ΛΑΡΙΣΑ

Συσχετισμός της αερορύπανσης με τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο Βόλου

συσχετισμός-της-αερορύπανσης-με-τις-ε-52806

Σαφή συσχέτιση της αύξησης των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη καταδεικνύουν οι μελέτες που πρόκειται να παρουσιαστούν σε άκρως ενδιαφέρον για τον Βόλο στρογγυλό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο πλαίσιο των «Ημερών Πνευμονολογίας». Σήμερα ξεκινά στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Imperial, το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου. Το συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι συνέπειες στην υγεία και την οικονομία», είναι το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού το οποίο θα συντονίσουν ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης, και ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Μιχ. Ζουμπουλάκης.

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, ο αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικευμένος πνευμονολόγος και εντατικολόγος κ. Δημοσθένης Μακρής θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει στον Βόλο, οι οποίες συσχετίζουν την αύξηση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή πρόκειται για δύο διαφορετικές μελέτες, με μεγάλο όμως παραλληλισμό. Η πρώτη είχε εκπονηθεί το διάστημα από το 2001 έως το 2007 και η δεύτερη το διάστημα από το 2007 έως το 2011.

«Οι μελέτες δείχνουν σαφή συσχέτιση της αύξησης των εισαγωγών στο νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε ως υγειονομικός δείκτης με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα με τα ΡΜ10. Διαπιστώνεται αύξηση των αναπνευστικών και καρδιακών περιστατικών που εισάγονται στο νοσοκομείο, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η αύξηση συσχετίζεται με τα ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα και μάλιστα φαίνεται ότι όταν έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έχουμε και αυξημένες εισαγωγές», σημείωσε ο κ. Μακρής.

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα αυξάνονται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης να αποδίδεται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες για τη θέρμανση των νοικοκυριών, ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής η ανάλυση της πηγής ρύπανσης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαφορετικής μελέτης. «Το θέμα της λειτουργίας της ΑΓΕΤ είχε τεθεί και πριν από μία δεκαετία περίπου. Το εργοστάσιο είναι εύκολος στόχος. Είναι προφανές όμως ότι όταν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά θα πρέπει να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία. Οι συγκεκριμένες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διεθνή βιβλιογραφία που συσχετίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση με τις αυξημένες εισαγωγές. Χρειάζεται να γίνουν νέες μελέτες για να εντοπιστούν οι πηγές αλλά και να προταθούν μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν για την αποδοτικότητά τους», ανέφερε ο κ. Μακρής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου