ΤΟΠΙΚΑ

Μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων δασκάλων στην Μαγνησία

μικρός-αριθμός-συνταξιοδοτήσεων-δασ-52882

Συνεχίζεται η μικρή… ροή εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στη σύνταξη. Μόλις 13 δάσκαλοι έκαναν τα χαρτιά τους για τη σύνταξη, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, Αποστόλης Μούσιος, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευτικών που βγαίνει στη σύνταξη είναι σταθερά μικρός.

Το 2017 μόλις 9 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν έναντι 7 το 2016, 31 το 2015, 54 το 2014, 42 το 2013 και 98 το 2010, όταν η χώρα μπήκε στην κρίση.

Ο δισταγμός των εκπαιδευτικών να βγουν στη σύνταξη ανεβάζει και τον μέσο όρο ηλικίας τους μέσα στις τάξεις. Πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών που είναι εν ενεργεία είναι τα 43 έτη, στη Μαγνησία όμως είναι τα 49 χρόνια.

Δεν είναι μόνο η αύξηση των ορίων ηλικίας που κρατούν τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές αίθουσες. Από 1/1/2019 καταργείται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και αυτές καθηλώνονται στα 950 ευρώ, με τους εκπαιδευτικούς να χάνουν κατά μέσο όρο 250 ευρώ. Νέο «ψαλίδι» συνιστά και η αύξηση της φορολογίας από το 2020 αλλά και η κατάργηση του επιδόματος τέκνων για όσους έχουν ανήλικα παιδιά.

Πέραν των μειώσεων στις συντάξεις, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να περάσουν και από τη βάσανο της αναμονής: έως 8 μήνες για την εκκαθάριση της σύνταξης, ακόμη και 18 μήνες για την απόδοση του μετοχικού ταμείου (115 ευρώ για 35 χρόνια υπηρεσίας), έως και 3,5 χρόνια για την απόδοση του ΤΕΑΔΥ (180 ευρώ), και τρία χρόνια για την απόδοση του μειωμένου κατά 60% εφάπαξ.

Ακόμη όμως, ο μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων δημιουργεί οργανικά κενά στις σχολικές αίθουσες από τη στιγμή που δεν αναπληρώνονται με μόνιμους διορισμούς. Όπως επεσήμανε ο κ. Μούσιος, η τελευταία πληροφόρηση που υπάρχει είναι για δρομολόγηση μόνιμων διορισμών μέσα στον Οκτώβριο.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου