ΤΟΠΙΚΑ

Μ. Δραμητινός για την ΑΓΕΤ: Ιδού το στικάκι…

μ-δραμητινός-για-την-αγετ-ιδού-το-στικ-50408

Με ένα στικάκι στο χέρι, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ματθαίος Δραμητινός, επιδίδοντας παράλληλα στους δημοσιογράφους ένα δισέλιδο, στο οποίο γίνεται παραπομπή σε αποσπάσματα εργασιών που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο (και αφορούν σε περιοχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, που εκτείνονται σε μία μεγάλη γκάμα βιομηχανιών), αποφάσισε χθες να στηρίξει… επιστημονικά τα όσα ισχυρίστηκε πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα σε άρθρο του στα social media για το RDF-SRF, ζητώντας τη μετακόμιση της ΑΓΕΤ από τον Βόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, τα στοιχεία των μελετών που επικαλείται ο ίδιος αποτυπώνουν πως στις περιοχές όπου γίνεται καύση απορριμμάτων υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους περίοικους. Αυτό το στοιχείο από μόνο του, σύμφωνα πάντα με τον διοικητή, αιτιολογεί και τη δική του δημόσια παρέμβαση στο θέμα της ΑΓΕΤ.

«Η εμπειρία που υπάρχει στον επιστημονικό κόσμο που έχει δουλέψει πάνω στο RDF και SRF σε χώρες του πολιτισμένου κόσμου, είναι αυτές οι 22 μελέτες» σημείωσε ο κ. Δραμητινός, υποδεικνύοντας το στικάκι. «Δυστυχώς είναι σαφέστατο, η θνησιμότητα με όποιον τρόπο και να γίνεται η καύση, ακόμη και με σύγχρονους μεθόδους, είναι μεγαλύτερη και στους εργαζόμενους και στις περιοχές γύρω από αυτές τις βιομηχανίες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, η χρήση φυσικού αερίου είναι μονόδρομος για την ΑΓΕΤ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος, όπως τόνισε και χθες, θα εμμείνει στη θέση του για μετεγκατάσταση του εργοστασίου από τον Βόλο, χωρίς ωστόσο να απαντήσει ποια περιοχή θα ήταν κατάλληλη για να «φιλοξενήσει» το εργοστάσιο, από τη στιγμή που η καύση RDF-SRF ευθύνεται για την αύξηση της θνησιμότητας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, απαντώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε πως τα στοιχεία που επικαλείται έχουν ήδη αποσταλεί και στον αν. υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο προς ενημέρωση, ενώ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υιοθέτησε τις απόψεις του.

«Απολογούμαι ως Ματθαίος Δραμητινός, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, γιατρός καρδιολόγος και διοικητής του ΓΝΒ. Δεν απολογούμαι για τίποτα παραπάνω. Καμία κοινοτική οδηγία, καμία υπουργική απόφαση, καμία κομματική πειθαρχία δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των πολιτών» σημείωσε.

Όσον αφορά την επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ο κ. Δραμητινός ξεκαθάρισε ότι θα αποτυπώνει περιστατικά καρκίνων στη Μαγνησία που οφείλονται σε ρύπους της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ για τις επιπτώσεις των νέων πηγών ρύπανσης (όπως είναι κατά τον ίδιο η καύση RDF-SRF), στοιχεία σε επιδημιολογική μελέτη θα προκύψουν μετά από 10-15 χρόνια.

«Είναι η προσωπική μου θέση»

«Το κείμενο έλεγε σαφώς ποια είναι η προσωπική μου θέση, ως γιατρός, ως δημοτικός σύμβουλος και ως διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου για το θέμα της ρύπανσης στο Βόλο, ένα θέμα το οποίο συζητάμε εδώ και πλέον δέκα χρόνια, αλλά τώρα άλλαξε μορφή. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για πετ κοκ και για σκόνη. Ακόμη και οι μελέτες που παρουσιάστηκαν χθες (σ.σ. προχθές) στο Πνευμονολογικό Συνέδριο αφορούσαν στη ρύπανση της περασμένης 10ετίας και τις επιπτώσεις που έχουμε τώρα. Με τη νέα μορφή ρύπανσης που θα εμφανιστεί στην πόλη ασχολιόμαστε τώρα, όπως θα ασχοληθούμε και μελλοντικά, διότι οι επιπτώσεις από τη χρόνια έκθεση ρύπων ειδικά αέριων ρύπων δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν άμεσα» σημείωσε ο κ. Δραμητινός, για να υποστηρίξει την άποψή του.

Για το διοικητή του Νοσοκομείου, η επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μεν ένα εργαλείο, όχι όμως για τις επιπτώσεις της καύσης RDF-SRF.

«Η μελέτη αποτυπώνει τη χρόνια έκθεση των κατοίκων της Μαγνησίας στη ρύπανση τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν αποτυπώνει το παρόν. Δυστυχώς το παρόν, με τις νέες μεθόδους καύσεως και οτιδήποτε άλλο επιλεγεί, θα το ζήσουμε σε μία μελέτη επόμενη, μετά από δέκα χρόνια. Θα γίνουμε νούμερα σ’ αυτή τη μελέτη ως θάνατοι, σε μία επιδημιολογική μετά από 15 χρόνια. Αρα τα στοιχεία που περιμένετε από τη Μαγνησία δεν υπάρχουν, γιατί η μελέτη που είναι σε εξέλιξη, έχει να κάνει σχετικά με το από τι πέθαναν οι συμπολίτες μας με χρόνια έκθεση διάφορων ρύπων – αν αποδειχτεί ότι έφταιγαν οι ρύποι της προηγούμενης 10ετίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν να κάνουν με το RDF και SRF», παρατήρησε ε ο κ. Δραμητινός.

Ή φυσικό αέριο ή μετακόμιση

Ο κ. Δραμητινός στήριξε και χθες την άποψή του, πως η ΑΓΕΤ θα πρέπει να μετακομίσει από τον Βόλο. «Το άρθρο είναι σαφές, έχουμε μελέτες επιστημονικές που λένε τις επιπτώσεις για πετ κοκ και RDF, και ως γιατρός προτείνω να κάψει φυσικό αέριο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να κάψει φυσικό αέριο, εγώ είμαι πεπεισμένος και θα έλεγα ότι χρειάζεται να μετεγκατασταθεί. Αν δεν μπορεί να κάψει ένα φιλικό καύσιμο, ίσως να χρειάζεται μετεγκατάσταση. Αυτό είπα εξαρχής», ήταν η ακριβής επισήμανση του διοικητή του Νοσοκομείου, που δήλωσε «απορημένος» για τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρότασή του.

Στον Φάμελλο τα στοιχεία

Κατόπιν ερώτησης, ο διοικητής του Νοσοκομείθου απάντησε ότι τα επιστημονικά στοιχεία που επικαλείται έχουν ήδη προσκομιστεί, τόσο στον αν. υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το στικάκι αυτό έχει φύγει ήδη εκεί που χρειάζεται. Άλλωστε, όπως είπα και τις προηγούμενες μέρες, όποιος ενδιαφέρεται να δει επιδημιολογικές μελέτες καρκίνων και θανάτων από τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν σκουπίδια για καύση… αρκεί να μπει στο διαδίκτυο», επανέλαβε ο κ. Δραμητινός παραπέμποντας για μία ακόμη φορά στην Google και τη διεθνή βιβλιογραφία.

«Είναι η αγωνία ενός επιστήμονα που είναι επιφορτισμένος με το βαρύ φορτίο της δημόσιας υγείας στην περιοχή», πρόσθεσε επίσης ο ίδιος.

Τα στοιχεία των επίμαχων μελετών

Στο δισέλιδο που επέδωσε ο κ. Δραμητινός, περιλαμβάνονται παραπομπές σε μελέτες που έγιναν: το 1989 στη Σουηδία, όπου γίνεται λόγος για αυξημένη θνησιμότητα στους εργαζόμενους των καμίνων καύσης σκουπιδιών και 3,5 φορές παραπάνω πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Το 1998 στο Τέξας των ΗΠΑ όπου καταγράφηκαν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων κοντά σε τσιμεντοκαμίνους. Το 2000 στην Ιαπωνία όπου παρατηρήθηκε συγκέντρωση διοξινών στους εργαζόμενους σε καμίνους καύσης σκουπιδιών. Το 2001 στις ΗΠΑ όπου παρατηρήθηκαν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και βρογχίτιδα σε περιοίκους τσιμεντοβιομηχανιών που έκαναν καύση απορριμμάτων. Στην Ιταλία το 2007 όπου τονίζεται ότι υπήρξε αύξηση του σαρκώματος 3,3 φορές και συσχέτισή του με τις διοξίνες από καύση σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες στην επαρχία της Βενετίας. Και τέλος γίνεται μνεία στην Ισπανία, όπου το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση των παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών, καθώς και αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε κατοίκους γύρω από εγκατάσταση καύσης σκουπιδιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου