ΤΟΠΙΚΑ

Δεν κάμπτεται η Λάρισα… «Ή Γεωπονία ή αυτονομία»

δεν-κάμπτεται-η-λάρισα-ή-γεωπονία-ή-α-51460

Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την επιχειρούμενη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Γαβρόγλου ήρθε ουσιαστικά να βάλει τέλος στη συζήτηση που άνοιξε η Λάρισα διεκδικώντας από τον Βόλο την έδρα της Γεωπονικής Σχολής, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επιχειρείται να κομματικοποιηθεί ένα ακαδημαϊκό ζήτημα.

Ούτε, όμως, οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού περί δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου «με ακαδημαϊκά κριτήρια» φαίνεται να κάμπτουν τις διεκδικήσεις της Λάρισας έναντι του Βόλου. Φαίνεται μάλιστα ότι η Λάρισα είναι έτοιμη να τορπιλίσει τη διαβούλευση λίγο πριν την κατάθεση του τελικού πορίσματος εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για τη Γεωπονική Σχολή.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης θα έχει συνάντηση για το θέμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Ο δεύτερος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θα προσπαθήσω να του εξηγήσω. Ελπίζω να καταλάβει και να πέσουν οι τόνοι».

Ομως δημοσιεύματα θέλουν τον κ. Καλογιάννη να επιμένει στις θέσεις της Λάρισας. Σύμφωνα με το thessaliatv, ο κ. Καλογιάννης θα θέσει το ζήτημα της μεταφοράς της Γεωπονικής ως πρωταρχικό για να συναινέσουν οι τοπικοί φορείς στη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας. Όπως φέρεται να υποστηρίζει, «τα ακαδημαϊκά κριτήρια που επικαλείται ο υπουργός επιβάλλουν τη μεταφορά της Γεωπονικής, αφού στη Λάρισα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να διορθωθούν λάθη που έγιναν στον αρχικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου». Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου, ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι «στη Λάρισα, υπάρχει η υποδομή, ο εργαστηριακός εξοπλισμός, το αγρόκτημα των 3.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε με τη δέσμευση ότι θα γίνει Γεωπονική στη Λάρισα, και φυσικά η Αβερώφειος σχολή με τις υποδομές της, ενώ αντίθετα στον Βόλο υπάρχει στενότητα χώρου».

Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας

«Αναδύεται μια αντιπαλότητα σε ένα δευτερεύον θέμα, ενώ πρωτεύοντα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε το θέμα της έδρας της Σχολής. Το κύτταρο είναι το τμήμα. Ομοειδή τμήματα συγκροτούν μια σχολή. Και η κάθε σχολή έχει καθαρά διοικητικό ρόλο. Η έδρα πρακτικά σημαίνει έδρα του κοσμήτορα και μίας γραμματείας. Ολη αυτή η ιστορία αποπροσανατολίζει την κουβέντα», υπενθυμίζεται ότι δήλωσε προχθές αποκλειστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σχετικά με το ζήτημα που συντηρείται έντονα στην επικαιρότητα.

«Κάποιοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επιχειρούν να κομματικοποιήσουν ένα ακαδημαϊκό θέμα, που αφορά στη διάρθρωση του Πανεπιστημίου», σχολίασε τις δηλώσεις που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της επικαιρότητας.

«Η μεθοδολογία που επιλέξαμε ήταν να συγκροτήσουμε μία επιτροπή από διακεκριμένες προσωπικότητες των δύο ειδών ιδρυμάτων. Συμμετέχουν πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, πρώην πρυτάνεις, άνθρωποι δηλαδή που δεν γνωρίζουν μόνο από ακαδημαϊκά ζητήματα αλλά και από διοίκηση. Συγκροτήσαμε αυτές τις επιτροπές και τους είπαμε: μελετήστε με ακαδημαϊκά κριτήρια. Και περιμένουμε το πόρισμα. Δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις. Εχουμε πει στις επιτροπές να καταγράψουν και τις μειοψηφικές απόψεις, σε κάθε περίπτωση όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση ακαδημαϊκά και διοικητικά κριτήρια», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.

Συνάντηση περιφερειάρχη – πρυτάνεων

Στο μεταξύ, συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι τρεις πρυτάνεις των Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, για το θέμα της συνένωσης των τριών ιδρυμάτων.

Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Αγοραστός, θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα της συνένωσης των τριών ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή των πρυτάνεων αλλά και βουλευτών που θα εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου