπε, «απαντώντας» στην αγωνία που μετέφερε για τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Βόλου, Ιφιγένεια Ηλιοπούλου.

1 τσιγάρο = 24 ώρες έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα

Συγκλονιστικό για τους καπνιστές ήταν και το στοιχείο βάσει μελέτης που έκανε ο ίδιος ο κ. Σαχαρίδης και μετέφερε στο στρογγυλό τραπέζι σχετικά με την επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας.

Μετά από μετρήσεις που έκανε, διαπίστωσε ότι το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου ισούται με την παραμονή ενός ατόμου σε χώρο με συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων 22μgr/m3 για ένα ολόκληρο 24ωρο!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου