ΤΟΠΙΚΑ

Προσχολική αγωγή δύο ταχυτήτων… αναμένεται στη Μαγνησία

προσχολική-αγωγή-δύο-ταχυτήτων-αναμ-51331

Προσχολική αγωγή δύο ταχυτήτων… αναμένεται στη Μαγνησία από το νέο σχολικό έτος. Οι τρεις μεγάλοι δήμοι του νομού, οι δήμοι Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, θέτουν ζήτημα κτιριακών υποδομών στα δημόσια νηπιαγωγεία και γνωμοδοτούν αρνητικά στην υποδοχή των προνήπιων από την ηλικία των 4 ετών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τους δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκοπέλου και Σκιάθου που γνωμοδοτούν θετικά στην απορρόφηση και των προνήπιων στις δημόσιες δομές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες εξέπνευσε η προθεσμία κατάθεσης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας της γνωμοδότησης περί το αν και ποιοι δήμοι μπορούν να εφαρμόσουν από το νέο σχολικό έτος την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Από το σύνολο των οκτώ δήμων της Μαγνησίας, απάντησαν οι επτά. Ο Δήμος Σκιάθου ήταν ο μοναδικός που δεν απάντησε. «Το θέμα είναι υπό εξέταση. Εχουμε αναθέσει τη διερεύνηση σε ειδικό συνεργάτη, γιατί η υπόθεση δεν είναι απλή», σχολίασε ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σκιάθου, Νίκος Αναγνώστου.

Ο Δήμος Βόλου είναι αρνητικός στην υποχρεωτική απορρόφηση των προνήπιων από την ηλικία των 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γ. Βλιώρα, αφενός υπάρχει πρόβλημα κτιριακών υποδομών στα δημόσια νηπιαγωγεία (δέκα από αυτά στεγάζονται σε μισθωμένα μαγαζιά και σπίτια, και δύο εξ αυτών λειτουργούν με διπλή βάρδια), αφετέρου οι 16 συνολικά παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βόλου είναι αδειοδοτημένοι και πιστοποιημένοι με εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο σε αυτές τις ηλικίες. Η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση όμως αναμένεται να «αδειάσει» τους παιδικούς σταθμούς από μαθητικό δυναμικό και να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην ανεργία και σε κλείσιμο των δομών. «Εχουμε εναρμονιστεί με την απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και είμαστε αρνητικοί στην απορρόφηση των προνήπιων από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε προνοήσει για να μην αδειάσουν οι δομές και να μη μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές. Μέσω ΕΣΠΑ καταθέσαμε πρόταση προ διμήνου για την επιδότησή μας, προκειμένου να μετατρέψουμε τους παιδικούς σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, και όσους μπορέσουμε σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε και θέσεις εργασίας και έσοδα για τον δήμο, αλλά και εξυπηρέτηση των γονέων βρεφών που δεν απορροφούνται από παιδικούς σταθμούς», σημείωσε ο κ. Βλιώρας.

Αρνητικοί στην υποχρεωτική εκπαίδευση των προνήπιων στα δημόσια νηπιαγωγεία δηλώνουν επίσης και οι δήμοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, σε αντίθεση με τους δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκοπέλου και Σκιάθου, όπου φαίνεται ότι ο νόμος θα μπορέσει να εφαρμοστεί από το νέο σχολικό έτος.

Οι γνωμοδοτήσεις των δήμων στάλθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, που είναι αρμόδια για να εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, αν μπορεί και σε ποιους δήμους να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή από το νέο σχολικό έτος.

Σημείο κλειδί η υποχρεωτικότητα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απ. Μούσιο, σημείο κλειδί στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή είναι να ξεκαθαρίσει το υπουργείο αν στους δήμους που θα εφαρμοστεί ο νόμος από το νέο σχολικό έτος, οι γονείς θα έχουν δυνατότητα επιλογής: αν θα στείλουν το παιδί τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο ή αν θα μπορούν να επιλέξουν να το στείλουν σε παιδικό σταθμό, δημοτικό ή ιδιωτικό, και να καταθέσουν αιτήσεις στο πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (ΕΕΤΑΑ).

Μάλιστα η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των προνήπιων στο δημόσιο νηπιαγωγείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει έγκαιρα, δεδομένου ότι από 2 Μαΐου ξεκινούν οι εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία για το νέο σχολικό έτος, ενώ στα μέσα Μαΐου υπολογίζεται ότι θα ανοίξει το ΕΕΤΑΑ για να καταθέτουν αιτήσεις για voucher οι γονείς. Σημειώνεται ότι μέσω voucher επιδοτούνται για το κόστος φοίτησης του παιδιού τους σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου