ΤΟΠΙΚΑ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»: 100 χρόνια προσφοράς, δράσης και αλληλεγγύης

αγροτικός-συνεταιρισμός-ν-αγχιάλου-53724

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στο πλαίσιο των 100 ετών λειτουργίας της οργάνωσης (1918-2018) παρουσιάζει το σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2018-19 καθώς και την πρώτη συλλεκτική επετειακή έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 την Κυριακή (του Θωμά) 15 Απριλίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δράγνειου π. Δημαρχειακού Μεγάρου Νέας Αγχιάλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των επισήμων που θα παρευρεθούν και αμέσως κατόπιν ο Πρόεδρου της οργάνωσης Ιωάννης Κίτσιος θα κάνει την εναρκτήρια επετειακή ομιλία. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος των δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των «100 χρόνων ιστορίας» από το μέλος της συντονιστικής επιτροπής και υπεύθυνο σχεδιασμού, Οργανωτικό Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού» Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη. Για τη συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 και την γενικότερη ιστορία της οργάνωσης θα μιλήσουν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, π. Αντιπρόεδρος της Βουλής και π. Υφυπουργός Γεωργίας, κ. Βαγγέλης Αργύρης. Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο του πολιτιστικού φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Ιγνάτιο. Την εκδήλωση συντονίζει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής για τους εορτασμούς των 100 ετών από την ίδρυση του Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου και Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Νίκος Τσούκας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο της προηγούμενης συνεργασίας του φορέα με τον Συνεταιρισμό της Νέας Αγχιάλου για το θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» που διήρκησε έως το Δεκέμβριο του 2017.

Στη συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 σε κείμενα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρης και επιμέλεια του Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη, παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα κυρίως από το αρχείο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», χρονογραμμή με την εξέλιξη της οργάνωσης από το 1918 έως σήμερα, σύγχρονες φωτογραφίες από τον τρύγο του φωτογράφου Βαγγέλη Τσιάμη, τα προϊόντα της οργάνωσης και σύντομος χαιρετισμός του μακροβιότερου Προέδρου του Συνεταιρισμού Ιωάννη Κίτσιου.

Είναι φορές που η εξέλιξη της ιστορίας οδηγεί σε γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να επαναληφθούν. Είναι στιγμές που το ιστορικό βάρος μιας κατάστασης ή μιας συγκυρίας δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί άμεσα. Το 2018 βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική στιγμή του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, αποτελώντας έναν από τους λιγοστούς συνεταιρισμούς καλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα που κατάφερε να επιβιώσει και να εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα.

Τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία. Είναι, κυρίως, η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία. Είναι, παράλληλα, μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού.

Ήταν το 1906, 112 χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της Αγχιάλου, σημερινής Πομόριε, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους και συμπλήρωσαν με τη σειρά τους τον μακρύ κατάλογο των προσφύγων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τότε ο μόνος ασφαλής προορισμός ήταν η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα. Αφού έφτασαν ως την πρωτεύουσα, έψαξαν για ένα τόπο που να μοιάζει μ’ αυτόν που είχαν αφήσει. Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Αγχιαλίτες έφεραν μαζί τους τη γνώση τους, τις συνήθειές τους, αλλά και τις πραγματικές τους ρίζες, τα κλήματά τους. Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, το 1918 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου με την επωνυμία «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’».

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Ιωάννης Κίτσιος αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του τόμου:

«Είναι βαριά η ευθύνη του Διοικητικού αλλά και του Εποπτικού Συμβουλίου, που κρατά σήμερα τα ηνία του Συνεταιρισμού μας, να αναδείξει αυτήν τη μακρόχρονη πορεία και να τιμήσει όλους αυτούς τους βασανισμένους αλλά και δυνατούς συνάμα προγόνους, που κατάφεραν και στέριωσαν σ’ αυτόν τον τόπο και πέτυχαν, ώστε σήμερα η Νέα Αγχίαλος να συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα σημεία του ελληνικού δρόμου του κρασιού, ο δε Συνεταιρισμός να αποτελεί μία από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις του νομού μας, με πρωτότυπη γενικότερα συνεταιριστική δραστηριότητα. Η επετειακή έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 είναι ένα πρώτο δείγμα της πλούσιας παραγωγής και ιστορικής κληρονομιάς της οργάνωσης μας την οποία παραδίδουμε στις επόμενες γενιές με αίσθημα ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς».

Και καταλήγει, καλώντας τους Αγχιαλίτες να παρευρεθούν στην πρώτη εκδήλωση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», στο πλαίσιο των 100 ετών λειτουργίας της οργάνωσης (1918-2018), που παρουσιάζει το σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2018-19 καθώς και την πρώτη συλλεκτική επετειακή έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 την Κυριακή (του Θωμά) 15 Απριλίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δράγνειου π. Δημαρχιακού Μεγάρου Νέας Αγχιάλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου