ΤΟΠΙΚΑ

Θυμάται τα πανηγύρια στη Γορίτσα…

θυμάται-τα-πανηγύρια-στη-γορίτσα-52905

Διαχρονικό σημείο αναφοράς αποτελεί για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στον λόφο της Γορίτσας, που προσήλκυε πάντα πλήθος προσκυνητών, αλλά και το σύνολο, σχεδόν, των αγγειοπλαστών, οι οποίοι πουλούσαν τα σφυριχτράκια, τα μικρά κανατάκια, που ήταν ταυτισμένα με τη συγκεκριμένη γιορτή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι εικόνες του παρελθόντος ζωντανεύουν μέσα από την παραστατική αφήγηση του γνωστού Βολιώτη καλλιτέχνη κεραμίστα – αγγειοπλάστη Βαγγέλη Ανετόπουλου, ο οποίος μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις εποχές που πέρασαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «στο πανηγύρι της Γορίτσας πήγαινα από μικρή ηλικία, από το 1940 περίπου αλλά και προπολεμικά, από το 1938, όταν ήμουν ακόμη 10 χρονών. Την παραμονή της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, έφερναν την εικόνα με άλογα πάνω στην Παναγία τη Γορίτσα, γινόταν αγρυπνία και την επομένη, ανήμερα της γιορτής, λειτουργία».

Οι κεραμίστες του Βόλου και της Μαγνησίας που διατηρούσαν εργαστήρια, ετοίμαζαν αρκετό καιρό πριν τα μικρά κανατάκια, τα σφυριχτράκια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές για να παίρνουν αγίασμα από το πηγάδι της Γορίτσας, και το κυριότερο «έπαιζαν τα παιδάκια, διότι το σφυριχτράκι, σφύριζε και όταν γέμιζε με αγίασμα, ακουγόταν σαν να κελαηδούσε αηδονάκι» θυμάται ο 91χρονος δημιουργός.

Σφύριζαν σαν αηδόνια

Από το συγκεκριμένο πανηγύρι δεν έλειπαν οι αγγειοπλάστες, δεκαπέντε περίπου εκείνη την εποχή, οι οποίοι πουλώντας δεκάδες μικρά κανατάκια εξασφάλιζαν ένα καλό μεροκάματο για την οικογένειά τους.

«Κάθε εργαστήριο πήγαινε τα δικά του κανατάκια, άλλος 1.000 κομμάτια, άλλος 1.500 άλλος 2.000 και τα πουλούσαν όλα», αναφέρει ο κ. Ανετόπουλος.

Την προπαραμονή, το πολύτιμο φορτίο μεταφερόταν με άλογα στο λόφο της Γορίτσας και το βράδυ οι αγγειοπλάστες διανυχτέρευαν μέσα στον ναό.

«Εχω κοιμηθεί και εγώ μέσα στην Παναγία, και την άλλη μέρα τοποθετούσαν τα κανατάκια καταγής στη σειρά οι αγγειοπλάστες, δίπλα-δίπλα πάνω στο χώμα, μετά φτιάχνανε κανέναν πάγκο, αλλά συνήθως τα τοποθετούσαν στο χώμα, στοίβες σαν βουναλάκια, έξω από τον ναό. Αργότερα έφερναν κανένα παγωτό, αλλά κυρίως αυτό ήταν το μόνο εμπόρευμα, τα κανατάκια, που απέφεραν εισόδημα αρκετά καλό για τους αγγειοπλάστες, τη συγκεκριμένη περίοδο», υπογραμμίζει.

Ο Βαγγέλης Ανετόπουλος θυμάται ότι ο πατέρας του έφτιαχνε κανατάκια και τα πουλούσαν στο πανηγύρι της Γορίτσας, που έσφυζε πάντα από ζωή.

«Ηταν πάρα πολύ ωραίες εποχές. Ηταν μοναδικό το συναίσθημα να κοιμάσαι μέσα στην Εκκλησία και να σηκώνεσαι το πρωί πάνω στον λόφο και να βλέπεις τον κόσμο να ανεβαίνει με τα πόδια από το μονοπάτι, γιατί δεν υπήρχε τότε δρόμος», συνεχίζεται η αφήγηση.

Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι εικόνες του παρελθόντος δεν ξεχάστηκαν, με τον Βαγγέλη Ανετόπουλο να υπογραμμίζει ότι «όλα μου τα χρόνια ήταν υπέροχα, με δυσκολίες, με χαρές, με πόνους, όλα αυτά τα συγκρατώ και τα χαίρομαι. Χαίρομαι για όσα πέρασα και θυμάμαι τα πάντα με αγάπη».

Πανηγυρίζει ο ναός της Γορίτσας

Πλήθος κόσμου στις πανηγύρεις της Ζωοδόχου Πηγής σε όλη τη Μαγνησία

Τη Θεομητορική εορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής εορτάζει η Εκκλησία αύριο Παρασκευή 13 Απριλίου. Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο ομώνυμος Προσκυνηματικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον λόφο της Γορίτσας, όπου σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου, ο οποίος θα μιλήσει.

Πανηγυρίζουν επίσης οι κάτωθι ναοί: Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσας, Ζωοδόχου Νεοχωρακίου Αλμυρού, Ζωοδόχου Μετοχίου Αργαλαστής, Ζωοδόχου Πηγής Μυλοποτάμου Τσαγκαράδας,

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης, σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτ. Παναγιώτου Κολοφωτιά, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτ. Αποστόλου Ντόκου, ο οποίος θα μιλήσει.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Νεοχωρακίου Αλμυρού, σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού, ο οποίος θα μιλήσει.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Μετοχίου Αργαλαστής σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτ. Μιχαήλ Τσούτσα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Χρήστου Παλάγγα, ο οποίος θα μιλήσει.

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ζωοδόχου Πηγής Μυλοποτάμου Τσαγκαράδας, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Ιωάννου Αναστασίου, στο γραφικό ξωκλήσι που βρίσκεται στη φημισμένη παραλία του Μυλοποτάμου στην Τσαγκαράδα, κατεβαίνοντας στο δεξιό καλντερίμι.

Οι ακολουθίες θα ξεκινήσουν στις 8.00π.μ. και θα ολοκληρωθούν περίπου στις 10.30π.μ. και θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι.

Δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ

Λόγω της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου από τις 16:00 και μέχρι 23:00 και αύριο Παρασκευή 13 Απριλίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα εκτελούνται δρομολόγια της «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.» από την αφετηρία του Αναύρου στον λόφο της Γορίτσας, για τη μεταφορά των προσκυνητών.

Στη διαδρομή αυτή δεν ισχύουν οι κάρτες ελεύθερης κυκλοφορίας των Α.Μ.Ε.Α., καθώς επίσης οι κάρτες μειωμένου εισιτηρίου των πολυτέκνων, των φοιτητών, μαθητών και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών Α’ Ζώνης (χρώματος μπλε).

Το εισιτήριο είναι Β’ Ζώνης (χρώματος πράσινου) και ισχύουν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών Β’ Ζώνης (χρώματος πράσινου).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου